Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Porsche Carrera Cup Italia Imola: wordt Larry ten Voorde dit weekend de kampioen 2023? Na VT1 al meteen bovenaan...

Uitgegeven door Peter Vader • 27 oktober 2023 18:30

Dit weekend van 27 tot en met 29 oktober is het beslissende weekend voor de Porsche Carrera Cup Italia, die in Imola alle kampioenen van het seizoen 2023 zal kronen aan het einde van een bruisend seizoen op het geliefde circuit van Imola. De serie wordt gekenmerkt door voortdurend groeiende kwaliteit en aantallen. Maar liefst 37 hoofdrolspelers van tien verschillende nationaliteiten staan dit weekend klaar om te strijden op het legendarische Santerno-circuit (Imola), een recordaantal deelnemers dat dit jaar ook al in Monza werd behaald. En zeven zijn nog steeds in de running voor de titel van overall kampioen, althans wiskundig gezien. En daarmee komen we aan bij het Nederlandse tintje in de Porsche Carrera Cup Italia, want momenteel staat Larry ten Voorde aan de kop van het klassement. Hij heeft dit seizoen 2023 al vijf keer een wedstrijd gewonnen met het team Enrico Fulgenzi Racing – Centro Porsche Udine. De Nederlandse topper, al tweevoudig kampioen van de Porsche Supercup, blijft de favoriet, maar met nog 56 punten te pakken is zijn voorsprong in het klassement niet zo groot, althans op zijn eerste achtervolgers. Dat zijn regerend kampioen Gianmarco Quaresmini, die op jacht is naar 12 punten met Dinamic Motorsport – Centro Porsche Brescia, en de kampioen van 2015 Riccardo Agostini, die met 15 punten achterstand derde staat met de Porsche van Villorba Corse – Centro Porsche Treviso. De drie betrokken teams zullen ook strijden om de teamtitel, terwijl, naast vele nieuwe features en bevestigingen, ook de 911 GT3 Cup nummer 8 van Team Q8 Hi Perform in Imola zal verschijnen, toevertrouwd aan de officiële rijder Jorge Lorenzo, de drievoudig MotoGP-kampioen die zijn tweede seizoen op vier wielen zo goed mogelijk wil beëindigen.

Porsche Carrera Cup Italia Larry ten Voorde foto 1

Onder de uitdagers van Ten Voorde zullen naast Quaresmini en Agostini zowel de kampioen van 2021 Alberto Cerqui (BeDriver – Centro Porsche Piacenza) als Diego Bertonelli (Bonaldi Motorsport – Centro Porsche Bergamo) strijden voor hun titelkansen op de 4909 meter lange baan van het Imola-circuit. Beiden staan op een eits grotere achterstand van Larry ten Voorde, maar gedurende het seizoen hebben ze meerdere keren laten zien dat ze op succes kunnen mikken (Cerqui won race 2 in Mugello, Bertonelli beschikt over 4 podiumplaatsen). Met resterende kleine kansen op de titel, zijn de twee coureurs wiskundig gezien nog steeds in de race, gevolgd door de deskundige coureur van Forlì Matteo Malucelli (Team Malucelli – Centro Porsche Pesaro) en een andere uit Romagna, de jonge coureur van Rimini Giorgio Amati (Dinamic Motorsport – Centro Porsche Verona), één van de hoofdrolspelers van het Scholarship Program.

Porsche Carrera Cup Italia Larry ten Voorde foto 2

Larry ten Voorde, de Nederlander van Enrico Fulgenzi Racing en huidig leider van het klassement, was op de vrijdag van de laatste en beslissende ronde meteen de snelste en in 1'44"760 bleef hij de Franse kampioen Klein (Target Competition) met twee tienden voor. Terwijl Artem Slutskii de grote verrassing is in de Top-5. Alle uitdagers van Ten Voorde voor de titel staan verder naar achteren, waarbij Amati in het grind belandde bij Rivazza, terwijl Giorgi het beter doet dan de andere duellisten De Giacomi en De Amicis in de Michelin Cup.
De eerste naam die op ieders lippen ligt tijdens de laatste ronde van de Porsche Carrera Cup Italia in Imola, is die van Larry ten Voorde. Het is geen bijzondere verrassing dat hij als favoriet wordt gezien, terwijl hij heel overtuigend tevoorschijn komt in de vrije training die het weekend op vrijdag opende en die alle uitspraken alleen maar versterkte. De huidige leider in het klassement verbeterde namelijk bij zijn laatste poging een paar duizendsten en zette de beste tijd neer van 1'44"760, in de sessie waarin de 911 GT3 Cup van de Italiaanse monomerkencup terugkeerde naar het circuit van Santerno na bijna twee seizoenen, aangezien de Carrera Cup Italia sinds begin 2022 geen ronde meer heeft gereden in Imola.

Porsche Carrera Cup Italia Larry ten Voorde foto 3

Destijds werd de pole veroverd door Diego Bertonelli, slechts een tiende beter dan de tijd van vandaag van de vaandeldrager van Enrico Fulgenzi Racing, ook al kwam die na een regenachtige vrijdag en een vochtig eerste deel van de kwalificatie. Kortom, de limieten zijn voorbestemd om zaterdag in de kwalificatie nog flink te zakken, maar intussen verandert de Ten Voorde-factor niet en vestigt hij zich meteen bovenaan de tijdenlijst, onder meer met een volle 2 tienden voorsprong op Marvin Klein. De nu al tweevoudig kampioen van de Carrera Cup Frankrijk is samen met het team Target Competition goed begonnen aan zijn eerste weekend in het single-brand Porsche Italia, waarin hij ook zijn debuut maakt als coach van de Slutskii-tweeling, opgenomen in het Scholarship Program geregisseerd door Andrea Boldrini. De twee rookies die racen met een Israëlisch paspoort, haalden tijdens de sessie van vrijdag meerdere malen de Top-10 en met name Artem wist op minder dan een halve seconde van Ten Voorde het vijfde beste resultaat te behalen (de beste tijd onder de jongeren onder de 23), terwijl Zahkar als twaalfde eindigde met 8 tienden achterstand.

Porsche Carrera Cup Italia Larry ten Voorde foto 4

Achter Klein, die in de laatste ronde naar de tweede plaats sprong, zette Simone Laquinta de derde tijd neer, dus opnieuw een dubbele kampioen, in dit geval Italiaans. De zeer competitieve vaandeldrager van Ghinzani Arco Motorsport eindigde op 263 duizendsten van een seconde achter Ten Voorde, net voor een levendige Aldo Festante, die in de slotminuten vierde werd met de eerste 911 GT3 Cup van het team Dinamic, op jacht naar de teamtitel. Diego Bertonelli stopte op een halve seconde van de top, werd zesde en was behoorlijk aan de bal bij Bonaldi Motorsport: de Toscaanse coureur was vrijdag de snelste onder de uitdagers van Ten Voorde voor de titel. Op zeven tienden, en allemaal op dezelfde tiende, volgden Pietro Armanni (Ombra Racing), het goede debuut van de Duitser Sebastian Freymuth, achtste met Raptor Engineering, Enrico Fulgenzi, Matteo Malucelli, die de Top-10 completeert en Leonardo Caglioni (Ombra Racing). Van de hoofdrolspelers die nog in de running zijn voor de titel, werd alleen Riccardo Agostini 13e (op 8 tienden met Villorba Corse), Gianmarco Quaresmini (Dinamic Motorsport) 16e en Alberto Cerqui (BeDriver) 18e, beide naast de tweede plaats.

Zaterdag betekent het één grote uitdaging in Imola, waar de kwalificatie om 10:00 uur begint en 's middags Race 1 van start gaat om 15.20 uur en live tv op Sky Sport Max (Sky 205). Op zondag volgt dan de tweede race van het weekend om 12:25 uur, opnieuw te zien op Sky Sport Max en free-to-air op Cielo. De wedstrijd gaat over een afstand van 30 minuten + 1 ronde en beide races zullen ook te zien zijn in de livestreaming in HD op de officiële website www.carreracupitalia.it .

Porsche Carrera Cup Italia Larry ten Voorde foto 5

Porsche Carrera Cup Italia Larry ten Voorde foto 6

Porsche Carrera Cup Italia Larry ten Voorde foto 7


Porsche Carrera Cup Italia Larry ten Voorde foto 8


Porsche Carrera Cup Italia Larry ten Voorde foto 9


Een video van bijna 13 minuten als voorbeschouwing van de Porsche Carrera Cup Italia 2023 met na 9 minuten Larry ten Voorde in beeld, die zijn visie op de voorbereiding van de race geeft en er voor hem wordt geapplaudiseert:

Porsche Carrera Cup Italia Larry ten Voorde foto 11

Porsche Carrera Cup Italia Larry ten Voorde foto 12

Porsche Carrera Cup Italia Larry ten Voorde foto 13

Porsche Carrera Cup Italia Larry ten Voorde foto 14

Porsche Carrera Cup Italia Larry ten Voorde foto 15

Porsche Carrera Cup Italia Larry ten Voorde foto 16

Bron foto's: www.carreracupitalia.it

Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS