Autosport Internationaal Toerwagens • NASCAR

Liam Hezemans pakt twee epische zeges in EuroNASCAR 2: "Mooie titelstrijd, alles kan gebeuren!"

Uitgegeven door Deni Volkers • 11 oktober 2022 12:10

Het is 'crunch time' in het 2022 NASCAR Whelen Euro Series seizoen en de strijd om de EuroNASCAR 2 titel kon niet spannender zijn: Liam Hezemans heeft beide races op Circuit Zolder gewonnen en het gat op Alberto Naska in de algemene stand verder verkleind. De Nederlander in de nummer #50 Hendriks Motorsport Toyota Camry leidde alle 15 ronden en reed naar een dominante overwinning, terwijl kampioenschapsleider Alberto Naska zich vanaf de 16e positie een weg door het veld moest banen.

Liam Hezemans

Hezemans, die de afgelopen jaren nog kartte in de IAME X30 Senior, maakte een perfecte start en sloeg al snel een gat op de rest van het peloton. De jongere broer van tweevoudig EuroNASCAR PRO-kampioen en huidig NASCAR Cup Series-coureur Loris Hezemans controleerde zijn voorsprong en nam de vierde overwinning van het seizoen mee naar huis voor de #50 Hendriks Motorsport-auto. De EuroNASCAR Finals op Grobnik wordt een dramatische en epische strijd om het EuroNASCAR 2 kampioenschap met de twee nieuwkomers die ook in de Rookie Trophy strijden om de glorie.

"Het kan niet beter! Het is gewoon een geweldig weekend, met dank aan het hele team, want winnen met 8 of 9 seconden, dat kan niet als je geen goede auto hebt, dus dank aan hen! Het is gewoon een geweldig weekend, we konden niet op meer hopen! We moeten ons nu concentreren op de volgende race en het wordt een mooie titelstrijd. Alles kan gebeuren met dubbele punten, dus we zullen zien hoe het loopt!", zei Liam Hezemans in Victory Lane.

Nascar
Naska was druk bezig zich omhoog te vechten, maar met het grotere plaatje voor ogen had de Italiaan redenen om genoegen te nemen met de vijfde positie. "Voor mij vochten de coureurs alsof de titel op het spel stond," zei de coureur van de #88 CAAL Racing Chevrolet, die ook de vier bonuspunten scoorde voor de meeste passes in de race, die van start tot finish op groen ging. "Ik wilde de punten pakken en de auto veilig thuisbrengen. We scoorden 36 punten, meer dan de als tweede geplaatste rijder en we hebben een goede uitgangspositie voor de finale."

De strijd om de tweede plaats was intens en een spectaculair schouwspel voor de talrijke fans op het legendarische vier kilometer lange Circuit Zolder. Claudio Cappelli klom na de start op naar de tweede plaats, maar hij had Ulysse Delsaux achter zich die veel druk uitoefende. De Italiaan verdedigde zijn tweede positie ronde na ronde, maar Tuomas Pontinen, die als achtste was gestart, was op een missie. De Fin nam in ronde 7 de derde plaats over en begon de ene na de andere aanval op Cappelli. In ronde 13 brak Pontinen de verdediging van Cappelli en eindigde als tweede in een fenomenale race.

EuroNascar 2
Cappelli eindigde als derde, scoorde zijn eerste EuroNASCAR 2-podium en pakte zijn tweede Legend Trophy-zege. De top-3 weerspiegelde ook het podium in de Rookie Trophy voor nieuwe coureurs in de wereld van EuroNASCAR. 2018 EuroNASCAR 2-kampioen Ulysse Delsaux ging als vierde onder de geblokte vlag door, terwijl Naska de top-5 afsloot. Hij werd gevolgd door Christian Malcharek en Melvin de Groot, die tweede werd in het Legend Trophy-klassement voor coureurs van 40 jaar en ouder.

De strijd om de Legend Trophy wordt net zo close als het EuroNASCAR 2-kampioenschap en de Rookie Trophy met de Groot en Yevgen Sokolovskiy, die als tiende en derde eindigden in het speciale klassement, bovenaan de stand. Laatstgenoemde eindigde vlak achter Patrick Schober, die zijn vijfde top-10 resultaat van het seizoen scoorde. In de Lady Trophy versloeg Luli Del Castello Arianna Casoli en Alina Loibnegger om haar voorsprong in de puntenstand te consolideren.

Met de gedaalde resultaten zijn er twee duidelijke kanshebbers voor het EuroNASCAR 2-kampioenschap van 2022. Naska leidt het algemeen klassement nog steeds met 13 punten voorsprong op Hezemans. De CAAL Racing-coureur zal daarom de rode Whelen-vlag op zijn voorruit houden en dragen wanneer de NASCAR Whelen Euro Series naar de Kroatische Rivièra trekt. Berekeningen gedaan, zijn er nog verschillende coureurs met theoretische kansen op de titel in de EuroNASCAR Finals.

Kampioenschapskandidaat Vladimiros Tziortzis moest de race van zondag missen vanwege een blessure die hij opliep bij een crash in de race van zaterdag. De Cyprioot werd behandeld en uit het ziekenhuis ontslagen. Tziortzis vergezelde zijn team Academy Motorsport / Alex Caffi Motorsport om de races te bekijken en zijn teamgenoten op het circuit te steunen. Hij heeft er alle vertrouwen in dat hij in Kroatië kan racen.

Nascar
De EuroNASCAR 2-rijders komen op 29 en 30 oktober weer in actie op het Automotodrom Grobnik, de thuisbasis van de NWES-finale van 2022. Het EuroNASCAR PRO-kampioenschap sluit een geweldige 2022 NASCAR GP Belgium af met een nieuwe race om 13.30 uur CET op Circuit Zolder. De race wordt live uitgezonden op het YouTube-kanaal van EuroNASCAR, Motorsport.tv en diverse tv-diensten uit de hele wereld.

Duimpje omhoog voor Liam Hezemans na zijn zeges op Circuit Zolder:


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS