Autosport Internationiaal Singleseaters • Duits Formule 3

Indy Dontje scoort eerste overwinning in de Formule 3: "Droom die uitkomt"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 juni 2014 08:18

SPIELBERG – Indy Dontje heeft afgelopen weekend tijdens de derde ronde van de ATS Formel 3 Cup op de Red Bul Ring zijn eerste Formule 3-zege van het seizoen behaald. Op het F1-circuit van de Oostenrijkse energiedrankfabrikant boekte de debutant van Team Lotus op zaterdag een welverdiende overwinning door zijn concurrenten ruimschoots de baas te zijn. Door in de overige twee races van het weekend ook het podium te bereiken, is de snelle Noord-Hollander inmiddels opgeschoven naar de tweede positie in het kampioenschap en leidt hij tevens overtuigend de Rookie Cup!

Indy Dontje podium Formul 3 RedBull Ring Spielberg racexpress

Na een succesvolle test op het 4,326 kilometer lange en heuvelachtige circuit twee weken geleden, ging Dontje afgelopen vrijdag positief gestemd de vrije training en kwalificatie in. Na een voorspoedig verlopen trainingssessie, zorgde een haperende versnellingsbak er echter voor dat Dontje genoegen moest nemen met de vijfde plek op de startopstelling voor de eerste en derde race van het weekend. “Het is jammer dat we in de kwalificatie niet ons volledige potentieel konden benutten, maar ik blijf desalniettemin goed geluimd over mijn kansen in de races. Ook in de ADAC Formel Masters heb ik hier tijdens de wedstrijden altijd mijn weg goed naar voren weten te vinden, dus ik vertrouw op mijn racepace!”

Tijdens de openingsrace op zaterdagochtend verliest Dontje bij de start een positie maar weet hij zich in de openingsfase van de race goed te herpakken om toch snel op te klimmen naar de vierde plaats. Door samen met zijn teamgenoten veel druk op de voor hen rijdende Van Amersfoort Racing rijders te zetten weet Dontje in het tweede deel van de race de derde plaats af te snoepen van Sam MacLeod, waardoor Team Lotus het gehele podium bemand. Dontje wordt hierbij tevens uitgeroepen tot beste debutant.

Indy Dontje podium F3

Vanaf de zesde startplaats (conform het reversed-grid-reglement naar aanleiding van de uitslag van race 1) komt de Dobla coureur op zaterdagmiddag wel goed uit de startblokken. Al bij het ingaan van de eerste bocht heeft Dontje de vierde plaats ingenomen en in de daaropvolgende ronden schuift de mede-eigenaar van Kartcentrum Lelystad zelfs vlot door naar de tweede plaats. Nadat raceleider Nikita Zlobin een drive-through penalty moet inlossen als gevolg van een valse start, staat niets meer een overwinning in de weg. Door zijn tegenstanders met maar liefst 11 seconden te verslaan, boekt Dontje in zijn derde weekend in het Duitse F3 kampioenschap zijn eerste zege op uiterst overtuigende wijze!

Ook in de slotmanche op zondag laat Dontje zien dat hij in de vorm van zijn leven verkeert door wederom vanaf de vijfde startplaats zich een weg naar het podium te vechten, ondanks een haperende versnellingsbak. Hiermee scoort de snelle inwoner van Schoorl niet alleen al zijn achtste podiumfinish in negen races, maar wordt hij ook in alle drie de races van dit weekend verkozen tot beste debutant!

In de tussenstand van het kampioenschap schuift Dontje door zijn uiterst constante prestaties dit jaar op naar de tweede positie achter teamgenoot Markus Pommer en leidt hij bovendien met een ruime marge ook het Rookie klassement!

INDY DONTJE: “Dit was een perfect weekend! Ik ben erg trots op mijn team, ze hebben me een hele goede auto gegeven dit weekend. Om in mijn derde weekend in de F3 al op de hoogste trede van het podium te staan is een droom die uitkomt. Ik zal de mooie handgemaakte trofeeën dan ook koesteren al heb ik er al eentje aan mijn trouwe engineer Gerhard gegeven. Next stop is Hockenheim. Hier ga ik volgende week alweer proberen deze trend door te zetten!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS