Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

FOTO'S - Thuisrace in Zandvoort voor de Nederlanders in de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland

Uitgegeven door Peter Vader • 7 juni 2024 04:01

Traditioneel kent de Duitse Carrera Cup een groot aantal Nederlandse deelnemers. Van de permanent geregistreerde coureurs die in het seizoen 2024 deelnemen, zullen er zeven de rood-wit-blauwe nationale vlag voeren op hun Porsche 911 GT3 Cup. Tijdens de komende derde ronde van 7 tot en met 9 juni 2024 hebben ze een thuisrace: de seizoensraces vijf en zes van de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland worden in Zandvoort verreden als onderdeel van het DTM-voorprogramma.

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Zandvoort Foto 1 startveld

Op jacht naar...
“Het Carrera Cup-weekend in Zandvoort is altijd een heel bijzondere aangelegenheid. Mijn familie en veel van mijn vrienden komen naar het circuit om mij te steunen”, zegt Larry ten Voorde, de regerend kampioen en winnaar van beide Zandvoort-races van vorig jaar. De 27-jarige rijdt voor het Duitse Proton Huber Competition-team en heeft dit seizoen één overwinning behaald. Als een van de drie Nederlanders in de top vijf van het rijdersklassement, is hij op jacht naar kampioenschapsleider Harry King uit Groot-Brittannië.

Achter Ten Voorde op de ranglijst staan zijn landgenoten Huub van Eijndhoven (Uniserver van Team GP Elite) en Robert de Haan van Team75 Bernhard, die één van de twee races in Oschersleben won. Janne Stiak reist als best geplaatste Duitser als vijfde af naar Zandvoort. Net als De Haan strijdt de jonge Duitser voor het team van Porsche-merkambassadeur Timo Bernhard.

Kampioenschapsleider Harry King is zich er terdege van bewust dat Zandvoort voor hem een beetje een leeuwenkuil zou kunnen worden. “Natuurlijk is het aantal Nederlandse fans op de tribunes ruimschoots groter dan dat van de Britten”, glimlacht de 23-jarige Engelsman, die bij de seizoensopener in het Italiaanse Imola twee overwinningen behaalde voor het Duitse team Allied-Racing. “Maar ik laat me daar niet door van de wijs brengen. Ik heb een goede test gehad in Zandvoort en ik heb er vertrouwen in dat ik voor podiumplaatsen kan strijden.”

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Zandvoort Foto 2 Larry ten Voorde portretP2 voor Larry ten Voorde (NL, Proton Huber Competitie) met 73 punten

Nederlandse top vier Rookieklassement
Nederlandse coureurs bezetten de top vier plaatsen in het Rookieklassement. Flynt Schuring van Team Proton Huber Competition en Senna van Soelen (Target Competition) gaan naar hun thuisrace en delen de leiding in het kampioenschap. Hun grootste rivalen zijn De Haan en Uniserver by Team GP Elite-coureur Kas Haverkort. Na vier races dit seizoen komt de strijd om de teamtitel ook neer op een duel tussen Duitsland en Nederland: Proton Huber Competition uit Beieren leidt voor Uniserver van Team GP Elite, dat in De Rijp is gevestigd.

Na vier races bestaat de top tien van het algemeen klassement van de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland uit coureurs uit vijf landen: naast Groot-Brittannië, Nederland en Duitsland zijn ook Frankrijk en Israël vertegenwoordigd.

“De twee races in Zandvoort behoren altijd tot de hoogtepunten van het seizoen”, zegt Hurui Issak, projectmanager Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland, vooruitlopend op de race. “Het circuit, gelegen in de duinen, is erg veeleisend voor de coureurs. En de bomvolle tribunes met de veelheid aan Duitse en Nederlandse fans dragen bij aan de unieke sfeer. We kijken dus uit naar weer een spannend weekend samen met de DTM.”

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Zandvoort Foto 3 Larry ten Voorde vooropCircuit Zandvoort
Circuit Zandvoort, geopend in 1948, was tot 1985 een vaste waarde op de kalender van het Formule 1 Wereldkampioenschap. Het was de conversie naar de nieuwste veiligheidsvoorschriften die het mogelijk maakte dat de Nederlandse Grand Prix in 2021 terugkeerde. Het aangepaste circuit wordt gekenmerkt door twee hellende bochten – een ongebruikelijk kenmerk voor een F1-circuit – de Hugenholtz-Bocht en de Arie-Luyendijk-Bocht. Met een steile bank van 32 procent overtreft laatstgenoemde zelfs de Amerikaanse archetypen. Het 4,259 kilometer lange parcours van tegenwoordig, dat door de duinen aan de Noordzeekust ten westen van Amsterdam slingert, heeft nog meer uitdagingen in petto: de toppen en dalen zorgen ervoor dat coureurs sommige bochten vrijwel blind nemen. Bovendien blaast de zeebries voortdurend zand op de baan, waardoor vaak onvoorspelbare gripomstandigheden ontstaan. Circuit Zandvoort is sinds 2019 een vaste ‘pitstop’ op de Duitse Carrera Cup-kalender.

De Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland op internet
Fans kunnen alle races live volgen op YouTube. De zender Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland biedt Engels commentaar. Naast de raceweekends kunnen fans en mediavertegenwoordigers ook op de hoogte blijven van de monomerkencup via de sociale netwerken Instagram (@CarreraCupDe) en X (@CarreraCupDe).

Tijdschema Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland, Ronde 3, Circuit Zandvoort (NL):
Vrijdag 7 juni
11:45 – 12:40 uur: Vrije training
17:30 – 18:05 uur: Kwalificatie

Zaterdag 8 juni
11:30 uur: Race 5 (30 minuten plus 1 ronde)

Zondag 9 juni
11:35 uur: Race 6 (30 minuten plus 1 ronde)

Algemeen klassement Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland (na 4 van 16 races):
1. Harry King (VK, Allied-Racing), 80 punten
2. Larry ten Voorde (NL, Proton Huber Competitie), 73 punten
3. Huub van Eijndhoven (NL, Uniserver van Team GP Elite), 48 punten
4. Robert de Haan (NL Team75 Bernhard), 43 punten
5. Janne Stiak (D, Team75 Bernhard), 40 punten

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Zandvoort Foto 4 Harry King

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Zandvoort Foto 5 Harry King portretP1 voor Harry King (VK, Allied-Racing) met 80 punten

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Zandvoort Foto 6 Huub van Eijndhoven actie

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland  Zandvoort Foto 7 Huub_van_Eijndhoven_portretP3 voor Huub van Eijndhoven (NL, Uniserver van Team GP Elite) met 48 punten

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Zandvoort Robert de Haan actie

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Zandvoort Foto 8 Robert de Haan portretP4 voor Robert de Haan (NL Team75 Bernhard) met 43 punten

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Zandvoort Foto 9 Janne Stiak

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Zandvoort Foto 10 Janne Stiak portretP5 voor Janne Stiak (D, Team75 Bernhard) met 40 punten

Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS