Formule 1

Girlpower bij Kuijer Racing: Larissa Tabak en Senna Rodijk staan hun mannetje in het NK IAME X30

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 juni 2018 07:39 • Print artikel

EMMEN – Kuijer Racing bewees met zijn fraaie resultaten in diverse kampioenschappen al vaak genoeg dat het een topformatie is die rijders beter kan maken. Maar ook dat het een team is waar de relatieve schaarse vrouwen een goed onderdak vinden. Afgelopen weekeinde reden onder andere Senna Rodijk uit Den Bosch en Larissa Tabak uit Zeewolde voor Kuijer Racing en snelden ze tijdens de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap X30 naar fraaie resultaten.

Teambazen Kurt Timmermans en Kees Kuier geven jonge meiden de kans om competitief te racen

Natuurlijk zijn er ook meisjes die aan karten doen, maar ze zijn een stuk minder talrijk dan de jongens. Daarom valt het extra op als zij goed presteren. Dat Larissa in Emmen de derde rookie was bij de sterkbezette IAME X30 Senioren deed haar dan ook vanzelfsprekend goed. “Het mooie is dat het me gelukt is in een behoorlijk sterk veld”, sprak ze zelfbewust. “Zo doet ook Joey van Splunteren mee. Hij wint races in het Europees kampioenschap.”

Larissa begon op haar achtste met karten. “Ik had het een keer gezien en wilde het graag eens zelf proberen.” Haar ouders brachten haar naar Kart Centre Lelystad. Ze volgde er een jaar lang lessen en raakte verslingerd aan de sport. Dat ze een jaar later al met wedstrijden rijden begon (Rotax Mininmax), was voor de Flevolandse dan ook min of meer vanzelfsprekend. “Het rijden en de snelheid vind ik gewoon erg mooi.”

Larissa Tabak

Een deelnemersveld met overwegend jongens is voor Larissa (15) geen probleem. “Het zal ook wel moeten. Er zijn nu eenmaal weinig meisjes die rijden. Vroeger wilde ik altijd het eerste Nederlandse meisje in de Formule 1 worden. Maar ik wil hoe dan ook de autosport in. Over een paar jaar ga ik mijn racelicentie halen, daarna zie ik wel wat op mijn pad komt. Ik hoop dit jaar in de top tien te kunnen blijven rijden en misschien nog een plaats in de top vijf halen. Bij Kees kan het. Ik krijg er echt supergoede begeleiding!”

Daar kan Senna over meepraten. Ze was in Emmen om eens in een wedstrijdsetting te trainen in een X30-kart. Normaal rijdt ze Rotax Max Minimax en wilde eens wat nieuws proberen. “Het was eerst de bedoeling dat ik alleen de zaterdagtrainingen zou rijden. Uiteindelijk heb ik toch de wedstrijden op zondag gereden”, aldus Senna die in de Junior-klasse meedeed. “Mijn vader vond het zielig om me op zondag aan de kant te laten kijken. De races waren erg leuk. Ik had hier nog maar één keer eerder gereden, maar nog nooit een wedstrijd.”

Haar beste resultaat was de zevende plaats in de eerste race, daarna werd ze respectievelijk twaalfde en elfde. Daar was Senna tevreden mee. “Ik vind het wel goed voor de eerste keer. Ik vond het zeker leuk om eens in een kart met X30-motor te rijden. Het gaat hard, hè? Dan vind ik het al snel leuk. En zo’n Junior-kart is zwaarder dan wat ik gewend was. Daarin hard rijden is natuurlijk een kwestie van opbouwen. Het was tijdens de race ook steeds goed opletten. Maar ik heb ervan genoten. Ik vind het fantastisch dat Kees me deze kans heeft geboden!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS