Autosport Internationiaal Singleseaters • Duits Formule 3

Max Verstappen leert snel in de regen, Van Amersfoort in de top + UITSLAG

Uitgegeven door Casper Bekking • 19 december 2013 13:04

VALENCIA Na zijn indrukwekkend verlopen eerste testdag, zette Max Verstappen vandaag zijn testwerkzaamheden voor Duits Formule 3-kampioen Motopark voort op het Circuit Ricardo Tormo van Valencia. Waar de omstandigheden op woensdag nog prima waren, begon de donderdag met veel nattigheid. Dat resulteerde in aanzienlijke tijdsverschillen vanwege de verscheidene compounds waarmee de rijders in actie komen. Doordat er teams uit drie Formule 3-kampioenschappen aan de start staan (Duits F3, FIA EK F3 en F3 Open), wordt er ook met drie verschillende compounds gereden, respectievelijk Yokohama, Hankook en Dunlop. De tijden zijn door de aanzienlijke verschillen in hardheid zeer lastig met elkaar te vergelijken.


Desondanks is het altijd leuk om tijdenlijsten te bekijken! In de eerste Formule 3-sessie van de dag zette Lucas Auer, het neefje van Gerhard Berger, de snelste tijd op de klokken. De Oostenrijker hield een kleine marge over ten opzichte van Nicola Latifi en het Lotustalent Esteban Ocon. Alex Palou en Antonio Fuoco maakten de top-5 vol. Max Verstappen maakte zijn eerste kilometers in de Formule 3-auto op een natte baan en deed waardevolle ervaring op, wat resulteerde in de zestiende tijd, zeven tienden achter teamgenoot Michele Beretta.

In de tweede sessie werd de baan droger en droger, wat resulteerde in aanzienlijke tijdsverbeteringen. De toptijd van de eerste sessie werd met bijna tien seconden verbeterd. In de slotminuten was het stuivertje wisselen aan de top van de tijdenlijst. Uiteindelijk zette Santino Ferrucci de snelste tijd neer, op een tiende gevolgd door Max Verstappen. Ferrucci kwam eveneens in actie met een team uit het Duits F3-kampioenschap en vormt daardoor een goede benchmark voor de Limburger. Esteban Ocon en Nicolas Latifi mengden zich eveneens in de strijd om de topposities. De laatste runs werden verreden op slicks, waardoor grote verschuivingen ontstonden. Diverse rijders kozen ervoor de banden te bewaren tot de middagsessies of om door te rijden op intermediates, waardoor bijvoorbeeld Lucas Auer niet in het verhaal voor kwam.

De talentvolle Nederlander Jules Szymkowiak, uitkomend voor Van Amersfoort Racing, maakte eveneens indruk. Met enkele minuten te gaan stond de jongeling bovenaan de tijdenlijst maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de vijfde tijd. In de eerste sessie zette hij de dertiende tijd neer.

Dennis van de Laar maakte kilometers voor zijn nieuwe werkgever Prema. In de natte sessie zette 'Vanderlover' de achtste tijd neer, in de tweede training kwam hij in de slotfase niet meer in actie en eindigde in de achterhoede.

Foto: Rafa Cartagena / Team Motopark

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS