Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Porsche Carrera Cup Italia Imola - Chapeau voor Larry ten Voorde: het tweede kampioenschap in 2023 is binnen!

Uitgegeven door Peter Vader • 29 oktober 2023 16:50

Chapeau Larry ten Voorde, het tweede kampioenschap in 2023 is binnen! De laatste race van het Porsche Carrera Cup Italia 2023-seizoen in Imola was een spectaculaire seizoensafsluiter op de vroege zondagmiddag met een raceoverwinning voor Simone Iaquinta en de kampioenschapstitel 2023 voor Larry Ten Voorde, die derde werd achter Marvin Klein. De coureur van Ghinzani Arco Motorsport - Simone laquinta - versloeg de Nederlander al bij de start en won de laatste race van het seizoen van zijn opponent Marvin Klein, die hem tot het einde zwaar onder druk zette, nadat hij ook al de vaandeldrager van Enrico Fulgenzi Racing – Larry ten Voorde - had ingehaald. De Nederlander reed op zijn beurt een uiterst geconcentreerde race, erop gericht om vooral uit het strijdgewoel te blijven. Dat lukte hem voortreffelijk en zijn beloning was de derde plaats in de uitslag van de race, waardoor hij het Porsche Carrera Cup Italia 2023-kampioenschap naar zich toe trok. Ten Voorde werd gevolg door een onverzettelijke Quaresmini en Agostini, waarmee de Top-5 werd afgerond. Na deze zondagsrace was het seizoen 2023 afgerond, de kampioen bekend (Larry ten Voorde!) en iedereen kijkt nu al uit naar het seizoen 2024, dat opnieuw vanuit Imola van start gaat met de officiële test gepland voor 11 april.

Porsche Carrera Cup Italia Imola - Larry ten Voorde kampioen 2023 Foto 1

Ook de moeite waard om te benadrukken is de vierde plaats van titelverdediger Gianmarco Quaresmini (2022), die tot het einde probeerde om bovenaan te eindigen in een spannende race met twee gezichten, voordat hij op het einde door een safety car werd geneutraliseerd vanwege een paar uitvallers van coureurs die in de Michelin Trophy waren ingeschreven.

Bij de start versloeg Iaquinta polesitter Ten Voorde door de leiding te nemen in Tamburello, waarbij de Nederlander van Enrico Fulgenzi Racing ervoor zorgde dat hij met zijn verdediging niet overdreef met het oog op het kampioenschap. In de eerste ronden was het de tweevoudig kampioen van Ghinzani Arco Motorsport (laquinta, zijn naam wordt steevast geschreven met een kleine beginletter ‘l’, red.) die alle opgelopen achterstand in het kampioenschap probeerde goed te maken, een missie waar hij grotendeels in slaagde toen hij Marvin Klein, winnaar op zaterdag van Race 1 met Target Competition, in ronde 4 ook wist in te halen, nadat hij eerder Ten Voorde al was voorbij gegaan.

De tweevoudig Frans kampioen begon onmiddellijk de leider te achtervolgen totdat hij heel dichtbij hem kwam. Marvin reed zelfs de snelste ronde van de race (1'43"994, een werkelijk indrukwekkende limiet in de race). De twee kemphanen sloegen een gat met een hun achtervolgers, aangevoerd door Larry ten Voorde, die inmiddels de hete adem in zijn nek voelde van titelrivalen Quaresmini (Dinamic Motorsport) en Riccardo Agostini (Villorba Corse). Aan het begin van de tiende ronde veranderde de race wanneer Iaquinta bij het verlaten van de Tamburello te heftig de curbstone aan de binnenzijde raakte en hij daarbij zijn voorsplitter verloor, met als gevolg een verlies aan grip en efficiëntie.

Porsche Carrera Cup Italia Imola - Larry ten Voorde kampioen 2023 Foto 2

Op dat moment werden de aanvallen van Marvin Klein ook heftig (maar altijd correct) en reageerde de Calabrische coureur erop door alle deuren te sluiten. De rondetijden stegen en in een paar ronden maakten Ten Voorde en Quaresmini het verschil weer goed, waarbij de Dinamic Motorsport-coureur uit Brescia meerdere keren er werkelijk alles aan deed om met rokende remmen en "lange runs" duidelijk te maken dat hij van plan was om voor de titel te strijden tot de laatste meter.

Ten Voorde moest intussen ook in de gaten houden wat er voor hem gebeurde in het spannende duel Iaquinta-Klein, waarbij Iaquinta als stopper optrad. De Nederlander hield zijn hoofd koel en bleef alles onder controle houden in elke situatie. Dit lukte hem precies tot aan het einde, toen met nog een paar ronden te rijden de safety car in de baan verscheen. Dit neutraliseerde in een klap de extreme strijd, waardoor Iaquinta zich kon verheugen op zijn tweede succes van het seizoen 2023, iets dat hem had ontbroken sinds de wedstrijd in Vallelunga afgelopen juni.

Blij met zijn tweede plaats en geamuseerd door de strijd, ging Marvin Klein de nieuwe kampioen voor op het podium. Larry ten Voorde werd derde en was direct klaar om samen met het hele team de eerste titel van hem en Enrico Fulgenzi Racing in de Carrera Cup Italia te vieren, ze ontploften van vreugde!

Porsche Carrera Cup Italia Imola - Larry ten Voorde kampioen 2023 Foto 3

Quaresmini volgde op P4 op de voet en moest daarmee de titel afstaan aan Ten Voorde, die tot kampioen 2023 werd gekroond op het laatste podium van het jaar. Quaresmini bleek een eervolle verliezer en had zich tijdens de race gedragen als een echte titelverdediger. Agostini vervolledigde de Top-5 en consolideerde op zijn beurt de derde plaats in het kampioenschap achter de inwoner van Brescia, waardoor Villorba Corse op de tweede plaats kon eindigen in het teamkampioenschap, achter Dinami, die zaterdag na Race 1 al de titel won.

De laatste Race 2 was van een uiterst competitief gehalte, niet alleen vooraan maar in de hele Top-10 en ook in het middensegment. Uiteindelijk kwam er een levendige Ariel Levi naar voren, de Israëliër van TDE behaalde tijdens zijn tweede aanwezigheid in de Italiaanse mono merken cup de zesde plaats voor Giorgio Amati, die opnieuw zevende werd met zijn team Dinamic Motorsport.

In de Top tien eindigden de twee rookie-tweelingen Zakhar en Artem Slutskii als achtste en negende met Target Competition, en Alberto Cerqui, die met een comeback in Race 2 naar de tiende positie reed. Een verdiende seizoensafsluiting voor Cerqui, die in ieder geval gedeeltelijk zijn weekend verzilvert waar hij met zijn team BeDriver tot voor kort nooit in slaagde om zijn bijrol in een hoofdrol om te zetten. Achter hem deden de twee jongeren Pietro Armanni (Ombra Racing) en Sebastian Freymuth het goed en maakten zij hun eerste optreden in de Carrera Cup Italia tot een succes.

De Porsche Carrera Cup Italia 2023 gaat dus naar de archieven te midden van veel emoties, met het recordaantal van 37 coureurs aan de start en vele kampioenen die een zwaarbevochten seizoen hebben meegemaakt met de Nederlander Larry ten Voorde als de grote winnaar en dus kampioen 2023! Na de winter is er al een afspraak voor de "officiële" herstart van de motoren met de pre-test voor het seizoen 2024 dat gepland voor 11 april op alweer het fraaie circuit van Imola. Maar voor nu: chapeau Larry ten Voorde!

Porsche Carrera Cup Italia Imola - Larry ten Voorde kampioen 2023 Foto 4

Porsche Carrera Cup Italia Imola - Larry ten Voorde kampioen 2023 Foto 5

Porsche Carrera Cup Italia Imola - Larry ten Voorde kampioen 2023 Foto 6

Porsche Carrera Cup Italia Imola kampioen 2023

Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!