Formule 1

W Series moet vrouwelijke F1-coureur opleveren: "Sommige mannen in de F1 veel en veel slechter dan Lewis Hamilton"

Uitgegeven door Bart • 10 oktober 2018 07:46 • Print artikel

De laatste vrouwelijke coureur in een Formule 1-race was Lella Lombardi in 1976. In de zoektocht naar een nieuwe vrouw in de hoogste tak van autosport start in 2019 de W Series. Een nieuwe klasse voor alleen vrouwen met een prijzengeld van 1,5 miljoen dollar. Grote namen als David Coulthard en Adrian Newey spreken hun steun voor de vrouwelijke klasse uit.

Tatiana Calderon


"Mannen en vrouwen zouden op hetzelfde niveau moeten kunnen presteren", zegt Coulthard tegen de BBC. "Alleen werkt het huidige systeem niet om een vrouw in de Formule 1 te krijgen. Als je dit fundamenteel wilt veranderen, moet je het hele proces veranderen. W Series is een fundamentele verandering om een kans te creŽren voor vrouwen om het hoogste niveau te halen."

Red Bull-ontwerper Newey is het met de voormalig coureur eens. "Ik heb een lijst met benodigde kwaliteiten om in de F1 te presteren. Pure kracht staat daar niet tussen. De reden waarom we zo weinig succesvolle vrouwelijke coureurs zien, is het feit dat ze tot nu toe zo weinig kansen hebben gekregen."

In de W Series strijden komend jaar twintig vrouwen om de titel tijdens zes races in Europa. De winnaar ontvangt een half miljoen dollar om haar carriŤre een boost te geven. "Kunnen vrouwen net zo goed worden als Lewis Hamilton?", vraagt Coulthard zich af. "Ik weet het antwoord niet, maar ik weet wel dat sommige mannen in de F1 veel en veel slechter zijn dan Lewis Hamilton."

Jamie Chadwick ziet de W Series meer dan zitten. Zij won in augustus als eerste vrouw een race in de Britse Formule 3. "De motorsportwereld is enorm zwaar en wordt gedicteerd door financiŽle factoren. De W Series is een fantastische kans voor vrouwelijke talenten, maar helpt ook meer vrouwen naar de sport te trekken. Ik ben een coureur en zou als het kan 365 per jaar willen racen."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS