Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Kas Haverkort triomfeert als snelste rookie in Porsche Supercup Monaco: "De Monaco-beker is wel echt next level"

Uitgegeven door Frank Korsel • 29 mei 2024 09:25

MONTE CARLO – Een weekend om nooit te vergeten voor Kas Haverkort. De twintigjarige coureur van Uniserver by GP Elite reed op het stratencircuit van Monte Carlo zijn tweede Porsche Supercup race. Door de smalle straten reed hij naar een magische vierde positie (P1 in het rookie-kampioenschap) in een veld met meervoudig kampioenen er ervaren rotten in de snelste merkencup van de wereld. Kas, die in Monaco pas zijn tweede race in de Porsche Mobil 1 Supercup reed, blikt terug op een geweldig weekend. Niet alleen op sportief vlak was het een enerverend weekend voor de coureur uit Hardenberg, maar ook op persoonlijk vlak maakte het jonge KNAF-talent het nodige mee in het Prinsdom.

Kas Haverkort

“Het was een groot feest. Heel gaaf om mee te maken. Dat is het mooie nu ik in het voorprogramma rijd van de Formule 1”, vertelt Kas trots tegenover RaceXpress.nl. De Formule 1-wereld is erg gesloten, doorgaans zelfs voor mensen die racen in het supportprogramma, zoals de Porsche Supercup. Toch is het in Monaco een echte happening: “Een groot feest. Hier kom je overal wel makkelijker bij, zeker door GP Elite die zoveel connecties hebben. Ik werd een paar keer uitgenodigd op een jacht en dat was ook heel erg vet hoor. Die boten zijn niet normaal groot, de ene was nog langer en groter dan de ander”, vertelt Kas lachend na het raceweekend in Monaco. “Ik kon er zeker niet over klagen. Zaterdag waren we een dagje vrij, dus kon ik de kwalificatie van de Formule 1 mooi vanaf zo’n jacht toekijken.”

Daarnaast bezochten Kas en andere coureurs een kinderziekenhuis in Monaco, om daar nog wat jonge kinderen op te vrolijken: “We hebben daar wat petjes uitgedeeld en met ze gesproken over het racen. Dat was heel bijzonder om te zien en om te mogen doen. Al met al was ook zaterdag dus een ontzettend speciale dag.”

“Ik ben zaterdag gewoon op tijd naar bed gegaan. Zondag moesten we er weer op tijd uit om ons klaar te maken voor de race. We zijn zaterdagavond wel even uiteten geweest met het hele team, dat was natuurlijk ontzettend gezellig. We hebben het rustig gehouden.”

Het is niet de eerste keer dat Kas mocht racen op het legendarische circuit, waar de sporen van grootheden als Ayrton Senna en Juan Manuel Fangio onlosmakelijk zijn verbonden met het 3,4 kilometer lange circuit langs de Coté ‘D Azure. Eerder reed Kas hier al twee keer met zijn FRECA-bolide toch is het compleet anders met de Porsche: “Het is compleet anders, zeker met de kerbs. Ik kan er met deze auto overheen vliegen en dat kon met de FRECA niet. Maar goed, de eerste bocht blijft naar rechts”, relativeert de jonge coureur van Uniserver by GP Elite.

Kas Haverkort Porsche Supercup

“Het was erg lastig met de weinige tracktime die je natuurlijk hebt in de Porsche Supercup”, begint hij. De vrije training was al op donderdag en het regende die dag best veel en hard. De training was dan ook nat. In de kwalificatie was Kas wat aan het worstelen met het vinden van vertrouwen. Toch slaagde hij er in om zijn Porsche op een enorm knappe positie te kwalificeren. Als veruit de snelste rookie mocht hij de race als vierde oplijnen, tussen mannen met jaren ervaring en kampioenen uit heden en het verleden om zich heen.

Je zou zeggen dat de tevredenheid er van af zou druipen, maar niets is minder waar voor Kas: “Ik denk dat ik ook wel mee had kunnen strijden voor P3”, zegt het TeamNL-talent lachend. “Alle gekheid op een stokje, maar P4 in dit veld is natuurlijk erg goed”, aldus de trotse atleet uit Hardenberg. “Je rijdt hier iedere ronde op de limiet, zeker in de kwalificatie. Dat blijft echt een hele toffe ervaring en geeft echt een kick als je dat als coureur kunt doen. Deze baan is echt met geen ander circuit te vergelijken.”

“Ik had een redelijke start en kon mijn P4 bij de start houden.” In de eerste ronde kreeg Kas een duw in zijn achterkant, waardoor hij werd terugverwezen naar de vijfde positie. De wedstrijdleiding greep in en opperde dat Haverkort de positie terug moest krijgen. “We hebben echt een sterke race gereden. Ik heb het gat naar P3 dicht gereden, maar het blijft Monaco. Inhalen is dus enorm lastig en iemand moet echt een grove fout maken, wil je kans maken op een inhaalactie. Het circuit is echt verbazingwekkend smal. Op TV valt het allemaal wel mee, maar in het echt is het nog smaller. Die P4 in de kwalificatie was dus eigenlijk perfect, aangezien de kwalificatie de race bepaald. We wisten vooraf ook wel dat de kans groot was dat we als vierde over de eindstreep zouden komen. De race hebben we mooi uitgereden en hebben we dus goede punten gescoord.”

Bij de rookies scoorde Haverkort wel een podium. Hij was namelijk de snelste nieuwkomer in Monaco en kreeg daarvoor een prachtige trofee: “De bekers van Porsche zijn altijd al mooi, maar de Monaco-beker is wel echt next level. Ik had al een P3-bokaal uit de FRECA, maar om hem nu ook nog een stukje groter te hebben is natuurlijk helemaal tof.”

In Monaco reed Haverkort zijn tweede Porsche Supercup-race. Twee weekenden eerder reed hij zijn eerste weekend op het Italiaanse circuit van Imola. Ook hier liet Kas zich al van zijn beste kant zien: “We hadden echt een solide weekend. In de kwalificatie reden we toen naar P10 en in de race eindigde we op zesde positie. Voor de eerste keer was dat goed, maar ik weet dat de kwalificatie echt nog beter kunnen en dan kunnen we in de races ook gaan strijden voor podiumplekken in het algemeen klassement."

Wel is Kas Haverkort op zoek naar support voor de rest van dit seizoen. De goede resultaten zoals de winst bij de Rookies in Monaco helpt natuurlijk wel. Ook zijn er belangrijke Porsche-races in Nederland op komst, en dus een uitermate goede gelegenheid voor bedrijven om te netwerken en gasten uit te nodigen in de paddock. Voor meer info: www.kashaverkort.nl

Kas rijdt zijn volgende race in het weekend van 7-9 juni. Tijdens het DTM-weekend in Zandvoort rijdt de Hardenberger in de Porsche Carrera Cup Duitsland.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS