Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Geslaagde seizoensopener van het Fanatec GT World Challenge Europe 2024 op Paul Ricard + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 8 april 2024 09:30

Fanatec GT Europe was afgelopen weekend klaar voor de start van het Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS-seizoen 2024. Het presenteerde van 5 tot en met 7 april zijn seizoensopener voor 2024, met een drie uur durende Endurance Cup-race op Circuit Paul Ricard. De Franse locatie verschoof de traditionele zomerdatum naar de nieuwe datum in april voor de seizoensopener, met een startveld van 55 GT3-auto’s van negen fabrikanten. 23.100 fans woonden het evenement bij, een stijging van 24% ten opzichte van 2023. Zij zagen ROWE Racing als de grote winnaar uit de bus komen, dankzij een geweldige race van de #998 BMW-crew bestaande uit Augusto Farfus, Dan Harper en Max Hesse.

Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS seizoen 2024 Circuit Paul Ricard startfoto 1
23.100 fans woonden Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS-seizoen 2024 bij en zagen ROWE Racing als de grote winnaar uit de bus komen bij de seizoensopener op Circuit Paul Ricard, dankzij een geweldige race van de #998 BMW-crew bestaande uit Augusto Farfus, Dan Harper en Max Hesse.

Het nieuwe seizoen begon op de bekende en typerende competitieve manier, met meerdere veranderingen aan de kop van het veld en nog veel meer drama onder de kandidaten voor een klasseoverwinning. Om dit feit te onderstrepen behaalden vier verschillende merken een overwinning op het fraai gelegen Zuid-Franse circuit, terwijl acht fabrikanten aan het einde van de drie uur durende wedstrijd tot de overall Top-10 behoorden.

Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS seizoen 2024 Circuit Paul Ricard ROWE_Racing_racewinnaar_Nr998_BMW_Farfus_Harper_Hesse Foto 2

De race begon met de van pole vertrekkende #63 Iron Lynx Lamborghini, die zijn voorsprong behield met Mirko Bortolotti aan het stuur, gevolgd door de #22 Schumacher CLRT Porsche en de #2 Mercedes-AMG van Team GetSpeed. Het openingsuur werd onderbroken door een aantal safetycar perioden, waardoor de nieuwe Lamborghini Huracán Tecnica Safety Car de kans kreeg om zich voor het eerst aan het publiek aan de kop van het veld te tonen.

Iron Lynx verloor kort de leiding toen de Schumacher CLRT Porsche tijdens de eerste ronde van pitstops naar voren kwam. Een deel van de tankuitrusting bleef echter aan de auto verbonden toen Dorian Boccolacci weer op de baan kwam, waardoor een terugkeer naar de pits nodig was en de kansen van het Franse team op een thuisoverwinning drastisch werden verkleind.

Fanatec_GT_World_Challenge_preview Paul Ricard 5 - 7 april 2024 Foto 3

Maar het liet niet de weg vrij voor Iron Lynx om een gemakkelijke overwinning te behalen. Naarmate het tweede uur vorderde, werd het duidelijk dat de #998 ROWE Racing BMW – gestart door Augusto Farfus en overgenomen door Dan Harper – de snelste auto op het circuit was. Harper maakte vooraan snel gebruik van de voorsprong van Andrea Caldarelli en passeerde de Italiaan halverwege de Haper afgelegde afstand van de race.

Caldarelli hield het een aantal ronden vol, maar toen de Lamborghini iets wijd Beausset inreed, dook de BMW in het gat en kwam hij op een voorsprong. Eindelijk in schone lucht bouwde Harper snel een voorsprong. De laatste ronde van pitstops verliep soepel voor beide leidende auto's. Hoewel Iron Lynx een seconde goed maakte, was er even de mogelijkheid van een gevecht tot aan de finish. Hesse maakte hier snel een einde aan door een nieuwe snelste ronde van de race neer te zetten, waardoor Matteo Cairoli genoegen moest nemen met de tweede plaats.

De ROWE BMW kwam met een voorsprong van 13,5 seconden aan de kop van het veld over de eindstreep en stelde daarmee de eerste Fanatec GT Europe-overwinning veilig voor de jonge sterren Harper en Hesse – evenals voor de ervaren Farfus. Iron Lynx leverde Lamborghini een eerste algemeen podium op sinds de openingsronde van 2023, terwijl de #2 Mercedes-AMG Team GetSpeed-inschrijving van Jules Gounon, Fabian Schiller en Luca Stolz een solide race reed om daarmee het podium te completeren.

Een vliegende laatste stint van Raffaele Marciello leverde Team WRT de vierde plaats op met zijn #46 BMW. De Zwitserse topper maakte een zeer late pass op Sven Müller (#96 Rutronik Racing Porsche) en pakte samen met Maxime Martin en Valentino Rossi een mooi aantal punten. De #99 Tresor Attempto Racing Audi werd zesde, gevolgd door de #7 Comtoyou Racing Aston Martin, na een geweldige finish van Nicki Thiim in de nieuwe Vantage GT3. Pure Rxcing (#911 Porsche), AF Corse (#51 Ferrari) en Proton Competition (#64 Ford) completeerden de Top-10.

Saintéloc Racing behaalde met zijn #25 Audi de Gold Cup-overwinning op eigen bodem. Jim Pla kwam halverwege de afstand aan de leiding door Dominik Baumann (#777 AlManar Racing by GetSpeed Mercedes-AMG) te passeren en gaf het stuur over aan Gilles Magnus om de klus af te maken. Paul Evrard had aanvankelijk al de basis gelegd voor het succes, door de eerste stint in de Saintéloc-auto te rijden. De #777 Mercedes-AMG eindigde als tweede dankzij een sterke finish van Mikaël Grenier, terwijl de #111 CSA Racing Audi twee Franse teams op het podium op de derde plaats bracht.

De overwinning in de Silver Cup ging naar Winward Racing met hun Mercedes-AMG, dat met zijn nummer 57 op de hoogste trede van het podium stond. De Amerikaanse ploeg reed tot halverwege de race op de derde plaats, voordat ze naar voren sprong en wegreed van zijn achtervolgers. Tanart Sathienthirakul nam al de kop bij de start, het Nederlandse duo Daan Pijl (alias Daan 'Arrow') en Colin Caresani maakten gedurende de race de klus af door de eerste plaats te veroveren en vast te houden tot het einde. Boutsen VDS won de strijd om de tweede plek, dankzij een snelle finish van Aurélien Panis, waarmee hij de van pole vertrekkende Madpanda Motorsport-inschrijving versloeg.

Daan Pijl en Colin Caresani Foto 4


Kessel Racing maakte een triomfantelijke terugkeer naar Fanatec GT Europe door de overwinning te behalen in een uiterst competitieve Bronze Cup-klasse. De #8 Ferrari startte vanaf de achterkant van het veld, maar maakte geleidelijk vooruitgang in de rangschikking, voordat hij in de laatste stint de voorkant raakte van de auto met Pro-coureur David Fumanelli aan het stuur. Hij deelde de overwinning met Nicolò Rosi, die als eerste van start ging, en Niccolò Schiro. AF Corse maakte er met zijn #52-inschrijving een Ferrari één-tweetje van, terwijl Comtoyou Racing het klasse podium completeerde met de #11 Aston Martin.

Dit weekend was de eerste keer dat op het Circuit Paul Ricard het Fanatec GT Europe-seizoen werd geopend en het bleek een groot succes bij het publiek. Dankzij perfect weer trok het evenement een enthousiast publiek van 23.100 toeschouwers, een aanzienlijke stijging ten opzichte van het aantal bezoekers van vorig jaar. Het volgde evenement op de kalender is de Sprint Cup-opener op Brands Hatch op 4 en 5 mei.

Wat de Endurance Cup betreft, staat de CrowdStrike 24 Hours of Spa op het programma. De eeuwfeesteditie van de Belgische uithoudingsklassieker vindt plaats van 26 tot en met 30 juni, voorafgegaan door de officiële proloog op 21/22 mei.

Klik hier voor de uitslag van de Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS seizoensopener 2024 op Circuit Paul Ricard

Foto's: media@sro-motorsports

Fanatec_GT_World_Challenge_preview Paul Ricard 5 - 7 april 2024 Foto 5

ROWE_Racing_Nr998_BMW_Augusto_Farfus_Dan_Harper_en_Max_Hesse
De winnende #998-BMW van ROWE Racing van Augusto Farfus, Dan Harper en Max Hesse

Fanatec_GT_World_Challenge_preview Paul Ricard 5 - 7 april 2024 Foto 6

Fanatec_GT_World_Challenge_preview Paul Ricard 5 - 7 april 2024 Foto 7
De overwinning in de Silver Cup ging naar Winward Racing met hun #57-Mercedes-AMG gereden door Tanart Sathienthirakul en het Nederlandse duo Daan Pijl en Colin Caresani!

Fanatec_GT_World_Challenge_preview Paul Ricard 5 - 7 april 2024 Foto 8

Fanatec_GT_World_Challenge_preview Paul Ricard 5 - 7 april 2024 Foto 9

Fanatec_GT_World_Challenge_preview Paul Ricard 5 - 7 april 2024 Foto 10

Fanatec_GT_World_Challenge_preview Paul Ricard 5 - 7 april 2024 Foto 11

Fanatec_GT_World_Challenge_preview Paul Ricard 5 - 7 april 2024 Foto 12

Fanatec_GT_World_Challenge_preview Paul Ricard 5 - 7 april 2024 Foto 13

Fanatec_GT_World_Series_Paul_Ricard_event_poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS