Formule 1

Ferrari-CEO Benedetto Vigna verklaart dat teambaas Fred Vasseur ondermaats presteert; begin van het einde?

Uitgegeven door Peter Vader • 4 augustus 2023 04:11

Na het vertrek van Mattia Binotto moest het allemaal goed gaan bij Ferrari. Het F1-wereldkampioenschap is en blijft het doel en toen Binotto dat niet kon verwezenlijken, moest iemand anders dat maar doen. Daarom werd de ervaren Fred Vasseur aangetrokken. Maar nu we in de achtste maand van 2023 zijn aanbeland, heeft Ferrari CEO Benedetto Vigna toegegeven dat hun F1-prestaties in 2023 niet aan de verwachtingen hebben voldaan, ondanks een zeldzame podiumplaats voor Charles Leclerc afgelopen zondag. De jonge Ferrari-coureur uit Monaco eindigde afgelopen weekend als derde tijdens de Belgische Grand Prix, slechts zijn derde podium van het seizoen te midden van een zwaar 2023 voor het Italiaanse team. De Monegask werd derde achter het dominante Red Bull-duo van Max Verstappen en Sergio Perez in België, een zeldzaam lichtpuntje in wat anders een meedogenloos seizoen was voor de Italiaanse reuzen. En dat ondanks de aanstelling van een nieuwe teambaas in Fred Vasseur, die eind 2022 overkwam van Alfa Romeo na het vertrek van Mattia Binotto.

Ferrari_Frederic_Vasseur-teamboss_Ferrari_F1-2023
Ferrari F1-teambaas Fred Vasseur

Bezaaid met problemen
Maar zijn korte ambtstermijn was tot nu toe bezaaid met problemen, waarbij Leclerc zelfs een crisisbijeenkomst met de hoogste bazen eiste na een moeilijke start van het seizoen. Inderdaad, de toekomst van de tweede plaats in het rijdersklassement van 2022 blijft de bron van intense speculatie, waarbij hij klaagde over het "rare gedrag" van zijn auto vorige maand. En nu heeft Benedetto Vigna, CEO van Ferrari, schijnbaar een waarschuwing naar Vasseur & Co gestuurd, dat de resultaten niet goed genoeg zijn geweest: "Racen is ons erfgoed en meer dan ooit een stimulans om verder te innoveren", zei hij via Italiaanse media. "Het is de wil om vooruit te komen die we altijd levend moeten houden. Het is de nalatenschap van onze oprichter, die we constant moeten cultiveren met vertrouwen en nederigheid. Met deze geest begonnen we aan het F1-wereldkampioenschap, maar met een concurrentieniveau dat lager was dan onze verwachtingen."

Tekenen van verbetering
Benedetto Vigna erkende echter het sterke optreden op Spa-Francorchamps, ondanks dat Carlos Sainz niet finishte: "In enkele recente races, zoals afgelopen weekend op Spa-Francorchamps, hebben we enkele tekenen van verbetering gezien. Het is duidelijk dat we willen blijven verbeteren en we werken dag en nacht om onze auto competitiever te maken". Leclerc staat nu vijfde in het klassement inclusief zijn drie podiumplaatsen, een volle 49 punten achter Lewis Hamilton op de vierde plaats. Sainz staat ondertussen op de zevende plaats.

Ferrari_CEO_Benedetto_Vigna

Technische en tactische problemen
En in het constructeurskampioenschap staat de Scuderia vierde, maar liefst 312 punten achter Verstappen & Co van Red Bull. De mannen uit Maranello hebben ook gezien dat Mercedes en Aston Martin hen dit jaar tot nu toe hebben overtroffen, te midden van een reeks technische en tactische problemen die hen blijven plagen in het nieuwe tijdperk van de F1-regelgeving, aldus een bericht van Mirror.co.

Zestien jaar geleden...
Het is nu zestien jaar geleden dat Ferrari de laatste van hun vijftien coureurskampioenschappen won, toen Kimi Räikkönen onder dramatische omstandigheden zegevierde in de laatste race van het jaar tegen Hamilton, die bezig was aan zijn debuutseizoen bij McLaren. Toen Vasseur afgelopen december werd aangesteld, schetste hij zijn ambitie om opnieuw sterk uit te dagen voor het kampioenschap.



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS