Autosport NL • Dutch Supercar Challenge

Lorenzo van Riet heeft nu tastbaar bewijs van zijn succes: "Uiteindelijk mogen we best tevreden zijn"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 november 2019 01:15 • Print artikel

BREDA – In zijn debuutseizoen in de Supercar Challenge direct een podiumplaats: natuurlijk glunderde Lorenzo van Riet toen hij in Breda de trofee in ontvangst nam voor zijn tweede plaats in de eindstand van de Supersport 1-klasse. Voor de twintigjarige coureur uit Castricum was het een tastbaar bewijs van een succesvol seizoen.

Lorenzo van Riet Ferry Monster Autosport

En zo stapte een trotse Lorenzo van het podium. Jazeker was hij blij met de trofee, zei hij. Maar de sportman in hem zorgde ervoor dat er toch nog iets knaagde. “Het is jammer dat we geen kampioen zijn geworden”, zei hij. “Maar uiteindelijk mogen we best tevreden zijn dat we dit als rookies hebben gepresteerd.”

Met ‘we’ doelde hij naast zichzelf ook op zijn teamgenoot Thijmen Nabuurs met wie hij het afgelopen seizoen de Seat Leon TCR van Ferry Monster Autosport deelde. “We hadden het hele seizoen een mooie strijd met Dennis de Borst en Stan van Oord. Helaas hebben we ook best veel pech gehad. Maar we hebben gelukkig ook veel geleerd en veel mooie races gehad.”

Lorenzo van Riet

Gevraagd naar zijn mooiste race van het seizoen moest Lorenzo even nadenken. “We hebben eigenlijk best veel mooie races gehad. In Zolder hebben we een mooie inhaalwedstrijd gereden en in Assen hebben we onze eerste winst gepakt. Op Spa heb ik een ontzettend goede stint gereden, alleen jammer dat we uiteindelijk zijn uitgevallen met de power box die van de auto viel.”

Als rijder was Lorenzo erin geslaagd zich weer verder te verbeteren. Vooral op het vlak van slim rijden, zei hij. “Ik heb ook geleerd de banden te managen. In de Supercar Challenge rijd je langere races, van een uur. En de driving skills die ik nodig had in deze auto had ik heel snel onder de knie. Dus dat viel wel mee.”

Lorenzo en zijn vader Pim van Riet deden onlangs mee aan een test in de Nascar Whelen Euro Series in Frankrijk op het NWES-testcircuit in Fontenay Le Comte, waar zowel Pim als Lorenzo achter het stuur zat van een brute V8 Nascar-auto. En vader en zoon namen ook nog deel aan de Zandvoort 500. De laatste race op het Circuit van Zandvoort voordat het werd verbouwd voor de Grand Prix Formule 1 van volgend jaar.

Febo Racing Lorenzo van Riet

De als tweede geklasseerde equipe van Intrax Racing met Henk Thuis en Pim van Riet (Pumaxs GT) viel helaas uit, maar Lorenzo en zijn teamgenoot Dennis de Borst verging het beter. De FEBO Racing Team-rijders werkten zich naar voren en konden zich mengen in de strijd om de zege in Divisie II. Mede dankzij een uitgekiende strategie wisten De Borst en Van Riet zich met hun SEAT Leon TCR naar de leiding te racen, met de overwinning in Divisie II als beloning. Ze eindigden zo voor ex-F1-coureur Robert Doornbos, Paul van Splunteren en Max van Splunteren.

Nu het seizoen ten einde is en hij de Supercar Challenge-trofee op zak heeft, is het voor de talentvolle Noord-Hollander een kwestie van focussen op de mogelijkheden en kansen voor volgend jaar. Hoe zijn programma in 2020 eruit gaat zien, wist hij nog niet. “Het liefst ga ik verder met een GT3 of dat soort auto’s. Maar daar heb je een groot budget voor nodig. We moeten eerst kijken of dat gaat lukken. Ik hoop het wel natuurlijk. Uiteindelijk hoop ik professioneel coureur te worden.”

Hij zal volgend seizoen hoe dan ook ergens aan de start verschijnen, wist Lorenzo. “Het is misschien niet altijd precies wat je wilt, maar tot nu toe is alles wat ik in de autosport heb gedaan leuk geweest. Ik vind autosport ook iets leuker dan karting. Karting is ook heel erg leuk, alleen heb je in autosport nieuwe circuits en ik rijd in een auto, dat is een heel andere beleving. En in het karten heb ik KZ gereden, dat is de hoogst haalbare klasse. Zover ben ik in de autosport natuurlijk niet. Het zou alvast mooi zijn als ik komen jaar weer een stapje vooruit kan zetten.”

Lorenzo van Riet wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Febo, Team Ferry Monster Autosport, Oldenburg Auto’s en Aan Zee Slapen en Van Riet Auto’s.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS