Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Reactie Niels Langeveld over deal in FIA WTCR: "Fantastische waardering voor mijn prestaties"

Uitgegeven door Johan Vis • 7 februari 2019 13:00 • Print artikel

Voor Niels Langeveld komt een lang gekoesterde droom uit. Na twee ijzersterke seizoenen in de ADAC TCR Germany, waarin hij Audi de eerste zege in TCR Germany bezorgde, contracteert Audi Sport customer racing Langeveld nu voor deelname aan de sterkste toerwagen competitie ter wereld, het FIA WTCR. "Mijn wereld is opeens veranderd, dit is echt een fantastische waardering voor mijn prestaties van de afgelopen jaren!", vertelt Langeveld ontzettend blij.

Niels Langeveld

Niels Langeveld werd afgelopen maand tot zijn verrassing benaderd door Audi Sport. Zijn resultaten in de ADAC TCR Germany hadden dermate veel indruk gemaakt dat Audi de Nederlander een fantastisch voorstel deed. "Ze boden me een contract aan als Audi Sport coureur in het FIA WTCR, presented by Oscaro. Dat heb ik uiteraard met beide handen aangegrepen, nu is autoracen dus mijn vaste baan", lacht Langeveld.

Komend seizoen racet Langeveld bij Comtoyou Racing Team Audi Sport, met als teamgenoot de ervaren Frederic Vervisch. Zij zullen beide de voor Langeveld al bekende Audi RS3 LMS besturen. "Elk merk zet vier auto's in, de twee andere Audi racewagens worden bestuurd door Jean-Karl Vernay en Gordon Shedden en worden ingezet door het Leopard Racing Team Audi Sport. Beide coureurs hebben een indrukwekkende staat van dienst in toerwagens. Dat geldt trouwens überhaupt voor het FIA WTCR, hier rijden echt de allerbeste toerwagen coureurs en het is een geweldig gevoel dat ik nu tegen hen mag strijden."

Met deze stap is Niels Langeveld na 11 jaar autosport beland op het niveau waar hij als kind van droomde. Dat begon met het spelen van TOCA op de spelcomputer en kreeg echt vorm toen Langeveld in 2008 deelnam aan de Suzuki Swift Cup. In 2010 werd hij kampioen in de Swift Cup en vervolgens liet de Sassenheimer in elke klasse waarin hij uitkwam zien dat hij kan meestrijden voor de titel. In 2012 werd hij kampioen in de Renault Clio Cup Nederland, in 2015 in de Renault Clio Cup Benelux. Dat hij ook op Europees niveau tot de top behoort liet Langeveld in 2016 zien in de SEAT Leon Eurocup, waar hij in het sterke veld meteen het eerste jaar kampioen werd.

In 2017 nam Niels Langeveld voor het eerst deel aan een toerwagenkampioenschap met meerdere merken in de ADAC TCR Germany. In deze klasse stonden meer dan 40 toerwagens aan de start. De Audi RS3 LMS was een bijzondere keuze, want het was Audi in nog geen enkel TCR-kampioenschap gelukt om de winst te pakken. Daar bracht Langeveld verandering in door op de Motorsport Arena Oschersleben in Duitsland naar een fantastisch overwinning te rijden. Dat dit geen toevalstreffer was liet Niels Langeveld de volgende race op zijn thuiscircuit in Zandvoort zien door het hele weekend te domineren en opnieuw een zege te boeken. Deze successen waren precies wat Audi nodig had en vanaf dat moment ontstond een sterke band tussen Langeveld en het Duitse automerk. In zijn tweede seizoen in TCR Germany in 2018 stond Langeveld in veertien races zeven keer op het podium, won hij tweemaal en finishte alle races. Dat dit net niet genoeg was voor de titel, zegt alles over hoe competitief ADAC TCR Germany is.

Wie de statistieken van de prestaties van Niels Langeveld bekijkt, kan niet anders dan concluderen dat Audi een weloverwogen besluit heeft genomen. Langeveld reed in totaal 143 races en won maar liefst 36 keer, een winstpercentage van ruim 25%. In meer dan de helft van de races stond hij op het podium en hij begon de race 40 keer vanaf poleposition.

Herman de Jager, die al tien jaar nauw samenwerkt met Niels Langeveld, zal hem ook in het FIA WTCR weer begeleiden. Dit keer niet naar zeven evenementen op redelijke afstand van zijn thuisbasis Nederland, maar naar tien circuits verspreid over de hele wereld. "Een prachtige bekroning op ons harde werken. Fantastisch ook dat Comtoyou ons toestaat om samen als team verder te gaan. Niels en ik kunnen alles tegen elkaar zeggen, als het goed gaat maar ook als het even niet lukt. Dat is belangrijk, we brengen het beste in elkaar naar boven en dat is nodig om op topniveau te kunnen functioneren. Ik heb ontzettend veel zin in komend seizoen en ben heel erg benieuwd of we tussen al deze grote namen af en toe voor een verrassing kunnen zorgen. Als ik zie wat Niels tot nu toe gepresteerd heeft, zou me dat niets verbazen", toont Herman de Jager zijn trots voor zijn pupil.

Vanaf zondag 17 februari komt Niels Langeveld op RTL7 met een eigen tv-programma, waarin hij laat zien wat er allemaal komt kijken bij een carrière in de autosport. “Ik neem de kijker mee in mijn afgelopen seizoen in de TCR Germany. Een unieke blik achter de schermen!”, belooft Langeveld.

Niels Langeveld staat aan het begin van een fantastische nieuwe uitdaging, die het hoogtepunt is van zijn autosportcarrière tot nu toe. "Ik wil iedereen die mij de gehele weg hiernaar toe gesteund heeft bedanken voor hun vertrouwen in mij. De mensen om mij heen weten hoezeer ik hen waardeer, het is een bijzonder gevoel te weten dat zij in mij geloven en het is juist daarom fantastisch dat Audi Sport mij deze unieke kans biedt. Ik weet zeker dat ik mooie dingen kan laten zien. Nu ga ik mij voorbereiden op de eerste testen in de Audi RS3 LMS. Op 5 april begint mijn seizoen in Marrakech, mijn doel is om daar meteen van me te laten horen", beëindigt Langeveld strijdvaardig.

Kalender FIA World Touring Car Cup 2019
5-7 april Marrakech Marokko
26-28 april Hungaroring Hongarije
10-12 mei Slovakia Ring Slowakije
17-19 mei Circuit Zandvoort Nederland
20-22 juni Nürburgring Nordschleife Duitsland
5-7 juli Vila Real Portugal
13-15 september Ningbo International Circuit China
25-27 oktober Suzuka Circuit Japan
14-17 november Macau Guia Circuit Macau
6- 7 December Sepang International Circuit Maleisië

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS