Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Larry ten Voorde wint ook de vierde Porsche Supercup-race van het seizoen op Silverstone! + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 7 juli 2024 17:15

Larry ten Voorde is de te kloppen man in de Porsche Mobil 1 Supercup in 2024. Op Silverstone zegevierde de Nederlander in de vierde race van de internationale monomerkencup opnieuw met de Porsche 911 GT3 Cup. Ten Voorde pakte de overwinning op het Formule 1-circuit ten noorden van Londen voor zijn Franse Schumacher CLRT-teamgenoot Marvin Klein. De derde plaats en overwinning in het Rookieklassement gingen naar Robert de Haan. De Nederlander rijdt voor BWT Lechner Racing.

Porsche_Supercup_Larry_ten_Voorde_winnaar_zondagAan het stuur van Schumacher CLRT's Porsche 911 GT3 Cup (Nr12) wint Larry ten Voorde op het Formule 1-circuit van Silverstone

Typisch Silverstone: na een zonnige ochtend viel er kort voor de start van de Supercup-race hevige regen. Vervolgens werd een zogenaamde rollende start achter de safety car gepland. Echter, na een ronde achterstand op de leidende auto, besloot racedirecteur Peter Roberts uit veiligheidsoverwegingen het veld terug de pitlane in te roepen. “Absoluut de juiste beslissing”, bevestigde Larry ten Voorde, de snelste coureur in de kwalificatie. “Ik had last van aquaplaning, zelfs in het relatief lage tempo achter de safety car.”

Slechts een paar minuten later scheen de zon weer en gingen de 29 Porsche 911 GT3 Cup-auto's opnieuw de natte baan op. Na nog twee ronden achter de safety car gaf de racecontrole eindelijk de rollende start vrij.

Larry ten Voorde en Marvin Klein, de tweede snelsten in de kwalificatie, waren in een spannend duel verwikkeld om de leiding over de openingskilometers. Ten Voorde wist de leiding te verdedigen tegen zijn teamgenoot en controleerde vervolgens de race op de langzaam opdrogende baan. Porsche Junior Alessandro Ghiretti, de derde coureur van Schumacher CLRT, kon zijn derde positie uit de kwalificatie niet lang behouden. Harry King en Robert de Haan, de twee snelste coureurs van het team BWT Lechner Racing, haalden hem snel achter elkaar in. Rookie de Haan maakte vervolgens gemakkelijk gebruik van zijn ervaren teamgenoot en zette de achtervolging in op het duo Ten Voorde/Klein.

Kort voor het einde van de race werd de safety car opnieuw ingezet toen een deelnemer in een grindbed terechtkwam – en de vierde ronde van de Supercup eindigde achter de safety car. De startvolgorde bleef daardoor ongewijzigd.

“Het duel met Marvin was spannend en 100 procent eerlijk. We zaten een paar keer naast elkaar, maar gaven elkaar altijd de ruimte”, zo beschrijft ten Voorde de beslissende seconden van de race. “De omstandigheden waren nog steeds erg lastig. Ik probeerde Larry in te halen, maar het lukte gewoon niet. Zelfs met de tweede plaats wist ik een hoop punten te scoren voor het kampioenschap”, vatte Klein samen. De Fransman verkleinde het gat met King, die voor hem staat in het algemeen klassement, tot acht punten.

Achter de Brit kwam Porsche Junior Alessandro Ghiretti als vijfde over de finish. De zesde plaats ging naar de Zuid-Afrikaanse Keagan Masters (Ombra). Samen met Robert de Haan stapten de Nederlander Kas Haverkort (Uniserver by Team GP Elite) en voor het eerst de Duitser Lirim Zendeli (Ombra) op het Rookie-podium.

Na vier van de acht races voert Ten Voorde (100 punten) het algemeen klassement aan, gevolgd door King (74) en Klein (66). De Rookie-leider halverwege het seizoen is Haverkort, die slechts één punt voorsprong heeft op De Haan. Schumacher CLRT leidt het teamklassement.

“Het feit dat Larry ten Voorde opnieuw onverslaanbaar was in deze lastige omstandigheden bewijst dat hij een klasse apart is achter het stuur van de Porsche 911 GT3 Cup. Felicitaties ook aan Schumacher CLRT voor deze dominante teamprestatie. Ik ben benieuwd of andere coureurs zich in de tweede helft van het seizoen kunnen aansluiten bij de drievoudige strijd tussen Larry ten Voorde, Harry King en Marvin Klein. Het Rookie-klassement is ook spannend, drie coureurs – Kas Haverkort, Robert de Haan en Theo Oeverhaus – hebben zich enigszins gedistantieerd van het achtervolgende peloton”, aldus Oliver Schwab, projectmanager Porsche Mobil 1 Supercup.

Hij verwelkomde een speciale gast in de paddock van Silverstone: Peter Gabriel, oprichter van de rockband Genesis en succesvol soloartiest (“Solsbury Hill”), maakte de reis naar Silverstone om meer te weten te komen over de internationale merkenbeker van Porsche.

De Supercup-teams reizen nu van Groot-Brittannië naar Hongarije. Op het Formule 1-circuit nabij Boedapest wordt van 19 tot en met 21 juli 2024 de vijfde race van het seizoen verreden.

Uitslag ronde 4 Porsche Mobil 1 Supercup, Silverstone (UK):
1. Larry ten Voorde (NL/Schumacher CLRT), 11 ronden
2. Marvin Klein (F/Schumacher CLRT), +0,478 seconden
3. Robert de Haan (NL/BWT Lechner Racing), +0,826 seconden
4. Harry King (VK/BWT Lechner Racing), +1,105 seconden
5. Porsche-Junior Alessandro Ghiretti (F/Schumacher CLRT), +1,644 seconden
6. Keagan Masters (I/Ombra), +2,066 seconden

Algemeen klassement Porsche Mobil 1 Supercup (na 4 van 8 races):
1. Larry ten Voorde (NL/Schumacher CLRT), 100 punten
2. Harry King (VK/BWT Lechner Racing), 74 punten
3. Marvin Klein (F/Schumacher CLRT), 66 punten

Klik hier voor de uitslag van ronde 4 van de Porsche Mobil 1 Supercup, Silverstone (UK) op zondag 7 juli 2024

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 @ Silverstone Foto 2

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 @ Silverstone Foto 3

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 @ Silverstone Foto 4

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 @ Silverstone Foto 5

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 @ Silverstone Foto 6

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 @ Silverstone Foto 7

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 @ Silverstone Foto 8

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 @ Silverstone Foto 9

Porsche Mobil 1 Supercup 2024 @ Silverstone Foto 10Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS