Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland - Nederlands feestje op Oschersleben met racewinnaars Robert de Haan en Larry ten Voorde + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 29 april 2024 20:20

Direct na de seizoensopening in Imola reisden de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland-teams af van Emilia-Romagna in Italie naar de Magdeburger Börde in Duitsland. Het afgelopen weekend van 26 tot en met 28 april 2024 stonden de derde en vierde race van het seizoen op het programma in de Motorsport Arena Oschersleben, als onderdeel van het randprogramma van de DTM-seizoensopener. De Porsche 911 GT3 Cup was in 2021 voor het laatst aan het werk te zien op het 3,696 kilometer lange circuit, toen Larry ten Voorde tweemaal op het podium stond. Afgelopen weekend stond Ten Voorde weer als winnaar op het podium. Op zondag mocht hij het hoogste trede beklimmen, nadat op zaterdag de nummer 1-plaats heel verrassend werd ingenomen door het jonge talent Robert de Haan. Kortom, het was een Nederlands feestje op het Porsche-podium afgelopen weekend in Oschersleben.

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Race 3 en 4 Oschersleben Foto 1 startveld

Zaterdag - Race 3
Robert de Haan (Team75 Bernhard) won op zaterdag heel verrassend de derde race van de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland in de Motorsport Arena Oschersleben. Na twintig ronden vol actie kwam de Nederlander met ongeveer drie seconden voorsprong op zijn Duitse teamgenoot Janne Stiak over de finish. De derde plaats ging naar Ariel Levi (Uniserver by GP Elite). Met een leeftijd van 17 jaar, tien maanden en vijf dagen kroonde Robert de Haan zich tot de jongste winnaar in de geschiedenis van de monomerkencup, die in 1990 voor het eerst werd verreden. Janne Stiak, die de een-twee-zege voor het team van merkambassadeur Timo Bernhard compleet maakte, is negen maanden jonger. De 23-jarige Ariel Levi eindigde als derde en is wederom een andere, getalenteerde jongere in de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland. Hij is ook de eerste Israëlische coureur die een podiumresultaat behaalde.

“Dat was een heel interessante race”, zei polesitter Robert de Haan glimlachend na afloop. “Ik maakte een fout bij de start en dat kostte mij de leiding.” Dat was het moment waarop zijn teamgenoot Janne Stiak voor het eerst in zijn carrière naar voren in het veld schoof. “Ik had een geweldige start, maar ik kreeg de achterbanden niet goed op temperatuur, waardoor Robert mij weer kon passeren.”

Larry ten Voorde (Proton Huber Competition) en Marvin Klein (Target Competition) waren aanvankelijk verwikkeld in een strijd om de derde plaats. In een direct duel duwde de titelverdediger uit Nederland de auto van de Franse nieuwkomer in een spin. Een achteropkomende coureur kon het gevecht niet ontwijken en Klein reed daardoor achteraan verder en ze even later zelfs helemaal uit de race verdwenen. Ten Voorde wist wèl door te rijden, maar kreeg direct een straftijd van de stewards. Hij moest twee strafrondes rijden, wat betekende dat hij twee keer zijn snelheid over 50 meter moest verlagen naar 60 km/u. Tegen de tijd dat hij over de finish kwam, had Larry ten Voorde zich weer naar de achtste plaats teruggevochten.

“Oschersleben staat erom bekend chaotisch te zijn in de eerste paar ronden. Ik gebruikte een defensieve tactiek en bleef uit de problemen. Dat wierp zijn vruchten af. Ik ben ongelooflijk trots op mijn derde plaats”, aldus Ariel Levi, die de race startte vanaf de zesde plaats op de grid. Hij werd gevolgd door Theo Oeverhaus uit Osnabrück (Bonk Motorsport), Huub van Eijndhoven (Uniserver by GP Elite) uit Nederland en kampioenschapsleider Harry King (Allied-Racing) uit Engeland. King was winnaar van de eerste twee races van de seizoensopener in Imola en versterkte met zijn zesde plaats in Race 3 in Oschersleben, zijn leiderspositie in het algemeen klassement.

Ook de overwinning in het Rookieklassement ging naar Robert de Haan. Met in zijn kielzog de andere Nederlanders Flynt Schuring (Proton Huber Competition) op de tweede plaats en Senna van Soelen (Target Competition) op de derde plaats. Het werd dus volledig Nederlands podium! De snelste ProAm-coureur was Sören Spreng (GP Elite). “Mijn start was niet geweldig omdat ik de lichten bij de start niet echt kon zien. Toen dwong iemand mij in een spin en verloor ik een paar plaatsen. Ik moest me vervolgens weer naar voren vechten. Ook voor mij was de race vol actie”, grapte de Duitser.

Uitslag race 3 – zaterdag:
1. Robert de Haan (NL/Team75 Bernhard), 32:30.175 minuten (20 ronden)
2. Janne Stiak (D/Team75 Bernhard), +3,001 seconden
3. Ariel Levi (IL//Team GP Elite), +3,950 seconden
4. Theo Oeverhaus (D/Bonk Motorsport), +8,501 seconden
5. Huub van Eijndhoven (NL/Uniserver door GP Elite), +9.597 seconden
6. Harry King (VK/Allied-Racing), +9,817 seconden

Stand rijders (na 3 van 16 races):
1. Harry King (VK/Allied-Racing), 60 punten
2. Larry ten Voorde (NL/Proton Huber Competitie), 48 punten
3. Robert de Haan (NL/Team75 Bernhard), 42 punten

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Race 3 en 4 Oschersleben Foto 2 Robert_de_Haan_NL_Team75_Bernhard_Nr14_racewinnaar_Nr1Robert de Haan blije winnaar op zaterdag en tevens de jongste racewinnaar ooit in de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland

Zondag - Race 4
Vier races kostte het de regerend kampioen: Larry ten Voorde vierde in de Motorsport Arena Oschersleben zijn eerste overwinning van het seizoen 2024. De Proton Huber Competition-coureur versloeg de Brit Harry King (Allied-Racing) en de Nederlander Huub van Eijndhoven (Uniserver by GP Elite) in de 20 ronden tellende sprint van de vierde race van de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland. Met dit succes schoof Larry ten Voorde op naar de tweede plaats in het kampioenschap achter leider Harry King.

In de sprint naar de eerste bocht versloeg Ten Voorde zijn landgenoot Robert de Haan (Team75 Bernhard), die vanaf pole position aan de race was begonnen. “Dat was de beslissende stap. Daarna kon ik de race onder controle houden”, aldus ten Voorde, die onbetwist richting zijn 31e overwinning in de Carrera Cup Deutschland reed. Zijn voorsprong bij de finish bedroeg bijna drie seconden - een kleine eeuwigheid in de merkenbeker met de 375 kW (510 pk) sterke Porsche 911 GT3 Cup.

Robert de Haan, sinds zaterdag de jongste winnaar in de geschiedenis van de Carrera Cup Deutschland, kende niet de race waar hij op hoopte: de radiateur van zijn negen-elf raakte beschadigd in een duel en de 17-jarige moest noodgedwongen opgeven tijdens zijn pitstop in de openingsronde.

Na de uitvalbeurt van Robert de Haan zetten Huub van Eijndhoven en Harry King de achtervolging in op raceleider Larry ten Voorde. “Ik koos voor een agressieve strategie met betrekking tot de bandenspanning. Daardoor was ik de eerste ronden erg snel. Maar ik was ook een van de eersten die te maken kreeg met bandenslijtage”, aldus Van Eijndhoven. Harry King had voor de tegenovergestelde tactiek gekozen. “Toen de banden van Huub grip begonnen te verliezen, kon ik hem gemakkelijk inhalen. Maar Larry lag toen al te ver voor”, analyseerde de Brit.

“Na de pech in de race van zaterdag was het vandaag een sterke comeback voor mij en het team”, vatte Larry ten Voorde samen na afloop van de race, die voor seizoen 2024 naar het team van Proton Huber Competition verhuisde. “We evolueren steeds meer als team, wat voor mij erg leuk is.”

Achter de als vierde geplaatste Theo Oeverhaus (Bonk Motorsport) kwam nieuwkomer Kas Haverkort (Uniserver by GP Elite) over de finish, om daarmee zijn eerste overwinning in het rookie-klassement veilig te stellen. “Aangezien ik tot februari nog nooit in een GT-racewagen had gezeten, gaat het buitengewoon goed. Een rookie-overwinning en een plaats in de top vijf van het algemeen klassement – dat is geweldig!”, straalde de 20-jarige Nederlander, die tot 2023 met eenzitters reed.

De best geplaatste ProAm-coureur was de Duitser Michael Essmann (CarTech Motorsport), die de race de dag ervoor had overgeslagen om een familiefeest bij te wonen. “Communie op zaterdag, ProAm-overwinning op zondag. Dat noem ik nog eens een geslaagd weekend”, aldus de opgetogen ondernemer.

“Drie verschillende winnaars in de eerste vier races, nieuwe gezichten op het podium bij elk evenement - dat laat zien hoe groot de onderlinge competitie dit seizoen is in de Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland. Ik ben heel blij dat de nieuwkomers aan zowel de coureurs- als de teamkant vanaf het begin vooraan hebben gestaan. En ik ben bijzonder trots op de sterke prestaties van de coureurs uit de Talent Pool, die in de race van zaterdag zelfs een een-twee-overwinning vierden”, zei Hurui Issak, Project Manager Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland, tevreden terugkijkend op het Oschersleben-weekend.

De teams begeven zich naar de Nederlandse Noordzeekust voor de volgende ronde. De races vijf en zes van het seizoen staan gepland op 8 en 9 juni 2024 op CM.com Circuit Zandvoort, de bekende en oude Formule 1-locatie in de duinen.

Uitslag race 4, Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland, Oschersleben (D):
1. Larry ten Voorde (NL/Proton Huber Competition), 29:09.068 minuten (20 ronden)
2. Harry King (VK/Allied-Racing), +2,559 seconden
3. Huub van Eijndhoven (NL/Uniserver by GP Elite), +5.885 seconden
4. Theo Oeverhaus (D/Bonk Motorsport), +6,673 seconden
5. Kas Haverkort (Uniserver by GP Elite), +7,107 seconden
6. Marvin Klein (F/Target-competition), +7,432 seconden

Rijdersklassement (na 4 van de 16 races):
1. Harry King (VK/Allied-Racing), 80 punten
2. Larry ten Voorde (NL/Proton Huber Competition), 73 punten
3. Huub van Eijndhoven (NL/Uniserver door GP Elite), 48 punten
4. Robert de Haan (NL/Team75 Bernhard), 43 punten
5. Janne Stiak (D/Team75 Bernhard), 40 punten
6. Marvin Klein (F/Target Competition), 39 punten

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Race 3 en 4 Oschersleben Foto 3 Larry ten Voorde winnaar podium_Race_4Larry ten Voorde winnaar Race 4 op zondag

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Race 3 en 4 Oschersleben Foto 4 Larry_ten_Voorde_NL_Proton_Huber_Competition_Nr1Larry ten Voorde

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Race 3 en 4 Oschersleben Foto 5 Larry ten VoordeLarry ten Voorde

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Race 3 en 4 Oschersleben Foto 6 Robert_de_Haan_NL_Team75_BernhardRobert de Haan

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Race 3 en 4 Oschersleben Foto 7 Robert de Haan jongste racewinnaar ooitRobert de Haan

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Race 3 en 4 Oschersleben Foto 8 Robert_de_Haan_NL_Team75_BernhardRobert de Haan

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Race 3 en 4 Oschersleben Foto 9 startveldRobert de Haan voert het competitieve veld aan en is op weg naar de overwinning op zaterdag!

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Race 3 en 4 Oschersleben Foto 10 Huub_van_Eijndhoven_NL_Team_GP_EliteHuub van Eijndhoven

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Race 3 en 4 Oschersleben Foto 11 Larry ten Voorde en Robert de Haan raceleidersLarry ten Voorde en Robert de Haan strijden om de koppositie

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Race 3 en 4 Oschersleben Foto 12 Ariel Levie Team GP EliteAriel Levi

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Race 3 en 4 Oschersleben Foto 13 Ariel Levi_achterzijdeAriel Levi

Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland Race 3 en 4 Oschersleben Ayhancan Güven (TR/DTM-coureur en voormalig Porsche Junior), Flynt Schuring (NL), Proton Huber Competition (#16), Robert de Haan (NL), Team75 Bernhard (#14), Senna von Soelen (NL) , Target Competition (#12), Hurui Issak (D), PSCCD-Project ManagerRookie-podium op zaterdag: Ayhancan Güven (TR/DTM-coureur en voormalig Porsche Junior), Flynt Schuring (NL), Proton Huber Competition (#16), Robert de Haan (NL), Team75 Bernhard (#14), Senna von Soelen (NL) , Target Competition (#12), Hurui Issak (D), Project Manager Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland (v.l.n.r.)

Foto's: Porsche Sixt Carrera Cup Deutschland

Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS