Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Stoere inhaalacties van Rinus 'VeeKay' van Kalmthout op Mid-Ohio: “Eindelijk een goede dag!”

Uitgegeven door Aliza Kaligis • 5 juli 2022 14:47

Rinus 'VeeKay' van Kalmthout is de tweede helft van het NTT INDYCAR Series-seizoen 2022 begonnen met een prachtige vierde plaats. De 21-jarige Nederlander leverde een puike wedstrijd af op de Mid-Ohio Sports Car Course.

VeeKay blinkt uit met vierde plaats op Mid-Ohio

Na drie weken rustpauze mochten VeeKay en diens IndyCar-collega’s hun opwachting maken voor de seizoenshervatting in Ohio. Waar de start van deze jaargang bijzonder positief was voor VeeKay, en de meimaand zelfs uitmuntend, daar hield de talentvolle twintiger met een nare nasmaak over aan de maand juni. Op de circuits van Detroit en Road America bleken topresultaten vanwege een persoonlijke fout en een onwillige wagen buiten bereik.

Tijd voor VeeKay dus, om orde op zaken te stellen. De coureur van de #21 Bitcoin Racing Team with BitNile Chevrolet trok vol goede moed richting Ohio. Geen wonder, want hij reed er in het verleden bijzonder sterke races. In de kwalificatiesessie op zaterdagmiddag (lokale tijd) wist VeeKay zich weer te plaatsen voor de Fast Twelve. Daarin eindigde de Nederlandse troef als elfde.

Tijdens de start van de Honda Indy 200 at Mid-Ohio moest VeeKay lijdzaam toezien hoe hij, vanwege het gedrang in de eerste bochten, twee plaatsen verloor. Vanaf plek dertien zou het een lastige wedstrijd worden. Het circuit van Mid-Ohio staat er immers om bekend een ware uitdaging voor coureur en machine te zijn – bovendien is inhalen er niet eenvoudig. Het noopte Ed Carpenter Racing de strategie te heroverwegen.

Zodoende werd VeeKay na 24 van de 80 ronden binnengehaald voor zijn eerste stop, eerder dan de meeste van diens tegenstanders. ECR en VeeKay poogden een zogenaamde undercut te maken. Deze opzet slaagde: na de eerste serie pitstops vond VeeKay zichzelf terug op de zevende positie. Door eerder te stoppen dan de rest en een serie razendsnelle rondetijden te produceren, vond de Nederlander zich na andermans pitbezoek terug vóór de concurrenten waar hij eerst achter reed.

Na een neutralisatiefase halverwege de wedstrijd, was het aan VeeKay om als vanouds uit te blinken. Met een geniale inhaalbeweging schoot de Nederlander langs meervoudig kampioenen Scott Dixon én Josef Newgarden, om kort daarna polesitter Pato O’Ward te verschalken. De knaloranje bolide lag vanaf dat moment op P4, een positie die VeeKay niet meer uit handen zou geven. De Honda Indy 200 at Mid-Ohio werd overigens gewonnen door de Nieuw-Zeelander Scott McLaughlin.

VeeKay blinkt uit met vierde plaats op Mid-Ohio

“Eindelijk een goede dag!”, jubelt VeeKay vanuit de Verenigde Staten. “Ik startte als elfde, maar kwam niet zo goed weg en verloor daardoor een paar plaatsen. Gelukkig kon ik tijdens de eerste stint prima meekomen met de wagens voor mij. Het was een slimme strategische move om iets eerder binnen te komen dan de rest, want toen iedereen z’n eerste pitstop had gemaakt, lag ik zevende. Toen was het aan mij om wat stoere inhaalacties te maken!”

“Na de manoeuvre waarbij ik Dixon en Newgarden in één beweging buitenom passeerde, liep ik in op Will Power. Hij bleek echter nieuwe zachte banden te hebben, waar de mijne al een paar rondjes oud waren. Toen ik een poging deed hem in te halen, hield hij zijn poot stijf. Zodoende ben ik net een podium misgelopen. Maar dat is oké: vierde op dit circuit is een topresultaat, eentje waar ik en het team ontzettend blij van worden.”

“Laat de mindere serie bij deze verleden tijd zijn: ik ben zeer positief over het verloop van deze eerste race na de korte pauze en hoop de lijn door te trekken in Toronto, een circuit waaraan ik goede herinneringen heb en nu eindelijk voor de eerste keer met een IndyCar-wagen op mag racen.”

Dankzij zijn vierde plaats heeft VeeKay 32 punten voor het kampioenschap gescoord. Zodoende staat de teller na negen van de zeventien wedstrijden op 193 punten, een aantal dat goed is voor de twaalfde plaats.

Het NTT INDYCAR Series-seizoen 2022 wordt over twee weken vervolgd in Canada, als de Honda Indy Toronto op het programma staat. Op de Exhibition Place in downtown Toronto vindt de enige wedstrijd buiten de Verenigde Staten plaats. Vanwege de perikelen in de afgelopen jaren zal het de eerste keer sinds 2019 zijn dat de Canadese miljoenenstad wordt aangedaan en zodoende is het de eerste keer voor VeeKay, die in 2020 debuteerde, dat hij met een IndyCar in Toronto mag racen. De wedstrijd wordt op zondag 17 juli aanstaande rond 21.30 uur Nederlandse tijd gestart.

VeeKay blinkt uit met vierde plaats op Mid-Ohio

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS