Formule 1

"Onbegrijpelijk dat Seb, wanneer er zoveel op het spel staat, dan op die onmogelijke plek Max probeert in te halen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 oktober 2018 04:10 • Print artikel

"Opnieuw stond er geen Ferrari-man naast de ongenaakbare Lewis Hamilton op het schavot, maar opnieuw hebben de Scuderia en Vettel dat voor een groot deel aan zichzelf te wijten. De WK-droom ligt daar nu echt wel in de prullenbak", liet Robert Doornbos optekenen in zijn column op Ziggo Sport F1. Doornbos, die aankomend weekend bij een auto-evenement is, had weer met veel belangstelling de GP van Japan gevolgd. De Rotterdammer zag Max Verstappen het aan de stok hebben met beide Ferrari's.

Verstappen versus Ferrari


"Vettel vergaloppeerde zich echt. Waarom moest het zo gretig? Hij zag aan het lampje achterop de Red Bull dat Max geen maximaal vermogen had en Seb had juist de batterij maximaal geladen. Hij had het momentum maar koos uiteindelijk een gaatje op een plek waar inhalen eigenlijk niet mogelijk is. Het was gewoon te ver in de bocht."

"Max ziet hem en laat iets ruimte maar uiteindelijk rijdt Vettel onderstuurd in de zijkant van Max. Onbegrijpelijk dat Seb, wanneer er zoveel op het spel staat voor hem en zijn team, dan op die onmogelijke plek Max probeert in te halen."

"Seb voelt denk ik ook de druk binnen Ferrari. Hele team draait nu nog om hem en ze gaan het weer niet waarmaken. Het is ook zo snel het putje in gelopen allemaal. Na 10 races stond Vettel nog 8 punten voor op Hamilton en 7 races later staat hij 67 punten achter en is het klaar. Hamilton heeft van de 175 punten beschikbaar van de afgelopen races er 168 mee naar huis genomen!"

"Het moet Vettel pijn doen dat in het team uit Maranello dit jaar echt wel de auto had om de strijd aan te gaan voor het WK, maar door team en rijders fouten gaat het hem weer niet worden. Uit het feit dat ze voor volgend seizoen voor Charles Leclerc hebben gekozen en niet voor de door Seb gewenste Kimi geeft aan dat ze ook niet meer altijd naar hem luisteren."

"Ik begrijp de wens van wijlen Sergio Marchionne steeds beter om Leclerc in die andere wagen te zetten. Vettel moet uitgedaagd worden en Kimi doet dat niet. Dus zetten ze er een jonge hond naast en dan gaan we kijken wat er gebeurt. De Duitser heeft nu vier jaar de tijd gekregen, tijd voor een frisse wind."

"Vettel heeft ook wel heel veel punten gemorst. Met een crash in Duitsland gaf hij bijvoorbeeld een overwinning weg, in Monza stond hij achterstevoren na een akkefietje met Raikkonen en op Paul Ricard nam hij teveel risico met een move op Bottas in de eerste bocht, reed hij zijn voorvleugel kapot én pakte hij een dure tijdstraf. Jammer voor ons, want met dit materiaal had het nog veel spannender moeten zijn."

"De mentale oorlogsvoering is duidelijk gewonnen door Lewis Hamilton en Mercedes. Wij zien al dingen gebeuren daar, maar we horen nog nog niet de helft. Als ze winnen, lopen ze bij Ferrari met de borst vooruit, maar in slechte tijden hangt er vaak een zweem van paniek."

"Ongelooflijk ook weer hoe ze die kwalificatie verstieren. Ze vergeten bijna logisch te denken en laten zich verblinden door technische hulpmiddelen en weer-analyses en weet ik wat. Houd gewoon je hand uit raam, voel het asfalt, vraag aan de coureurs hoe het op de baan is. Ook Vettel die blijkbaar niet het vertrouwen heeft om te kiezen voor slicks."

"Dat kan in een lang rijtje geblunder. Denk aan de te late proefstarts in Sochi, het gebroken been bij Kimi’s monteur bij de pitstop en de meerdere keren dat een verkeerde pitstrategie de Scuderia dure plaatsen kostte."

"Hij wil het niet uitspreken, maar dit gaat Lewis in vier races echt niet meer weggeven. Die 33 punten rijdt hij echt nog wel bij elkaar. Misschien als hij weggeblazen wordt in een storm in Austin, maar anders zie ik het echt niet meer misgaan. Er staat momenteel geen maat op die man. Die kon ook weer cruisend naar de finish rijden."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS