Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Porsche Supercup Silverstone: Jaap van Lagen voegt zich weer bij de snelsten!

Uitgegeven door Peter Vader • 10 juli 2023 20:32

SILVERSTONE / EDE - Het hing al een tijdje in de lucht en op het circuit van Silverstone viel op zondag alles op z’n plek voor Jaap van Lagen. Na de negende plaats vorige week in Oostenrijk is de vijfde plaats in Groot-Brittannië een resultaat voor het harde werken voor de coureur uit Ede en zijn Italiaanse team Dinamic Motorsport. “Vandaag viel het onze kant op en doen we goede zaken voor het kampioenschap.” Silverstone is geliefd bij vele F1-coureurs en in de snelste monomerkencupserie ter wereld, de Porsche Mobil1 Supercup, is het niet anders. De baan wordt de bakermat van de autosport genoemd en kent tal van adembenemende passages en bochten, zoals Maggots and Becketts en Copse Corner. “Het is een snel en technisch uitdagend circuit. Iedere ronde is weer een feestje”, aldus Jaap van Lagen.

Porsche Mobil1 Supercup Silverstone Jaap_van_Lagen Foto 1 actie

De routinier voelde zich al snel weer thuis op de baan, getuige een keurige negende tijd in de vrije training. Ook na de kwalificatie was de gele Porsche met startnummer 14 op die positie terug te vinden. “Een prima resultaat, maar ik moet toch ook kritisch op mezelf blijven. In het eerste deel kwam ik tot in de zevende tijd, op de tweede set nieuwe banden maakte ik een paar kleine foutjes, vooral met remmen. Dat kostte me tenminste 0,1 sec.”

Daarna was het tijd voor zijn team om een heldendaad te verrichten. De Porsche kampte zowel in de vrije training als tijdens de kwalificatie met vibraties in het stuur. “In de kwalificatie werd het erger, dus ik wilde het probleem graag verholpen hebben voor de race. Maar: verwisselen van het stuurhuis is een serieuze klus.” De monteurs van Dinamic Motorsport sloegen aan het sleutelen en kort voor middernacht stond de Porsche weer klaar voor actie.

Porsche Mobil1 Supercup Silverstone Jaap_van_Lagen Foto 2 pitsstraat

Jaap kende een race op rolletjes, al werden na drie bochten zijn reflexen flink getest als vriend en collega Larry ten Voorde werd gelanceerd, niet kon remmen en hij twee rijders meenam, waaronder Bastian Buus. “Ineens stond zijn auto haaks voor me. Ik moest serieus remmen en sturen om hem te ontwijken.” In het tumult rukte Jaap op naar de vijfde plaats en stond deze positie niet meer af in de race over 14 ronden.

“Ik ben echt blij met dit resultaat. Voor mezelf, maar zeker ook voor het team. De stuurhuiswissel is een mooi voorbeeld hoe professioneel Dinamic werkt en ook mijn engineer Frank Funke is een absolute vakman. We sparren over de afstelling van de auto en daarna weet ik dat het goed komt. Zowel de uitlijning als de bandenspanning is al het hele seizoen spot on!”

Porsche Mobil1 Supercup Silverstone Jaap_van_Lagen Foto 3 actie achterzijde

Waar andere hooggekwaliceerde rijders op zondag geen punten verzamelden, scoorde Jaap van Lagen de kampioenspunten voor de vierde plek, omdat een gastrijder geen punten krijgt. De Edenaar maakte daarmee een mooie sprong in de kampioenschapsstand: van 8 naar 6 met 28 punten. De volgende wedstrijd is over twee weken als de Porsche Supercup neerstrijkt in Hongarije.

Porsche Mobil1 Supercup Silverstone Jaap_van_Lagen Foto 4 portet


Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS