Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Larry ten Voorde pakt de leiding in het kampioenschap met derde overwinning van het seizoen + FOTO'S

Uitgegeven door Peter Vader • 10 juni 2024 03:02

ZANDVOORT - Larry ten Voorde won ook de tweede race van de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland in Zandvoort en klimt met de Porsche 911 GT3 Cup naar de top van het klassement van de monomerkencup. De 27-jarige van het team Proton Huber Competition versloeg zijn landgenoot Robert de Haan met een gecontroleerde voorsprong bij het passeren van start-finish van het Formule 1-circuit aan de Nederlandse Noordzeekust. De 17-jarige Nederlander reed voor Team75 Bernhard en behaalde de overwinning in het Rookie-klassement. De Duitse coureur Theo Oeverhaus van Team Bonk Motorsport eindigde als derde.

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Zandvoort Winnaar_Race_2_Larry_ten_Voorde_NL_Proton_Huber_Competition
Winnaar Race 2 Larry ten Voorde (NL) - Proton Huber Competition

De basis voor Larry ten Voorde’s derde overwinning van het seizoen werd gelegd in de eerste seconden van de 19 ronden tellende race. Hoewel de regerend kampioen op de tweede gridplek aan het stuur van zijn Porsche 911 GT3 Cup stond, kwam hij beter van de streep dan polesitter Huub van Eijndhoven. De race van de 24-jarige Nederlander veranderde echter in een nachtmerrie. Eijndhoven kon de tweede plaats tot halverwege de race vasthouden, totdat een lekke band de Uniserver by Team GP Elite-coureur naar de pits stuurde. Uiteindelijk eindigde hij buiten de punten.

Larry ten Voorde daarentegen reed een indrukwekkende race en behaalde in Zandvoort zijn zesde Carrera Cup-overwinning. “Ik had vandaag niet de snelste auto en moest alles geven om Robert de Haan op afstand te houden”, analyseerde de titelverdediger en nieuwe leider in het rijdersklassement van de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland. Larry ten Voorde vloog rechtstreeks van de podiumceremonie in Zandvoort naar Le Mans: zondagmiddag nam hij deel aan de officiële testritten voor de 24 uursrace van komend weekend.

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Zandvoort Robert_de_Haan_NL_Team75_Bernhard
Nr14 Robert de Haan (NL) - Team75 Bernhard

Robert de Haan maakte een soortgelijke inhaalmanoeuvre als die van Larry ten Voorde: vanaf de vierde positie wurmde hij zich in de sprint langs Harry King naar de eerste bocht. “Onze auto’s maakten contact, waarna ik niet helemaal recht stuurde. Dat weerhield me ervan om Larry de rest van de race aan te vallen”, meldde de snelste rookie en best geplaatste coureur uit de Talent Pool van de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland.

De Porsche 911 GT3 Cup van Harry King kwam ook niet ongeschonden uit het duel met De Haan. “De carrosserie van de auto schuurde af en toe tegen de rechterachterband, waardoor de conditie van de band snel verslechterde. Ik gleed verschillende keren weg bij de naar linksdraaiende bochten”, meldde King na afloop. De Brit, die rijdt voor het Duitse team Allied-Racing, bleef vechten. Ondanks dat hij door Theo Oeverhaus (Bonk Motorsport) werd gepasseerd, wist hij als vijfde over de finish te komen. Alexander Tauscher (Proton Huber Competitie) eindigde als zesde. De Fransman Marvin Klein (Target Competition) eindigde aanvankelijk als derde, maar hij werd later gediskwalificeerd vanwege een overtreding van de technische reglementen. Hierdoor schoven King en Oeverhaus een plaats op in de officiële uitslag.

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Zandvoort Harry_King_UK_Allied-Racing_Nr19Nr19 Harry King (UK) - Allied-Racing

Om dezelfde reden werd Theo Oeverhaus als derde geklasseerd, waarmee hij zijn resultaat van zaterdag herhaalde. “Dat was een heel intense race. Ik had verschillende beschadigingen op de carrosserie na contact met verschillende concurrenten. Gelukkig heeft mijn auto ze allemaal goed overleefd”, vatte de coureur uit Duitsland samen, die oorspronkelijk als vierde over de finish was gekomen. Met zijn resultaat eindigden twee coureurs uit de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Talent Pool in de top drie van het algemeen klassement.

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Zandvoort Kas Haverkort (NL) Uniserver by Team GP Elite Nr24Nr24 Kas Haverkort (NL) - Uniserver by Team GP Elite

Achter Robert de Haan pakten de Nederlander Kas Haverkort (Uniserver by Team GP Elite) en de Duitser Colin Jamie Bönighausen (CarTech Motorsport) de top drie posities in het Rookie-klassement. Ze onderstreepten ook de vaardigheden van de Carrera Cup-rookies met een zesde en zevende plaats in het algemeen klassement. De best geplaatste ProAm-coureur was Ahmad Alshehab. “Ik had problemen om mijn banden op temperatuur te krijgen. Ik heb hard moeten vechten voor de ProAm-zege”, aldus de zakenman uit Koeweit, die rijdt voor het Duitse team CarTech Motorsport.

“Het Circuit Zandvoort vormde wederom het podium voor een fantastisch evenement. De Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland vermaakte ongeveer 30.000 toeschouwers en onze gasten langs het circuit met spannende race-actie. Ik wil onze Nederlandse coureurs feliciteren met hun dubbele overwinningen in het algemeen klassement en in het rookieklassement”, aldus Karsten Sohns, Chief Financial Officer Porsche Deutschland.

De volgende stop voor de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland is Boedapest. De snelste monomerkencup zal op 22 en 23 juni 2024 zijn zevende en achtste race van het seizoen verrijden op het Formule 1-circuit aan de rand van de Hongaarse hoofdstad.

Uitslag race 6, Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland, Zandvoort (NL)op zondag 9 juni 2024: