Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Porsche Carrera Cup Italia Imola: Larry ten Voorde pakt tactische tweede plaats; Marvin Klein racewinnaar

Uitgegeven door Peter Vader • 29 oktober 2023 09:27

Na zijn pole position op de zaterdagochtend voltooide de Fransman Marvin Klein van Target Competition zijn goede werk in de herstart van de zaterdagrace van de Porsche Carrera Cup Italia in Imola, na een aanvankelijke rode vlag waarvoor Larry ten Voorde aan de leiding reed. Na de herstart en de herschikking van de posities eindigde Ten Voorde tactisch als tweede en bleef hij de leiding bleef houden in het kampioenschap voor Quaresmini (3e) en Agostini (5e achter Laquinta). De titelbeslissing valt op zondag in Race 2, die te zien is vanaf 13:00 uur live op Sky Sport Max en Cielo.

Porsche Carrera Cup Italia Imola Larry ten Voorde foto 1

In Imola markeert de overwinning van poleman Marvin Klein het einde van Race 1 op de zaterdag van het weekend van de laatste ronde van de Porsche Carrera Cup Italia 2023. De tweevoudig Franse Porsche Cup-kampioen van Target Competition zegevierde op Imola en deelde zijn eerste klap uit aan het einde van een race met twee echte starts: de eerste een ‘gewone’ vanuit stilstand, de tweede achter de safety car nadat in de Tosa Francesco in de eerste ronde Braschi (die kwam licht in aanraking met Benedetto Strignano) naast de baan belandde en in de vangrails tot stilstand kwam. Alles ging goed voor de Dinamic Motorsport-rookie, maar de race werd onmiddellijk onderbroken met een rode vlag om de auto te verwijderen en de door de crash beschadigde vangrails te herstellen. Op dat moment werd alles gereset en werden de posities geherschikt voor de nieuwe start, bovendien werd Race 1 ingekort met 5 minuten (25 minuten + 1 ronde de nieuwe afstand).

Porsche Carrera Cup Italia Imola Larry ten Voorde foto 2

Degenen die hierdoor het meest benadeeld werden waren Larry ten Voorde (Enrico Fulgenzi Racing) en Simone Laquinta (Ghinzani Arco Motorsport), die bij de eerste start al op Tamburello de leiding hadden weten te pakken door Klein de pas af te snijden. Door een lijn te volgen wist Ten Voorde de leiding vast te houden en Laquinta van de vijfde plaats naar de derde plaats op te schuiven en zette de laatste de achtervolging in van de twee buitenlandse coureurs na het inhalen van Gianmarco Quaremsini (Dinamic Motorsport) en Riccardo Agostini (Villorba Corse).

Bij de "echte" start bleven de gridposities echter, mede dankzij de safety car, bevroren, met Klein voor Ten Voorde, Quaresmini, Agostini en Laquinta, hoewel laatstgenoemde met een goede manoeuvre bij ‘Rivazza 1’ kort nadat hij inhaalde de juiste coureur uit Padua, die de vierde plaats behaalde.

De Top 5-posities zouden pas aan de finish weer veranderen, maar vooral in de Top-3 was de race erg close, zelfs na een nieuwe herstart door de safety car, die na Jorge's off-track daadwerkelijk voor slechts één ronde terugkeerde op de baan. De Fransman Marvin Klein zette snelle ronde na snelle ronde neer (de beste, de laatste, in 1'44"246), terwijl Ten Voorde heel verstandig begon te denken vanuit het kampioenschapsperspectief, waardoor de druk op de Franse leider verminderde en hij een zeer kostbare overwinning mee naar huis werd genomen. Larry ten Voorde pakte de tweede plaats, een plaats die hem steeds verder aan de top van de kampioenschapsranglijst bracht.

De enigen die na Race 1 (zaterdag) nu nog wiskundige hoop hebben op de titel zijn Quaresmini, derde op het podium compleet met de teamtitel voor Dinamic Motorsport (mede dankzij de zevende plaats van Giorgio Amati) en nu feitelijk 17 punten achter de Nederlandse topper, en Agostini, die achter Laquinta als vijfde eindigde en nu 25 punten van de top staat (zijn titelkansen zijn eigenlijk minimaal).

Race 2 in Imola zal op zondag om 13:00 uur de beslissing brengen wie de overall kampioen wordt met live tv op Sky Sport Max, free-to-air op Cielo en live streaming op www.carreracupitalia.it .