Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Pole voor Hartog, P2 voor Ten Voorde, die op het punt staat zijn derde PCCD-kampioenstitel te behalen...

Uitgegeven door Peter Vader • 23 september 2023 08:51

Zou Larry ten Voorde dit weekend zijn derde titel in de Porsche Carrera Cup Deutschland al veilig kunnen stellen op de Red Bull Ring? Tijdens de kwalificatie zag het er veelbelovend uit, ondanks dat teamgenoot Loek Hartog hem te snel af was en zijn vaardigheden duidelijk liet zien. Hartog pakte de pole position in de kwalificatie voor zijn teamgenoot Larry ten Voorde. Nu nog duimen voor betere weersvoorspellingen, want zaterdag is Race 1 in Spielberg. Larry ten Voorde is naar Spielberg afgereisd met een indrukwekkende voorsprong van 64 punten op Porsche Junior Bastian Buus uit Denemarken. Op het Formule 1-circuit in Stiermarken zijn ook ten Voorde's teamgenoot Loek Hartog en de Britse coureur Harry King vastbesloten hun kans te grijpen om de strijd om de titel in de monomerkencup te behouden met de Porsche 911 GT3 Cup open tot de finale in Hockenheim (20-22 oktober 2023)

Loek Hartog PCCD Red Bull Ring 2023Gaat Larry ten Voorde met de hoogste eer strijken en laat iedereen achter zich?

Gezonde voorsprong Ten Voorde
Hoewel steeds anderen de races onlangs wonnen, waren de derde en tweede plaats van Larry ten Voorde op de Sachsenring genoeg voor de Nederlander om zijn voorsprong in het kampioenschap in de Porsche Carrera Cup Deutschland nog verder uit te breiden. Voorafgaand aan ronde 13 en 14 op de Red Bull Ring heeft de GP Elite-coureur een gezonde voorsprong van 64 punten op Porsche Junior Bastian Buus uit Denemarken. Teamgenoot Loek Hartog van Ten Voorde en de Engelsman Harry King, die naast Buus voor het Duitse team Allied-Racing rijdt, staan op de derde en vierde plaats in het algemeen klassement met een voorsprong op de top van respectievelijk 78 en 80 punten. Met nog maximaal 100 punten beschikbaar dit seizoen lijkt de positie van Ten Voorde veilig. Op het Formule 1-circuit in Oostenrijk liggen nog maximaal 50 punten – voor twee raceoverwinningen – te behalen, waarbij hetzelfde aantal punten wordt toegekend tijdens de finale in Hockenheim.

Larry ten Voorde PCCD Red Bull Ring 2023
Larry ten Voorde over titelkansen: "Op papier ziet het er goed uit voor mij"


“Op papier ziet het er goed uit voor mij, maar ik heb in het verleden pech gehad op de Red Bull Ring”, zegt Larry ten Voorde, verwijzend naar een botsing twee jaar geleden die hem flink op achterstand zette in de strijd om de Porsche Mobil. 1 Supercup-titel.

ProAm gering puntenverschil
De situatie in de ProAm-classificatie is zelfs nog aangrijpender. Slechts acht punten scheiden de leider, de Duitser Sören Spreng (GP Elite), van de Bulgaar Georgi Donchev (ProfilDoors by Huber Racing) en Ahmad Alshehab (CarTech Motorsport Bonk) uit Koeweit. Teamkampioenschapsleider GP Elite met coureurs Larry ten Voorde, Loek Hartog en rookie Huub van Eijndhoven wist zijn voorsprong op Allied Racing uit te breiden. Het Duitse team zet Porsche Junior Bastian Buus, Harry King en rookie Vincent Andronaco in.

Larry ten Voorde PCCD Red Bull Ring actie

Op de Red Bull Ring worden zowel op zaterdag als zondag 30 minuten durende Porsche Carrera Cup Deutschland-races gehouden. Laurin Heinrich uit Duitsland, die nu aan het stuur van een Porsche 911 GT3 R deelneemt aan de DTM, en Dylan Pereira uit Luxemburg wonnen vorig jaar op het 4,318 kilometer lange Formule 1-circuit in Stiermarken.

“Het Alpenpanorama als achtergrond en de wisselende baanindeling met bergop- en bergafwaartse stukken geven de Red Bull Ring een heel bijzonder karakter. Bovendien gaan de titelbeslissingen in de Porsche Carrera Cup Deutschland de kritieke fase in. Ik denk dat de fans zullen worden getrakteerd op twee spannende en actievolle races”, zegt Hurui Issak, projectmanager Porsche Carrera Cup Deutschland voorafgaand aan het voorlaatste raceweekend van het seizoen.

Programma Porsche Carrera Cup Deutschland, ronde 7, Red Bull Ring (A):

Vrijdag 22 september
11.30 – 12.30 uur: Praktijk
16.25 – 17.00 uur: Kwalificatie

Zaterdag 23 sept
11:20 uur: Seizoensrace 13

Zondag 24 september
11:20 uur: Seizoensrace 14

Stand Porsche Carrera Cup Deutschland / coureurs (na 12 races)
1. Larry ten Voorde (NL/Team GP Elite), 253 punten
2. Porsche Junior Bastian Buus (DK/Allied-Racing), 189 punten
3. Loek Hartog (NL/Team GP Elite), 175 punten
4. Harry King (VK/Allied-Racing), 173 punten
5. Morris Schuring (NL/FACH AUTO TECH), 139 punten

Stand Porsche Carrera Cup Deutschland / Rookies (na 12 races):
1. Theo Oeverhaus (D/CarTech Motorsport Bonk), 191 punten
2. Vincent Andronaco (D/Allied-Racing), 180 punten
3. Harri Jones (AUS/Scherer Sport PHX), 179 punten

Stand Porsche Carrera Cup Deutschland / ProAm (na 12 races)
1. Sören Spreng (D/GP Elite), 209 punten
2. Georgi Donchev (BG/ProfilDoors van Huber Racing), 206 punten
3. Ahmad Alshehab (KWT/CarTech Motorsport Bonk), 201 punten

Stand Porsche Carrera Cup Deutschland / Teams (na 12 races):
1. Team GP Elite (NL), 443 punten
2. Allied-Racing (D), 380 punten
3. FACH AUTO TECH (CH), 219 punten

Kalender Porsche Carrera Cup Deutschland 2023:
27-29 april: Spa-Francorchamps (B)
9-11 juni: Hockenheimring (D)
23-25 juni: Zandvoort (NL
4-6 augustus: Nürburgring (D)
18-20 augustus: Lausitzring (D)
8-10 september: Sachsenring (D)
22-24 september: Red-Bull-Ring (A) )
20-22 oktober: Hockenheimring (D)

Team GP Elite PCCD Red BUll Ring 2023

Porsche Carrera Cup Benelux ook in Spielberg aanwezig
Behalve de Porsche Carrera Cup Deutschland is ook de Porsche Carrera Cup Benelux aanwezig in Spielberg. Na optredens in België, Duitsland en Nederland trekt de Porsche Carrera Cup Benelux deze week naar Oostenrijk, waar op de prachtig gelegen Red Bull Ring in Spielberg het zesde en laatste weekeinde van het seizoen 2023 plaatsvindt. In de heuvels van de Oostenrijkse deelstaat Steiermark wordt de titelstrijd in het algemeen klassement beslist in een rechtstreeks duel tussen de Nederlander Robert de Haan (Richardson Racing) en de Belg Glenn Van Parijs (August by NGT). Ook in de Am-klasse, het rookie-kampioenschap en in het teamklassement moeten de beslissingen officieel nog vallen.

Porsche Carrera Cup Benelux startveld foto 1

De Haan wint zes van tien
Robert de Haan komt als leider in de tussenstand van het kampioenschap naar de finale in Oostenrijk. De 17-jarige rijder, die eerder dit jaar al de titel won in de Porsche Sprint Challenge Southern Europe, behaalde in zes van de tien verreden races het maximale aantal punten. Tijdens het afgelopen raceweekeinde in het Belgische Zolder morste hij in de tweede wedstrijd echter flink punten door in de achterhoede te eindigen, waarmee de beslissing in de titelstrijd werd uitgesteld tot de finale van komend weekeinde in Oostenrijk. Daar moet zijn enig overgebleven concurrent, de Belg Glenn Van Parijs, dan wel maximaal scoren, terwijl De Haan nauwelijks punten mag behalen, als Van Parijs alsnog de titel wil binnenhalen. Dat De Haan favoriet is, staat wel vast, maar zoals altijd in de autosport is iets pas zeker als de uitslag definitief is.

Porsche Carrera Cup Benelux Spielberg foto 2

Sacha Norden al kampioen in Pro-Am-klasse
In de Pro-Am-klasse haalde Sacha Norden van het Nederlandse Team GP Elite in Zolder al de titel binnen, hij kan in de stand niet meer worden ingehaald. Theoretisch is dat nog wel het geval voor de Fransman Cédric Chassang in de Am-klasse, ook uitkomend voor Team GP Elite, maar omdat zijn enig overgebleven concurrent Ralph Poppelaars (Hans Weijs Motorsport) vanwege een in Zolder opgelopen blessure dit weekeinde niet kan deelnemen, is Chassang ook al zeker van de titel. In het rookie-klassement voor jonge rijders die hun eerste volledige seizoen in de Porsche Carrera Cup Benelux rijden, staat Robert de Haan ook bovenaan, maar ook Dirk Schouten (Q1 Trackracing) heeft hier nog kansen. Schouten, die door zijn activiteiten op sociale media een flinke schare enthousiaste supporters heeft, behaalde onlangs op Zolder zijn eerste algemene podiumplaats in de serie. In het teamkampioenschap staan August by NGT, Richardson Racing en Huber Racing op relatief kleine afstand van elkaar.

Porsche Carrera Cup Benelux Sam JongejanSam Jongejan: “Ik kan niet wachten om in te stappen!"

Sam Jongejan: “Ik kan niet wachten om in te stappen!”
Het veld van de Porsche Carrera Cup Benelux wordt tijdens het raceweekeinde in Oostenrijk uitgebreid met een aantal gastrijders. Een van hen is Sam Jongejan uit Zoetermeer, net 18 jaar oud geworden, die onderdak heeft gevonden bij het team JW Raceservice van Jochem van de Wiel. “Mijn plan was om volgend jaar de overstap naar de Porsche Carrera Cup Benelux te maken, maar toen belde Jochem dat hij voor dit weekeinde een auto vrij had en hij deed een heel goed voorstel. Dankzij de steun van mijn sponsors, die meteen enthousiast reageerden, kan ik daarom nu al rijden. Ik kan niet wachten om in te stappen”, zegt Jongejan.

Anders dan de meeste rijders begon Jongejan niet in de kartsport, maar met simracen. “Gewoon op de Playstation, met een heel simpel stuurtje”, vertelt hij. “Vervolgens heb ik op de indoorkartbaan in Zoetermeer een cursus gevolgd en dat ging zo goed, dat de instructeur zei of ik niet eens over de stap naar de autosport wilde nadenken. Dat werd de Volvo 360 Cup, een amateurserie onder de vlag van DNRT, maar ik had een auto die op het rechte stuk drie seconden langzamer was dan de rest! Zo leerde ik wel hoe je ook bij een langzame auto de snelheid erin kunt houden. In 2021 reed ik in de DNRT-Cup voor het oude model van de Mazda MX-5, waar de progressie er al flink in zat, zodat ik ook de kans kreeg om in de officiële Mazda MX-5 Cup met de actuele auto te rijden. Dat doe ik nu voor het tweede jaar en ik ben volop in de strijd om het kampioenschap, maar ik kijk ook al verder, waarmee de Porsche Carrera Cup Benelux in beeld kwam.” Jongejans kwaliteiten bleven niet onopgemerkt, want hij is ook opgenomen in het talentenprogramma van de KNAF, de nationale autosportfederatie.

“Geweldige ervaring”
Eerder deze week reed Jongejan, die een MBO-opleiding volgt, tijdens een testdag op de Red Bull Ring zijn eerste meters met de Porsche 911 GT3 Cup. “Een geweldige ervaring”, straalt hij. “Die auto is ongelooflijk gaaf om mee te rijden en bovendien is het een schitterend circuit, samen met Spa nu al mijn favoriete baan!” Met goede resultaten hoopt Jongejan volgend jaar de stap te kunnen zetten naar een volledig seizoen in de snelste merkencup van de Benelux. “Ik ben volledig afhankelijk van sponsors, maar voor mij is het vinden van budget ook een onderdeel van de uitdaging”, zegt hij stellig. “Dat geeft ook heel veel voldoening als dat allemaal lukt.”

Porsche Carrera Cup Benelux Spielberg foto 2

Druk programma
Op vrijdag 22 september gaan de deelnemers aan de Porsche Carrera Cup Benelux om 12.40 uur voor de eerste maal de baan op voor de eerste vrije training van 40 minuten. Later in de middag staat van 17.10 tot 17.50 uur de tweede vrije training op het programma. Op zaterdag is er van 9.30 tot 10.05 uur de kwalificatie, gevolgd door de eerste race, die start om 16.40 uur. Ook op zondag wordt de race om 16.40 uur gestart. Beide races hebben een duur van 30 minuten plus een ronde en zijn live te volgen via het YouTube-kanaal van de Porsche Carrera Cup Benelux. Vanaf de woensdag na het raceweekeinde zijn er ook meerdere uitzendingen op Ziggo Racing.Larry ten Voorde PCCD Red Bull Ring 2023 foto 3


Larry ten Voorde PCCD Red Bull Ring 2023 foto 4


Larry ten Voorde PCCD Red Bull Ring 2023 foto 5


Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS