Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Zo vader, zo zoon! Stephan en Mauro Polderman racen in de Clio Cup Series 2024

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 maart 2024 09:22

Stephan en Mauro Polderman treden het nieuwe seizoen van de Clio Cup Series aan in Nogaro. Vader Stephan streeft naar nog een succes in de klasse gentlemen, terwijl zoon Mauro zich wil bewijzen bij de junioren. Zij zullen dit komende weekend in Nogaro, Frankrijk, het nieuwe seizoen van de Clio Cup Series starten. Gedurende dit seizoen zullen ze voor de allereerste keer tegen elkaar strijden.

Stephan Polderman


"We gaan het seizoen in met duidelijke doelen. We willen de titel winnen in de klassement van de gentlemen. Daarnaast willen we ook in de top tien van het algemeen klassement eindigen," verbergt Stephan Polderman zijn ambities niet.

De coureur van het AST Competition team zal een van de grootste favorieten zijn in de klassement van de gentlemen. Niet alleen zijn rijke race-ervaringen in de Clio Cup categorie maar vooral de successen die hij in het verleden heeft behaald dragen hieraan bij. Terwijl hij in 2021 de titel van gentleman won in de Clio Cup Spanje klassement, vierde hij in het seizoen 2022 hetzelfde succes in de Europese klassement. Hij vocht voor de titel van Europees gentleman kampioen tot de allerlaatste race vorig jaar, en als het niet voor een onfortuinlijke botsing was, had hij deze waarschijnlijk bereikt. Echter, hij moest zich tevreden stellen met de derde plaats. Naast de Europese bronzen medaille, nam hij ook de titel van vice-kampioen onder de heren van Midden-Europa mee naar huis uit het seizoen 2023.

Voor aanvang van het nieuwe seizoen liet Polderman niets aan het toeval over en bereidde zich zorgvuldig voor. Terwijl hij eerst twee testdagen voltooide in Misano, Italië, verfijnde hij vervolgens zijn vorm voor een dag op het circuit van Spa-Francorchamps. En optimisme heerst voor de opening van het seizoen. "Ik kijk ernaar uit dat het begint. De tests waren zeer succesvol. We probeerden kwalificatiesimulaties uit, maar we oefenden ook in race modus en verfijnden alles wat nodig was," zegt Stephan waarderend over de voorbereiding van het voorseizoen.

De uitrusting van Polderman onderging ook veranderingen voor het seizoen. De Nederlandse coureur zal inderdaad in dezelfde Renault Clio van de vijfde generatie als vorig jaar zitten, maar deze heeft visuele verbeteringen ontvangen tijdens de winter. In dit opzicht zal het nu meer lijken op zijn wegversie. Het heeft een energiekere en elegantere stijl gekregen. Het omvat combinaties van technische verfijning en dynamiek aan de voorkant, een volledig opnieuw ontworpen verlichtingssignatuur, strakke, precieze en efficiënte lijnen. Dit alles geeft de auto een meer onderscheidend karakter.

Polderman zal zeker niet aan concurrentie ontbreken. Tijdens het raceweekend in Nogaro zal hij te maken krijgen met een vol veld van 42 rivalen, waarvan er 13 zullen concurreren in de gentleman's klassement. Onder hen zal ook René Steenmetz zijn, onder anderen. Poldermans landgenoot claimde vorig jaar de titel zowel in de Europese klassement als in de Midden-Europa gentleman's ranking.

Polderman zal dit jaar deelnemen aan alle negen evenementen van de Clio Cup Series. Naast het algemeen klassement, zal hij opnieuw punten scoren richting Clio Cup Midden-Europa. Echter, het evenement in Nogaro maakt geen deel uit van de regionale serie.


Een nieuwe generatie treedt aan met Mauro Polderman

De naam Polderman zal twee keer op de startlijst van dit jaar verschijnen. Stephans zoon Mauro zal zijn debuutjaar in het kampioenschap hebben. Hij zal ook het hele seizoen in de Clio Cup Series voltooien, punten verzamelend richting Clio Cup Midden-Europa klassement ook. In tegenstelling tot zijn vader zal hij echter concurreren in de Junior categorie. En daarin wil hij zeker niet slechts een nummer zijn.

"Ik wil in de top drie komen," zegt Polderman junior vastberaden, die zich na de tests in Misano en Spa-Francorchamps klaar voelt. "We hebben veel ronden gereden. Het doel was om zo veel mogelijk aan de auto en ook aan de circuits te wennen," voegt hij toe.

Hoewel Mauro Polderman dit jaar zijn première in de Clio Cup Series zal beleven, zal het niet zijn absolute debuut op de circuits zijn. Vorig jaar nam hij al deel aan evenementen van het Spaanse endurance kampioenschap in Valencia en Barcelona. In het eerste geval domineerde hij zowel in de D4 categorie als in klasse 3 in beide races. Tijdens de twee uur durende race in Barcelona, slaagde hij erin deze prestatie te herhalen.

Dit jaar zal Mauro niet racen in dezelfde auto als vorig jaar. Toen wist hij nog een auto te delen met zijn vader, maar nu zullen beiden deelnemen aan dezelfde races, en zoiets zal niet langer mogelijk zijn. De jongeman zal daarom in een volledig nieuwe auto zitten. Hij zal ook de kleuren van het AST Competition team vertegenwoordigen.

Zijn vader was onder de indruk van hem tijdens de pre-seizoen tests: "De progressie die hij maakt, is verbazingwekkend. Maar we zullen zien hoe hij het echt doet tijdens het eerste raceweekend," zei Polderman senior.

Op het 3,636 kilometer lange Circuit Paul Armagnac, dat in 1960 werd geopend als het eerste permanente Franse circuit, zullen coureurs geconfronteerd worden met verschillende lange rechte stukken, maar ook met secties bestaande uit langzame bochten. Het nieuw aangelegde asfalt zal ook een uitdaging zijn. Het evenement begint op vrijdag met twee dertig minuten durende collectieve tests (10:00 en 14:25). Zaterdag zal volgen met twee halfuur durende vrije trainingen (8:00 en 13:45). Op zondag vindt de initiële kwalificatie plaats (10:35) met de eerste race (17:30) en alles zal culmineren op Paasmaandag met de tweede kwalificatie (8:30) en de finale race (15:45).

Naast Nogaro zal de Clio Cup Series dit jaar nog acht ronden maken. Races worden gehouden in Portimao (26-28 april), op Hockenheimring (10-12 mei), in Misano (17-19 mei), Spa-Francorchamps (31 mei - 2 juni), Magny-Cours (23-25 augustus), Barcelona (12-14 september), Le Castellet (4-6 oktober) en Monza (18-20 oktober).

Dit jaar wordt het kampioenschap overgenomen door een nieuwe promotor, Groupe Signature. Naast een kleiner aantal raceweekends, zullen nu alle resultaten worden opgenomen in het kampioenschapsklassement. Financiële bonussen voor plaatsingen in de races zijn een attractie. De algehele kampioen van de Clio Cup Series zal of een nieuwe Clio of een half seizoen in de Alpine Cup Series voor het seizoen 2025 aangeboden krijgen. Foto: Clio Cup Europe/DPPI, Grégory Lenormand/DDPI

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS