Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Morris Schuring is de nieuwe ster die gloort aan de horizon: “Hier nu gewonnen te hebben is ongelooflijk!”

Uitgegeven door Peter Vader • 3 augustus 2023 16:03

Na Patrick Huisman, Jaap van Lagen, Jeroen Bleekemolen en Larry ten Voorde behoort nu ook Morris Schuring tot het selecte gezelschap van Nederlandse racewinnaars in de Porsche Mobil 1 Supercup. Op het Circuit de Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen startte de coureur uit Den Dolder, die voor het Zwitserse team Fach Auto Tech in actie komt, vanaf de poleposition en wist de hele race de concurrentie achter zich te houden. Met 18 jaar, 5 maanden en 10 dagen werd Schuring de jongste racewinnaar in de 30-jarige historie van de Porsche Mobil 1 Supercup.

Porsche Mobil 1 Supercup 2023 Spa-Francorchamps Morris Schuring Foto 1

Natte vrije training op vrijdag
De vrije training op vrijdagavond begon 30 minuten later dan gepland, omdat de weersomstandigheden zoals zo vaak in de Ardennen eerder in de middag al voor vertraging in het programma hadden gezorgd. Ook de Porsche-rijders bleven niet gevrijwaard van zware regenval. De wedstrijdleiding besloot om de sessie, waarin de baan aanvankelijk opdroogde na eerdere regenval, na 40 minuten te staken en niet meer te hervatten. Er was geen zicht op verbetering.

Porsche Mobil 1 Supercup 2023 Spa-Francorchamps Morris Schuring Foto 2

Eerste poleposition voor Schuring
Ook de kwalificatie op zaterdagmiddag startte een half uur later dan voorzien. Ditmaal bleven de omstandigheden constant met zon en een temperatuur van 22 graden. Goede weersomstandigheden om te racen. Nadat alle rijders hun eerste run hadden voltooid, stond Harry King met een tijd van 2:22,572 minuten bovenaan. Nadat iedereen een verse set banden had laten monteren, was het uiteindelijk Morris Schuring die met een tijd van 2:21,094 minuten zijn eerste poleposition in de Porsche Mobil 1 Supercup binnenhaalde. Schuring werd daarmee de jongste polesitter in de historie van de serie.

Porsche Mobil 1 Supercup 2023 Spa-Francorchamps Morris Schuring Foto 3

Eerste overwinning voor Schuring
De race op zondagmiddag startte eveneens met vertraging, ditmaal niet vanwege het weer, maar omdat na incidenten in eerdere races gedurende de ochtend de vangrails moesten worden gerepareerd. Bij de start nam Schuring geroutineerd de leiding, voor de sterk gestarte Bastian Buus en Dorian Boccolacci. In de achtste ronde ondernam Buus bij het aanremmen van La Source, de beruchte haarspeldbocht na start en finish, opnieuw een poging en stak aan de buitenkant Schuring voorbij, maar bij het uitkomen van de bocht kwam Schuring beter weg en heroverde zo de eerste plaats. De regen werd vervolgens steeds sterker, inmiddels ook op andere gedeelten van het circuit. Aan het eind van de tiende ronde misten daardoor vele rijders, waaronder de voltallige kopgroep, hun rempunt voor de laatste chicane, maar konden wel hun race vervolgen. Vanwege de regen stuurde de wedstrijdleiding de safetycar de baan op en kort daarop werd de rode vlag gezwaaid, het teken dat de race werd gestaakt. Uiteindelijk werd de wedstrijd ook niet meer hervat, waarmee Schuring voor de eerste maal in zijn loopbaan als winnaar genoteerd stond.

Porsche Mobil 1 Supercup 2023 Spa-Francorchamps Morris Schuring Foto 4

“Hier nu gewonnen te hebben is ongelooflijk!”
“Bastian (Buus) ging iedere ronde in de aanval, dat was echt zwaar”, zei Morris Schuring na afloop. “Ik zag dat hij één keer wat te laat geremd had, waardoor hij er kort voorbijkwam. Ik bleef op mijn lijn en kwam direct weer voor hem. Het werd heel tricky toen de regen inzette: de voorwielen blokkeerden bij het remmen, de achterwielen draaiden door bij het gasgeven. Hier nu gewonnen te hebben is ongelooflijk!”

Na een zomerpauze van een kleine vier weken is de Porsche Mobil 1 Supercup van 25 tot en met 27 augustus te gast op CM.com Circuit Zandvoort, waar twee races op het programma staan. De Nederlandse coureurs in het veld rijden daar voor eigen publiek. Een week later wordt het seizoen afgesloten op het circuit van Monza in Italië.

Porsche Mobil 1 Supercup 2023 Spa-Francorchamps Morris Schuring Foto 5

Porsche Mobil 1 Supercup 2023 Spa-Francorchamps Morris Schuring Foto 6

Porsche Mobil 1 Supercup 2023 Spa-Francorchamps Morris Schuring Foto 7Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS