Autosport Internationiaal Singleseaters • Duits Formule 3

Indy Dontje behoudt de leiding in rookie klassement: "Daar put ik vetrouwen uit"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 september 2014 10:13

Indy Dontje kende dit weekend tijdens de vijfde ronde van de ATS Formel 3 Cup een enerverende start van de tweede seizoenshelft op de Nürburgring. Ondanks enkele schoonheidsfoutjes sleepte de snelle Noord-Hollander op pure snelheid en karakter twee verdienstelijke vierde plaatsen uit het vuur. In het kampioenschap behoudt de Team Lotus rijder de leiding in het Rookie klassement en de derde plaats in de algemene rangschikking.

VRIJE TRAINING EN KWALIFICATIE
Daar het alweer tweeënhalve maand geleden was dat de voorgaande meeting van het ATS Formel 3 Cup plaatsvond, had Dontje afgelopen dinsdag eerst nog plaats genomen in de simulator van het team in Oschersleben om weer in het juiste ritme te komen. In de vrije training op vrijdag stond de Noord-Hollander dan ook scherp aan de start voor het tweede deel van het Duitse F3 kampioenschap. Omdat Dontje en zijn Team Lotus echter wel zoekende waren naar een juiste afstelling voor zijn Dallara Volkswagen, moest de snelle inwoner van Schoorl genoegen nemen met de vijfde plaats. In de kwalificatie op zaterdagochtend toonde Dontje echter dat hij niet onder hoefde te doen voor het tempo van teamgenoot en kampioenschapsleider Markus Pommer. Op zowel een gebruikte set banden als nieuw rubber zette de beste debutant van dit jaar zowel de tweede tijd neer die hem een plek op de voorste startrij voor de eerste en derde manche van het weekend gaf.

NDY DONTJE: “Ik ben tevreden met de startposities en mijn rondetijden. Mede door de extra rijtijd in de simulator kon ik snel in het juiste ritme komen. Ik kijk uit naar de drie races dit weekend. Na de lange zomerpauze kan ik niet wachten om de startlichten boven de grid weer te zien doven en volgas te gaan!”

RACES
Onder koele omstandigheden maakt Dontje bij de startprocedure een fout die hem een drive-through penalty oplevert en hem de kans onthoudt om op de baan voor een podiumplaats te strijden. Doordat de startlichten langer dan de gebruikelijke vijf seconden op rood blijven staan voelt Dontje dat de motor van zijn wagen bijna afslaat, waardoor hij zijn koppeling moet laten opkomen en de wagen onherroepelijk iets naar voren rolt. Hoewel hij geen voordeel behaalt, leeft de wedstrijdleiding strikt de regels na en geeft de jonge coureur een drive through penalty voor een valse start.
Vanuit het achterveld komt Dontje echter sterk terug en is hij goed op weg om op basis van het reversed grid reglement - de pole position voor de tweede race te veroveren, maar wordt hij door Sam MacLeod aangereden en moet hij vier ronden voor het einde zijn wagen met een beschadigde wielophanging voortijdig aan de kant stil zetten.
Vanaf de laatste startpositie vecht Dontje zich op zondagochtend op karakter terug naar een vierde plaats. Door aanvallend en doordacht te werk te gaan en tegelijkertijd te profiteren van fouten van anderen wint de Team Lotus junior maar liefst acht posities! Hoewel een podiumplaats net buiten bereik blijft, krijgt Dontje wel een bokaal door als derde beste debutant te finishen.

Ook op zondagmiddag blijft het podium voor Dontje net niet haalbaar nadat een stortbui het 3,629 kilometer lange circuit vlak voor aanvang van de afsluiter verrast. Door wat wielspin verliest Dontje vanaf de tweede startplaats een positie, maar lijkt de derde plaats lange tijd zijn deel. Een uitglijder in de slotfase van de wedstrijd promoveert zijn teamgenoot Nabil Jeffri echter naar de felbegeerde derde stek. Wel noteert Dontje de snelste rondetijd van de race hetgeen hem toch weer twee extra punten voor het kampioenschap oplevert.

In de tussenstand van het klassement bezet Dontje momenteel nog steeds de derde positie, terwijl hij in de Rookie Cup zijn leidende positie behoudt!

INDY DONTJE: “Doordat ikzelf wat foutjes maakte dit weekend zijn de resultaten niet naar mijn standaard. Mijn DNF (did not finish, red.) op zaterdag was pas de eerste keer dat ik dit seizoen de eindstreep niet haalde. Ook achteraan starten voor de tweede manche was een nieuwe ervaring voor me. In zowel de kwalificatie, tweede en derde race was mijn snelheid echter goed, daar put ik veel vertrouwen uit voor de laatste drie weekenden dit jaar. Ik hoop dat mijn gasten van Against Cancer enorm genoten hebben van al het spektakel op de baan!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS