Autosport Internationiaal Singleseaters • Duits Formule 3

Max Verstappen verrast ook zichzelf: "Ja, ik stond er wel een beetje van te kijken"

Uitgegeven door Casper Bekking • 19 december 2013 04:09

VALENCIA – Superlatieven lijken tekort te schieten voor Max Verstappen. Zet hem voor het eerst in een Formule Renault 2.0 en binnen no-time moeten de baanrecords eraan geloven. Laat hem debuteren in de Formule 3 en na slechts vier uur trainen duikt de talentvolle Limburger onder het ronderecord. De jonge coureur kwam op uitnodiging van Duits Formule 3-kampioen Motopark in actie op het Circuit Ricardo Tormo van Valencia. Hoewel de F3's al heftige bolides zijn, had Verstappen Junior nauwelijks aanpassingstijd nodig. Vier sessies van een uur, viermaal prijkte de naam van de Nederlander bovenaan de tijdenlijst, ondanks zeer ervaren tegenstanders.


“Ja, ik stond er wel een beetje van te kijken dat het vanaf het eerste moment zo goed ging”, erkende Max Verstappen tegenover RaceXpress.nl. “Ik had namelijk nog nooit op Valencia gereden, en ook niet in zo'n Formule 3. Deze auto's hebben echter veel grip en dat ligt me wel. Het kostte me weinig moeite om hard te gaan. Ik voelde me direct thuis in de auto dus dat begon lekker. Dat ik vanaf het eerste moment zo hard zou gaan, had ik echt niet verwacht. Op een gegeven moment voel je je lekker en dan gaat het alleen maar harder, en nu dus zelfs onder het baanrecord. In de laatste run reed ik met nieuwe banden, alle runs daarvoor waren op gebruikt rubber terwijl enkele concurrenten al meerdere setjes nieuw lieten monteren. Dat je zelfs dan nog sneller bent, is wel echt lekker!”


Gevraagd naar het voornaamste verschil tussen de Formule Renault en de Formule 3, zei Verstappen: “Deze auto heeft veel en veel meer grip. Hier knal je met 220 km/h door de eerste bocht, bijna vol gas. Dat was de eerste paar rondjes wel even wennen, maar al na vijf ronden reed ik een 1:26.0 en toen was ik al de snelste rijder op de baan. Aan het einde van de sessie zat ik al op 1:25.0.”

Fysiek leverde de test weinig problemen op: “Mijn nek vormde geen probleem, en ook het harde remmen niet. Wel stuurt deze auto wat zwaarder maar ook dat ging eigenlijk de hele dag goed. Aan het einde van de dag voelde ik het wel. Niet in mijn armen, meer in mijn pols en hand. Ook heb ik nu wat blaren vanwege het schakelen maar dat kan gebeuren. Dit was pas mijn eerste keer in zo'n auto, als je er vaker mee rijdt dan wen je daar aan.”

Hoewel het baanrecord al verbroken is, blijft Verstappen gemotiveerd voor de tweede testdag: “Weer een nieuwe dag, weer een dag om voor een snellere tijd te gaan. Ik ga echt niet achterover leunen, hoor!”, sloot hij met een grote lach af.

Foto's: Rafa Cartagena / Team Motopark

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS