Autosport Internationiaal Singleseaters • Duits Formule 3

Geweldig prestaties Indy Dontje in Formule 3; Rookie-titel en derde in eindstand

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 oktober 2014 12:09

HOCKENHEIM – Indy Dontje heeft zich afgelopen weekend op het F1 circuit van Hockenheim laten kronen tot ‘Rookie Meister’ in de ATS Formel 3 Cup. De debutant van Team Lotus scoorde in de aanloop naar de laatste drie races van het seizoen op het Duitse Grand Prix circuit op vrijdagmiddag eerst zijn eerste pole position. Door dit weekend in alle drie de races op het podium te eindigen verzekerde hij zich op zaterdagmiddag al van de felbegeerde bovengenoemde titel en claimde hij op zondag daar bovenop ook nog de derde plaats in de eindrangschikking van het kampioenschap: Mission accomplished!

Indy Dontje F3

Tijdens de vrije training op vrijdagochtend is Dontje nog enigszins zoekende naar een juiste wagenafstelling voor het 4,574 kilometer lange circuit nabij Mannheim. Hoewel de vijfde plaats niet spectaculair oogt, is Dontje wel tevreden met de voortgang die hij samen met het team gemaakt heeft en gaat hij met vertrouwen de kwalificatie in.

In de tijdtraining op vrijdagmiddag gaat het zelfs nog beter dan verwacht. In zijn eerste run zet Dontje al een snelle tijd neer, maar in zijn tweede poging rijdt hij zelfs de snelste tijd van het hele startveld en scoort hij daarmee zijn eerste pole position uit zijn carrière in de formulewagens!

INDY DONTJE: “Er is geen betere manier om dit laatste weekend van het jaar aan te vangen. Natuurlijk wil je het seizoen op een hoogtepunt afsluiten en dat is dit weekend natuurlijk het Rookie kampioenschap. Ik heb het hele jaar veel progressie geboekt en ben dus best trots op deze prestatie! Dat ik morgen vanaf de voorste startrij mag starten maakt mijn opdracht wat makkelijker. De jongens van Van Amersfoort Racing zijn snel dit weekend, dus hopelijk kan ik genoeg tegenstand bieden en morgen al de titel zekerstellen!”

RACES
Vanaf de voorste gridpositie behoudt Dontje op zaterdagmiddag na het doven van de startlichten de leiding in de wedstrijd voor de aanstormende Weiron Tan. Na een crash van Nikita Zlobin en Sam MacLeod - zijn voornaamste uitdager in de Rookie Wertung - is Dontje al nagenoeg zeker van deze felbegeerde titel, maar vecht de Noord-Hollander onverminderd hard door om ook de zege in dit laatste raceweekend van het seizoen te behalen. Na een safety-car periode wordt Dontje weliswaar door de Maleisiër Tan verschalkt, maar is de kersverse ‘Rookiemeister’ blij om als tweede over de finish te komen, mede doordat hij in het tweede deel van de race problemen ondervindt met schakelen. Door het reversed-grid-reglement voor de top acht finishers moet de Against Cancer coureur zondagochtend vanaf de zevende plaats starten.

Met een megastart schiet Dontje bij het verlaten van de grid direct door naar de vierde plaats. Samen met teamgenoot Markus Pommer maakt hij daarna een mooie verdere opmars door het veld die hem al snel op P2 brengt. Met het Rookie kampioenschap zeker gesteld richt Dontje zich nu op de derde plaats in de eindrangschikking. Door de race als tweede te eindigen verdient hij veel punten om ook dit doel tot een goed einde te brengen.

Op zondagnamiddag komt Dontje aanvankelijk slecht uit de startblokken en valt hij tijdelijk terug naar de vijfde plek. Een mooie inhaalactie in de Spitskehre brengt hem echter al snel terug op de derde plaats. Wanneer de motor van zijn teamgenoot Nabil Jeffri defect gaat, promoveert Dontje naar de tweede positie. Hoewel de leider in de race, wederom Weiron Tan, binnen bereik ligt besluit Dontje om op safe te spelen en met de punten voor de tweede positie ook de derde plaats in het kampioenschap zeker te stellen. Na het vallen van de vlag volgt dan ook een enorme ontlading!

INDY DONTJE: “Wat een weekend! Alle doelen die ik me dit jaar gesteld had, heb ik dit weekend kunnen afvinken. Met een pole position en drie podiums was dit zelfs het meest succesvolle weekend van het seizoen! Ik ben enorm trots op mijn Rookie titel en de derde plaats in de eindrangschikking. Graag wil ik dan ook mijn loyale sponsoren Dobla, Against Cancer, Kartcentrum Lelystad, Raetsheren van Orden en Mediasupply bedanken voor hun support. Een speciaal woord van dank gaat ook uit naar de families die we dit weekend mochten begroeten via onze inzet voor Against Cancer. Ik hoop dat jullie dit weekend net zo van al het spektakel hebben genoten als ik!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS