Autosport Internationiaal Singleseaters • Duits Formule 3

Indy Dontje twee podiums in Formule 3 en beste rookie: "Als team domineren"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 juni 2014 08:32

HOCKENHEIM – Ook tijdens de vierde ronde van de ATS F3 Cup heeft Indy Dontje aan iedereen laten zien dat hij dit jaar de beste debutant in e Duitse Formule 3 is. Op het F1 Grand Prix circuit van Hockenheim eindigde de Team Lotus coureur in de eerste twee manches van het weekend wederom op het podium en werd hij eveneens gelauwerd tot beste Rookie. Een uitglijder van een andere rijder zorgde op zondagmiddag voor een kleine domper in de feestvreugde. Dontje gaat de zomerpauze echter onveranderd in als ‘halbzeitmeister’ in de Rookie Cup!

In tegenstelling tot de ADAC GT Masters evenementen, kregen Dontje en zijn collega’s tijdens het MCS Rundstreckenrennen Hockenheim geen gelegenheid om op donderdag te testen alvorens het weekend officieel van start ging. In de enige trainingssessie op vrijdagochtend was Dontje echter direct op snelheid op het 4,574 kilometer lange Grand Prix circuit. Op gebruikte banden was hij zelfs lange tijd de snelste man van het veld. Aan het einde van de sessie kon de snelle inwoner van Schoorl zijn tijd niet meer verder aanscherpen, waardoor hij eindigde op de derde plaats. Ook in de kwalificatie op vrijdagmiddag viel de derde positie hem ten deel, achter zijn ervaren teamgenoten Nabil Jeffri en Markus Pommer. Wederom een prima uitgangspositie voor de drie races die later het weekend werden verreden!

INDY DONTJE: “Het was hier afgelopen vrijdag bijzonder warm. Door deze hoge temperaturen kon je op een nieuwe set banden eigenlijk maar één snelle ronde rijden alvorens de banden alweer grip verloren. Het 1-2-3’tje toont maar weer dat we als team dit seizoen echt domineren. Ik kijk dan ook erg uit naar de races!”

Vanaf de derde startplaats kwam Dontje goed van zijn plek, maar kon hij de rijders voor hem niet bedreigen voor een positie. Nadat halverwege de race hetzelfde versnellingsbakprobleem opspeelde als vorige week in Oostenrijk, liet de Lotus-rijder bewust het touw wat vieren om zijn banden te sparen voor de nog komende wedstrijden. Met een ruime voorsprong van 14 seconden op de nummer vier, scoorde de Against Cancer coureur hiermee alweer zijn negende podiumplaats van het seizoen en werd hij wederom uitgeroepen tot beste Rookie.

In de tweede race op zaterdagmiddag valt Dontje vanaf de zesde startplaats (door toepassing van het reversed-grid reglement voor de top acht finishers van de eerste race) aanvankelijk een plek terug, maar kan hij al snel opschuiven naar de vijfde positie wanneer teamgenoten Nabil Jeffri en Markus Pommer elkaar raken in de Spitskehre. In het tweede deel van de race komt Dontje pas echt goed op gang. Nadat hij Nicolai Sylvest heeft ingehaald voor P4, ontkomt in de slotfase ook Weiron Tan niet aan de opmars van Dontje. Met wederom een derde plaats is podiumfinish nummer tien een feit!
Op zondagmiddag komt echter helaas een eind aan Dontje’s podiumreeks, wanneer hij in de eerste ronde wordt getorpedeerd door Weiron Tan en daardoor een ronde later zijn pitcrew moet opzoeken om zijn voorvleugel te laten vervangen. Met een ronde achterstand kan de mede-eigenaar van Kartcentrum Lelystad weliswaar zijn weg vervolgen, maar rijdt hij eigenlijk buiten mededinging mee. Om zijn trots te behouden zet Dontje wel de snelste rondetijd neer alvorens als negende over de finish te komen.

INDY DONTJE: “Jammer van het resultaat in de laatste race. Dat is toch een domper op wederom een prima weekend. In de tussenstand van het kampioenschap val ik nu een plek terug naar de derde plaats. Gelukkig heeft de aanvaring nauwelijks gevolgen voor de Rookie Cup: hier blijf ik ruimschoots bovenaan staan! Er wacht ons nu een redelijk lange zomerpauze tot het volgende ATS Formel 3 Cup weekend op de Nurburgring eind augustus. Gelukkig kan ik tussentijds voor mijn thuispubliek hopelijk een mooie show opvoeren tijdens de Zandvoort Masters in het eerste weekend van juli!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS