Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Porsche Carrera Cup Deutschland op de Lausitzring: de terugkeer van Loek Hartog aan de top met seizoensoverwinning nummer drie

Uitgegeven door Peter Vader • 19 augustus 2023 17:00

De wonderen zijn de wereld nog niet uit. De negende ronde van de Porsche Carrera Cup Deutschland werd afgesloten met een overtuigende van start-tot-finish overwinning van Loek Hartog. Op de Lausitzring bij Dresden kwam de Nederlander als eerste over de finish, voor zijn GP Elite-teamgenoot Larry ten Voorde. De twee Allied Racing-coureurs, Porsche Junior Bastian Buus uit Denemarken en Harry King uit het VK, volgden als derde en vierde. Vincent Andronaco behaalde een sterke zesde plaats in het algemeen klassement en won het Rookie-klassement. Landgenoot Sören Spreng (ook Team GP Elite) behaalde voor de zesde keer dit seizoen de overwinning in het ProAm-klassement.

Porsche Carrera Cup Deutschland Lausitzring zaterdagrace Foto 1 GP Elite treintje Hartog voor Ten Voorde

Na de eerste vier races van het seizoen en twee overwinningen had Loek Hartog de leiding in het algemeen klassement van de Porsche Carrera Cup Deutschland – waarna de bijna twee meter lange Nederlander een moeilijke periode doormaakte. “Toen het niet helemaal volgens plan liep, dacht ik aanvankelijk: oké, dit kan gebeuren. Na de tweede race met problemen begonnen de twijfels toe te slaan. Het kostte ons nog twee races om een oplossing te vinden. Ik ben eindelijk terug”, zei Hartog, duidelijk blij met zijn overwinning op de Lausitzring. De 20-jarige pakte de race vanaf pole position, zijn vierde tot nu toe dit seizoen. Zijn enige bedreiging kwam bij de start toen hij zijn GP Elite-teamgenoot Larry ten Voorde moest afweren, die naast hem op de eerste startrij was gestart. "Ik pareerde zijn inhaalpoging en slaagde er daarna in om de race vanaf de voorkant te controleren", aldus Hartog.

Porsche Carrera Cup Deutschland Lausitzring zaterdagrace Foto 2 Loek Hartog
Loek Hartog

“Loek reed een foutloze race. Ik ben blij met de tweede plaats”, aldus ten Voorde, met het oog op het algemeen klassement, waar Hartog de tweede plaats overnam van Harry King. De Britse coureur eindigde als vierde achter zijn Allied-Racing teamgenoot, Porsche Junior Bastian Buus uit Denemarken. “Mijn auto liep prachtig en ik kon Loek en Larry makkelijk volgen. Helaas kreeg ik geen kans om in te halen. Dat moet ik morgen meteen bij de start doen”, zei Buus terwijl hij zondagochtend om 11:20 uur in de tiende race van het seizoen van start gaat. De Deen zal dan naast Loek Hartog op de grid staan, met Ten Voorde en King op de tweede startrij.

Porsche Carrera Cup Deutschland Lausitzring zaterdagrace Foto 3 Larry ten Voorde P2
P2 voor Larry ten Voorde

De zesde plaats in de race, die werd onderbroken door twee safety car-periodes, ging naar Morris Schuring (FACH AUTO TECH). De Nederlander wist zich te verweren tegen Vincent Andronaco (Allied-Racing). Als snelste Rookie nam de Duitser de leiding in het algemeen klassement van de nieuwkomers in de Carrera Cup. "De tweede Rookie-overwinning op rij - mijn seizoen gaat eindelijk van start", glunderde Andronaco. Hij werd op het Rookie-podium vergezeld door de Belg Ghislain Cordeel (Team GP Elite) en Jasin Ferati (FACH AUTO TECH) uit Zwitserland.

Porsche Carrera Cup Deutschland Lausitzring zaterdagrace Foto 4null
Sören Spreng (Team GP Elite) won dit jaar voor de zesde keer het ProAm-klassement (midden op de foto)

Sören Spreng (Team GP Elite) won dit jaar voor de zesde keer het ProAm-klassement. "Dit was een zware race vanwege de hitte", zei de Duitser na de race bij temperaturen van 30 graden. “Toch ben ik over de finish gekomen en heb ik onderweg een paar aardige duels gehad.” De plaatsen twee en drie in het ProAm-klassement werden ingenomen door Ahmad Alshehab uit Koeweit (CarTech Motorsport Bonk) en Kai Pfister (HRT Performance) uit Duitsland.

Uitslag race 9, Porsche Carrera Cup Deutschland, Lausitzring (D):
1. Loek Hartog (NL/Team GP Elite), 31:47.038 minuten
2. Larry ten Voorde (NL/Team GP Elite), +0,756 seconden
3. Porsche-Junior Bastian Buus (DK/Allied-Racing), +1.349 seconden
4. Harry King (VK/Allied-Racing), +2.437 seconden
5. Morris Schuring (NL/FACH AUTO TECH), +2.855 seconden
6. Vincent Andronaco (D/Allied-Racing), +3.876 seconden

Stand Porsche Carrera Cup Deutschland / Coureurs (na 9 races):
1. Larry ten Voorde (NL/Team GP Elite), 201 punten
2. Loek Hartog (NL/Team GP Elite), 149 punten
3. Harry King (VK/Allied-Racing), 143 punten
4. Porsche Junior Bastian Buus (DK/Allied-Racing), 123 punten

Startveld Porsche Carrera Cup Deutschland, Lausitzring

Porsche Carrera Cup Deutschland Lausitzring zaterdagrace Foto 5 Larry ten Voorde actie
Larry ten Voorde

Porsche Carrera Cup Deutschland Lausitzring zaterdagrace Foto 6 Ghislain Cordeel
Ghislain Cordeel en Huub van Eijndhoven

Porsche Carrera Cup Deutschland Lausitzring zaterdagrace Foto 7 Morris Schuring
Morris Schuring

Porsche Carrera Cup Deutschland Lausitzring zaterdagrace Foto 8 Huub_van_Eijndhoven
Huub van Eijndhoven

Porsche Carrera Cup Deutschland Lausitzring zaterdagrace Foto 9 Harry King (VK/Allied-Racing)
Harry King

Porsche Carrera Cup Deutschland Lausitzring zaterdagrace Foto 10 Team GP ElitePorsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS