Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

FOTO'S - Larry ten Voorde wint in Zandvoort de vijfde race van het Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland-seizoen

Uitgegeven door Peter Vader • 9 juni 2024 05:27

De overwinning tijdens zijn thuisrace was voor hem een erezaak: titelverdediger Larry ten Voorde won in Zandvoort de vijfde race van het Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland-seizoen. Rijdend voor Proton Huber Competition dichtte de Nederlander het gat met kampioenschapsleider Harry King tot slechts twee punten. De Britse coureur passeerde de finishvlag op de tweede plaats na 16 ronden aan het stuur van de Porsche 911 GT3 Cup van Allied-Racing. De resterende podiumtrede werd opgeëist door de Duitser Theo Oeverhaus van het Bonk Motorsport-team.

DTM Zandvoort Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Foto 1 Podium_King_Ten_Voorde_OeverhausPodium van Race 5 op de Zandvoortse zaterdag: Harry King, winnaar Larry ten Voorde en Theo Oeverhaus

Larry ten Voorde pakte de kop in race vanaf pole position en verloor zijn voorsprong in de sprint naar de eerste bocht aan zijn landgenoot Robert de Haan. “Robert kwam gewoon beter van de lijn”, gaf Ten Voorde later toe. De Haan, die uitkomt voor het team onder leiding van Porsche-merkambassadeur Timo Bernhard, pakte voorin het veld een voorsprong van ruim een seconde. Een lekke band maakte echter na negen ronden een vroegtijdig einde aan de race van de 17-jarige. Hij was ontroostbaar: ‘Ik had kunnen winnen.’

DTM Zandvoort Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Foto 2 Start_PSCCD_startveld_Tarzanbocht

Kort daarna resulteerden twee off-track excursies in Full Course Yellows, waarbij het hele veld met 80 km/u over het Zandvoortse Formule 1-circuit in de duinen aan de Noordzeekust reed. Toen de race eenmaal weer groen werd, bleven er nog maar twee ronden over. Terwijl Larry ten Voorde vooraan verder ging op weg naar zijn vijfde Carrera Cup-overwinning in Zandvoort, ontvouwde zich een duel om de tweede plaats tussen Theo Oeverhaus en Harry King. “Ik miste vlak na de herstart een rempunt”, aldus Oeverhaus, waarmee hij uitlegde waarom hij King moest laten passeren. “Maar dit is de eerste keer dat ik een podiumresultaat in het algemeen klassement behaal, en daar ben ik erg blij mee”, aldus de Duitse coureur.

DTM Zandvoort Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Foto 3 Harry_King_en_Huub_van_EijndhovenHarry King en Huub van Eijndhoven

De race was voor mij een achtbaan”, grijnsde Harry King. Vanaf P6 raasde de Engelsman vervolgens langs de ene rivaal na de andere. Een klein duwtje van een concurrent had tot gevolg dat zijn Porsche op het rechte stuk van start en finish, kortstondig alleen op de achterwielen reed. “Gelukkig heeft mijn auto geen noemenswaardige schade opgelopen. Mijn racetempo was vandaag geweldig, dat geeft me vertrouwen voor morgen”, zei King vooruitkijkend op de tweede race van het weekend op zondag (start om 11:35 uur). In dit stadium scheiden hem slechts twee punten van titelverdediger Larry ten Voorde in het algemeen klassement.

DTM Zandvoort Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Foto 4 Flynt SchuringFlynt Schuring

De vierde plaats was voor de Nederlander Flynt Schuring genoeg om de overwinning in het Rookieklassement veilig te stellen. “Mijn enige probleem was dat ik de banden voor de start niet op temperatuur kreeg, maar dat gold ook voor mijn rivalen”, zei de 17-jarige, die uitkomt voor het tweede team van Proton Huber Competition. Kas Haverkort (Uniserver by Team GP Elite), nog een rookie in de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland, droeg bij aan de sterke prestatie van het thuisteam met een vijfde plaats, waarbij Alexander Tauscher het lovenswaardige resultaat van de Proton Huber Competition afrondde met een zesde plaats.

Senna van Soelen (Target Competition) behaalde de derde plaats, waardoor het Rookie-podium volledig in Nederlandse handen bleef. Sören Spreng (GP Elite) uit Duitsland won het ProAm-klassement voor Ahmad Alshehab (CarTech Motorsport) uit Koeweit en zijn Duitse teamgenoot Michael Essmann.

“Het circuit van Zandvoort heeft zijn reputatie opnieuw waargemaakt en zorgde voor een race met verrassende spanning en sensatie. We zullen de toeschouwers zondag zeker weer vermaken”, aldus Thomas Illner, Head of Operations - Chief Operations Officer (COO) Porsche Deutschland.