Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Larry ten Voorde en Harry King strijden in Hongarije om de kop van de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland

Uitgegeven door Peter Vader • 20 juni 2024 14:15

Het komende weekend (21 tot en met 23 juni 2024) zal de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland strijden op een circuit dat in 2014 voor het laatst op de kalender van de monomerkencup stond: de Porsche 911 GT3 Cup met 375 kW (510 pk) zal de zevende en achtste ronde van het seizoen huisvesten, op de Hungaroring bij Boedapest.

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Hungaroring Larry ten Voorde actie Foto 1
Regerend kampioen Larry ten Voorde (Proton Huber Competition) reist voor de zevende en achtste ronde van het PSCCD-seizoen naar het Hongaarse Formule 1-circuit als leider van het algemeen klassement

Onbekend terrein
Voor veel van de 25 coureurs is het F1-circuit nabij de Hongaarse hoofdstad onbekend terrein. Geen van hen stond op de grid toen de Carrera Cup Deutschland daar tien jaar geleden voor het eerst verscheen. Sommigen kennen het bochtige Hungaroring-circuit echter wel van de internationale Porsche Mobil 1 Supercup, die regelmatig in het voorprogramma van de Hongaarse Grand Prix wordt verreden. “Aangezien inhalen erg lastig is, is je startpositie cruciaal”, legt titelverdediger Larry ten Voorde uit, een van de weinige coureurs met ervaring op het circuit. De Nederlander kwam uit voor het Beierse team Proton Huber Competition en nam de vorige ronde in Zandvoort de leiding in het klassement.

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Hungaroring Harry King portret Foto 2Harry King

King heeft er veel vertrouwen in
Het oordeel van Ten Voorde over de Hungaroring wordt volledig bevestigd door Harry King, de huidige nummer twee op de ranglijst. Tijdens de Supercup-race in Boedapest vorig jaar reed de Engelsman een indrukwekkende race van pole naar overwinning. “Het circuit past bij mijn rijstijl. Voor het raceweekend hebben we daar ook getest. Ik heb er dus alle vertrouwen in dat ik weer tot de koplopers zal behoren”, aldus King, die rijdt voor het Duitse team Allied-Racing.

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Hungaroring Robert de Haan actie Foto 3Robert de Haan voorop als best geplaatste rookie

Ten Voorde versus King
Na de zes races tot nu toe dit seizoen hebben Ten Voorde en King al een lichte voorsprong opgebouwd op hun achtervolgers in het algemeen klassement. De Nederlander Robert de Haan leidt het achtervolgende peleton. De 17-jarige van het team van Porsche-merkambassadeur Timo Bernhard, is ook de best geplaatste rookie in het rijdersklassement. Net als Theo Oeverhaus van Bonk Motorsport uit Duitsland, die momenteel vierde staat in het klassement, geniet De Haan van de speciale ondersteuning die beschikbaar is vanuit het Talent Pool-programma van de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland. De Nederlandse coureur Kas Haverkort (Uniserver by Team GP Elite) gaat aan de leiding van het rookieklassement, tijdens het doubleheader-evenement in Hongarije. Sören Spreng (GP Elite) uit Duitsland staat op de eerste plaats in het ProAm-klassement.

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Hungaroring Hurui Issak portret Foto 4Hurui Issak neemt afscheid

Afscheid van Hurui Issak
“Het weekend in Boedapest is voor mij een heel bijzondere gebeurtenis. Na vijf jaar als projectmanager van de Carrera Cup Deutschland ben ik klaar om professioneel de volgende stap te zetten en een andere rol binnen Porsche Duitsland op me te nemen. Ik wil de teams, de coureurs en natuurlijk de fans uit de grond van mijn hart bedanken voor hun vertrouwen en steun de afgelopen jaren. Maar eerst kijk ik uit naar twee spannende races op een circuit dat voor velen van ons nieuw is”, zegt Hurui Issak, die komend weekend voor de laatste keer de rol van Project Manager Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland op zich neemt. Hij wordt opgevolgd door Thorsten Rückert, meest recentelijk verantwoordelijk voor de Porsche Sports Cup Deutschland.

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Hungaroring Kas Haverkort Foto 5Kas Haverkort

De Hungaroring
Het circuit aan de rand van Boedapest is het resultaat van de inspanningen van de Formule 1 om uit te breiden naar Oost-Europa. In 1986 vond hier de eerste Grand Prix achter het zogenaamde ‘IJzeren Gordijn’ plaats. Het 4,381 kilometer lange circuit ligt in een vallei, waarbij grote delen van de baan vanaf vrijwel alle toeschouwersplaatsen duidelijk zichtbaar zijn. Het bochtige parcours van de Hungaroring, dat wordt omschreven als “zoals Monaco, maar dan zonder vangrails”, biedt weinig inhaalmogelijkheden. De Duitser Christian Engelhart en de Amerikaan Connor De Phillippi behaalden elk een overwinning tijdens het laatste optreden van de Carrera Cup Deutschland in het seizoen 2014.

De Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland op internet
Fans kunnen alle races live volgen op YouTube. Het Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland-kanaal (https://www.youtube.com/@PorscheCarreraCupDeutschland) biedt Engels commentaar. Naast de raceweekends kunnen fans en mediavertegenwoordigers ook op de hoogte blijven van de merkenbeker via de sociale netwerken Instagram (@carreracupdeutschland) en X (@CarreraCupDE).

Tijdschema Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland, Ronde 4, Hungaroring, Boedapest (HU):

Vrijdag 21 juni
13:30 – 14:30 uur: Praktijk

Zaterdag 22 juni
10:55 – 11:30 uur: Kwalificatie
17:10 uur: Race 7 (30 minuten plus 1 ronde)

Zondag 23 juni
12.00 uur: Race 8 (30 minuten plus 1 ronde)

Algemeen klassement Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland (na 6 van 16 races):
1. Larry ten Voorde (NL, Proton Huber Competitie), 123 punten
2. Harry King (VK, Allied-Racing), 113 punten
3. Robert de Haan (NL, Team75 Bernhard), 68 punten
4. Theo Oeverhaus (D, Bonk Motorsport), 63 punten
5. Huub van Eijndhoven (NL, Uniserver van Team GP Elite), 48 punten

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland-kalender 2024:
19 – 21 april: Imola (I), FIA World Endurance Championship WEC
26 – 28 april: Oschersleben (D), DTM
7 – 9 juni: Zandvoort (NL)
21 – 23 juni: Boedapest (HU), International GT Open Championship
16 – 18 augustus: Nürburgring (D), DTM
6 – 8 september: Sachsenring (D), DTM
27 – 29 september: Red-Bull-Ring, Spielberg (A), DTM
18 – 20 oktober: Hockenheimring (D), DTM

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Hungaroring Larry ten Voorde winnaar podium Foto 6Larry ten Voorde

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Hungaroring Huub van Eijndhoven actie Foto 7Huub van Eijndhoven

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Hungaroring Huub van Eijndhoven portret Foto 8Huub van Eijndhoven

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Hungaroring Harry King actie Foto 9Harry KingPorsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS