Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

NKPP Racing by Bas Koeten Racing pakt de eerste eindzege voor een Porsche Cup-auto in de 24H SERIES bij de 16H Hockenheimring

Uitgegeven door Peter Vader • 8 september 2020 09:01 • Print artikel

HOCKENHEIM – NKPP Racing by Bas Koeten Racing heeft een historische overwinning geboekt bij de inaugurele Hankook 16H Hockenheimring door de allereerste Porsche 911 Cup-deelnemer te worden die een 24H SERIES-race wint. De NKPP Racing by Bas Koeten Racing-Porsche 911-II Cup (Nr991, Gijs Bessem / Harry Hilders / Marcel van Berlo) ontpopte zich als één van de twee 911 Cup-auto's die in stelling lagen voor de eindzege, nadat talloze problemen de beide GT3-deelnemers hadden getroffen. Na een pittige strijd met zijn naaste rivaal – de DUWO Racing Porsche 991-II Cup (Nr909, Andrey Mukovoz / Sergey Peregudov / Stanislav Sidoruk) – reed Harry Hilders uiteindelijk de NKPP-Porsche over de eindstreep om daarmee zowel de overwinning in de 991-klasse als de overall overwinning van de Hankook 16H Hockenheimring binnen te halen.

NKPP Racing by Bas Koeten Racing-Porsche 911-II Cup (Nr991 Gijs Bessem Harry Hilders Marcel van Berlo
Historische overall overwinning bij de 24H SERIES op de Hockenheimring voor de Nr991-NKPP Racing by Bas Koeten Racing-Porsche 911-II Cup van Gijs Bessem, Harry Hilders en Marcel van Berlo.

Op weg naar de geblokte vlag voltooide de racewinnaar 470 ronden van de in totaal 4.574km durende race op de Hockenheimring, één ronde meer dan de als tweede geëindigde auto van DUWO Racing, die nog een ongeplande pitstop moest maken in de voorlaatste ronde voor brandstof. Met dit resultaat is het de eerste keer dat een Porsche Cup auto ooit de overall overwinning heeft behaald in de 24H-Series powered by Hankook. Het vorige beste resultaat was een tweede plaats overall, die het team van Motorsport Services behaalde in 2013 met hun Porsche 997 Cup bij de Hankook 12H Hongarije.

NKPP Racing by Bas Koeten Racing-Porsche 911-II Cup (Nr991 Bas Koeten Racing Gijs Bessem Harry Hilders Marcel van Berlo racewinnaar 16H Hockenheim

Kort voordat er driekwart van de raceafstand was afgelegd van de 'Hankook 16H HOCKENHEIMRING' kreeg de race een dramatische wending toen de al lange tijd aan de liggende auto van CP Racing van de baan vloog in de Sachs Kurve. De Mercedes-AMG GT3 Evo (Nr85, Charles Putman / Charles Espenlaub / Joe Foster / Shane Lewis) had al zes ronden achterstand door dit voorval, maar verloor meer dan 45 minuten in de pits vanwege de reparatie van de voorschade. Hoewel de Mercedes uiteindelijk weer op de baan terugkeerde op een derde plaats en vier seconden per ronde op de leiders wist goed te maken, verloren ze nog eens 35 minuten door een reparatie in de pits van de radiator. Dit resulteerde voor de GT3 klassewinnaar uiteindelijk in een zevende plaats overall en een vierde in de GT-divisie.

BMW_pits_16H_Hockenheimring 24H SERIES

Equipe Verschuur Renault R.S.01 GT3 (Nr9, Harrie Kolen / Erik van Loon / Mike Verschuur), die vrijdag de poleposition pakte, had een moeilijk weekend. Ze gingen weliswaar lang aan de leiding in de openingsfase van de race op zaterdag, maar moesten met problemen met de aandrijfas zowel op zaterdag als op zondag opgeven.

De laatste 991-klasse deelnemer – de Speed Lover Porsche 991-II Cup (Nr978, Eric Mouez / Jeroen Kreeft / Rolf Lietart / Dominique Bastien) – had ook problemen, waarbij hij veel van zijn tempo verloor na het maken van zwaar contact met de aarden wal op zaterdagmiddag. Dat, plus een lange pitstop voor reparaties op vrijdag, betekende dat de Belgische ploeg niet verder kon komen dan de derde plaats in zijn klasse. Het podium van de derde categorie van de teams op rij betekent echter dat Speed Lover wel naar de top van de 24H SERIES Europe Overall GT Teams gaat, met vier punten voorsprong op naaste rivaal Herberth Motorsport.

Na een solide run kwam het Team Avia Sorg Rennsport BMW M4 GT4 (Nr451, Olaf Meyer / Björn Simon / Heiko Eichenberg / José Manuel de los Milagros) als zesde over de eindstreep. Dit resultaat leverde het Duitse team niet alleen P3 in de GT-divisie, maar ook een overwinning in de GT4-klasse, de eerste van het seizoen.

Aston Martin PROsport Racing Aston Martin Vantage AMR GT4 16H Hockenheimring 24H SERIES

Zijn naaste rivaal - de PROsport Racing Aston Martin Vantage AMR GT4 (Nr401, Nico Verdonck / Rodrigue Gillion / Tom Heeren) - had een goed tempo eerder op de dag, maar verloor bijna een uur in de pits toen de rechter achterwielophanging het begaf, waardoor hij een lekke band en een spin bij het uitkomen van de Sachs Kurve kreeg. De oranje Aston pakte desondanks de tweede plaats in zijn klasse en de vijfde in de GT divisie.

Crew van Bas Koeten Racing 16H Hockenheimring
Grote vreugde bij de crew van Bas Koeten Racing vanwege hun historische overwinning

Op 9-10-11 oktober reist de 24H SERIES powered by Hankook naar het Autodromo di Pergusa voor de allereerste COPPA FLORIO 12H Sicilië. Bij dit evenement is het de eerste keer sinds 1981 dat de naam ‘Coppa Florio’ wordt gebruikt. CREVENTIC heeft hiervoor de officiële licentie gekregen van Chico Paladino Florio, de kleinzoon van de oprichter van het evenement, Vincenzo Florio. Verdere details zijn te vinden op www.24hseries.com.

Kalender Creventic 2020

Uitslag 1st Hankook 16H HOCKENHEIMRING 2020, 4-6 September 2020:


MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS