Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Morris Schuring vestigt nieuw record: jongste winnaar in de geschiedenis van de Porsche Carrera Cup Deutschland

Uitgegeven door Peter Vader • 11 september 2023 09:01

De overwinning van Morris Schuring op de Sachsenring heeft een nieuw record gevestigd: met 18 jaar en zeven maanden is de Nederlander de jongste winnaar in de geschiedenis van de Porsche Carrera Cup Deutschland, die sinds 1990 wordt verreden. Landgenoot Larry ten Voorde breidde zijn voorsprong in het algemeen klassement uit. Porsche Junior Bastian Buus uit Denemarken eindigde seizoensrace twaalf op de derde plaats. Over twee weken gaat de merkenbeker met de Porsche 911 GT3 Cup naar de Red Bull Ring in Oostenrijk (22-24 september 2023) voor de voorlaatste ronde van het jaar.

Porsche Carrera Cup Deutschland Sachsenring 2023 Morris Schring jongste winnaarMorris Schuring is met 18 jaar en zeven maanden de jongste winnaar in de geschiedenis van de Porsche Carrera Cup Deutschland

Morris Schuring racet van het ene record naar het andere. De 18-jarige Nederlander van het team FACH AUTO TECH is inmiddels de jongste winnaar in de geschiedenis van de Duitse Porsche Carrera Cup. Dezelfde eer behaalde hij onlangs in de Porsche Mobil 1 Supercup, de internationale merkenbeker met de Porsche 911 GT3 Cup. “Ik doe mee aan de Porsche Carrera Cup Deutschland sinds ik 16 jaar oud was. De jongste winnaar in deze serie worden was vanaf het begin mijn doel. Ik ben er trots op dat ik het eindelijk heb bereikt”, zei Schuring na ronde twaalf op de Sachsenring.

Slechts 24 uur eerder miste Schuring deze prestatie ternauwernood toen hij als tweede eindigde achter Porsche Junior Bastian Buus. Toen, op zondag, keerde zijn geluk. Schuring versloeg de polesitter uit Denemarken in de sprint naar de eerste bocht. “Ik had een megastart. Daarna hoefde ik alleen nog maar de leiding vast te houden”, aldus de dolgelukkige Schuring.

Porsche Carrera Cup Deutschland Sachsenring 2023 Morris_Schuring_voert_het_veld_aan
Morris Schuring voerde van meet af aan het veld aan en greep overtuigend de overwinning

Deze taak werd hem gemakkelijker gemaakt toen Larry ten Voorde (Team GP Elite) zich in de eerste meters ook langs polesitter Bastian Buus (Allied Racing) wist te wurmen. Gedurende de rest van de race waren de twee titelaspiranten verwikkeld in een spannend maar vooral tijdrovend duel. Als gevolg hiervan kreeg Schuring de kans om verder afstand te nemen.

“Mijn auto liep vandaag beduidend beter dan gisteren”, zei Ten Voorde als dank aan zijn team van ingenieurs. “Het cruciale was dat ik Bastian in de eerste bocht kon inhalen.” Porsche Junior Buus had een soortgelijke mening. "Ik heb mijn start verprutst, dat was mijn fout", gaf de 20-jarige Deen toe, die afgelopen weekend de titel won in de Porsche Mobil 1 Supercup. "Daarna kon ik geen manier vinden om voorbij Larry te komen. Hij weerde mij slim af en maakte simpelweg geen enkele fout.” Buus staat nu 64 punten achter kampioenschapsleider Larry ten Voorde.

Porsche Carrera Cup Deutschland Sachsenring 2023 vlnr Larry ten Voorde Morris Schuring en Bastiaan Buus
Podium op zondag: v.l.n.r. Larry ten Voorde (P2), Morris Schuring (winnaar) en Bastiaan Buus (P3)

Als een soort herhaling van de uitslag van zaterdag passeerde Ten Voorde’s GP Elite-teamgenoot Loek Hartog de zwart-wit geblokte finishvlag op de vierde plaats. Leon Köhler (Proton Competition) was de best geplaatste Duitser op de vijfde plaats. De zesde plaats ging naar een andere coureur uit het Nederlandse GP Elite-team, Huub van Eijndhoven.

Dankzij zijn overwinning in het Rookie-klassement verkleinde Vincent Andronaco (Allied-Racing) het gat met Theo Overhaus (CarTech Motorsport Bonk). De Duitser verdedigde met succes zijn voorsprong in het kampioenschap in de Rookie-categorie met de derde plaats achter de Australiër Harri Jones (Scherer Sport PHX). “Mijn start was goed. Daarna concentreerde ik me erop Harri en Theo achter me te houden”, aldus Andronaco, die ook punten verzamelde in het algemeen klassement en op de zevende plaats eindigde.

Porsche Carrera Cup Deutschland Sachsenring 2023 Buus_gevolgd_door_Ten_Voorde

Georgi Donchev (ProfilDoors by Huber Racing) kwam als best geplaatste ProAm-coureur over de finish. De Duitsers Christof Langer (ID Racing) en Kai Pfister (HRT Performance) bezetten naast de Bulgaar de andere twee ProAm-podiumplaatsen. Met dit succes klom Donchev naar de tweede plaats in het algemeen klassement, achter kampioenschapsleider Sören Spreng (GP Elite) en voor Ahmad Alshehab (CarTech Motorsport Bonk), die er beiden niet in slaagden de race uit te rijden.

“Zoals verwacht waren de twee races op de Sachsenring erg spannend en vermakelijk. Vooral bij het duel tussen Bastian Buus en Morris Schuring op zaterdag werden de vele fans getrakteerd op eersteklas autosport. Ook de wraak van Morris op zondag was boeiend. Wij feliciteren hem van harte als jongste winnaar in de geschiedenis van de Porsche Carrera Cup Deutschland. Ik ben er erg trots op dat zowel Bastian als Morris uit de Talent Pool van de Duitse Porsche Carrera Cup komen. Er staan nog vier races op de kalender van dit jaar – de strijd om alle vier de titels gaat de kritieke fase in”, aldus Hurui Issak, projectmanager Porsche Carrera Cup Deutschland.

De Porsche Carrera Cup Deutschland reist voor de zevende en voorlaatste ronde naar Oostenrijk, waar over twee weken (22-24 september 2023) de races 13 en 14 worden verreden op de Red Bull Ring in Stiermarken.

Uitslag race 12, Porsche Carrera Cup Deutschland, Sachsenring (D):
1. Morris Schuring (NL/FACH AUTO TECH), 32:15,291 minuten
2. Larry ten Voorde (NL/Team GP Elite), +1.716 seconden
3. Porsche-Junior Bastian Buus (DK/Allied-Racing), +2.114 seconden
4. Loek Hartog (NL/Team GP Elite), +6.780 seconden
5. Leon Köhler (D/Proton Competitie), +7.426 seconden
6. Huub van Eijndhoven (NL/Team GP Elite), +8,055 seconden

Stand Porsche Carrera Cup Deutschland / Coureurs (na 12 races):
1. Larry ten Voorde (NL/Team GP Elite), 253 punten
2. Porsche-Junior Bastian Buus (DK/Allied-Racing), 189 punten
3. Loek Hartog (NL/Team GP Elite), 175 punten
4. Harry King (VK/Allied-Racing), 173 punten
5. Morris Schuring (NL/FACH AUTO TECH), 139 punten

Stand Porsche Carrera Cup Deutschland / Rookies (na 12 races):
1. Theo Oeverhaus (D/CarTech Motorsport Bonk), 191 punten
2. Vincent Andronaco (D/Allied-Racing), 180 punten
3. Harri Jones (AUS/Scherer Sport PHX), 179 punten

Stand Porsche Carrera Cup Deutschland / ProAm (na 12 races):
1. Sören Spreng (D/GP Elite), 209 punten
2. Georgi Donchev (BG/ProfilDoors van Huber Racing), 206 punten
3. Ahmad Alshehab (KWT/CarTech Motorsport Bonk), 201 punten

Stand Porsche Carrera Cup Deutschland / Teams (na 12 races):
1. Team GP Elite (NL), 443 punten
2. Allied-Racing (D), 380 punten
3. FACH AUTO TECH (CH), 219 punten

Porsche Carrera Cup Deutschland Sachsenring 2023 Larry ten Voorde als winnaar voorbij de zwart-wit geblokte finishvlag

Porsche Carrera Cup Deutschland Sachsenring 2023 Loek HartogTwee keer vierde plaats voor Loek Hartog op de Sachsenring

Porsche Carrera Cup Deutschland Sachsenring 2023 Huub van Eijndhoven
Een verdienstelijke zesde plaats voor Huub van Eijndhoven

Porsche Carrera Cup Deutschland Sachsenring 2023 Rondenlang duel Larry ten Voorde gevolgd door Bastiaan Buus

Porsche Carrera Cup Deutschland Sachsenring 2023 Rondenlang duel Larry ten Voorde gevolgd door Bastiaan Buus achterzijdeP2 voor Larry ten Voorde Race 12 Sachsenring


Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS