Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Larry ten Voorde viert zijn 200e merkencuprace met Porsche met een overwinning in Imola + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 20 mei 2024 05:29

Tweevoudig kampioen Larry ten Voorde heeft een perfecte start gemaakt van het Porsche Mobil 1 Supercup-jaar 2024. De Nederlander won de seizoensopener op het Formule 1-circuit in het Italiaanse Imola. Aan het stuur van zijn Porsche 911 GT3 Cup van het Schumacher CLRT-team kwam Ten Voorde over de finish voor de Britse BWT Lechner Racing-coureur Harry King en zijn Franse teamgenoot Marvin Klein.

Porsche Mobil 1 Supercup in Imola Larry ten Voorde winnaar van zijn 200e Porsche merkencupraceLarry ten Voorde passeert als racewinnaar de zwart-wit geblokte vlag

De afgelopen jaren vierde Larry ten Voorde overwinningen in onder meer de Porsche Mobil 1 Supercup en de nationale Carrera Cups in Duitsland en Italië. De 27-jarige Nederlander demonstreerde opnieuw zijn winnaarsmentaliteit in zijn 200e merkencuprace met een Porsche. “Ik ben een racer, ik wil elke race winnen”, waarschuwde hij zijn rivalen voorafgaand aan de seizoensopener van de Porsche Mobil 1 Supercup in Imola.

Trouw aan zijn woord vormde de concurrentie alleen in de eerste paar meter van de 14 ronden tellende race een bedreiging voor zijn zwart-gouden Cup negen-elf van het Franse team Schumacher CLRT. “Mijn start was niet ideaal”, gaf ten Voorde toe. “Dat betekende dat ik hard moest werken om Harry King de eerste paar bochten af te weren.” Een safety car-fase kort na de start van de race maakte een einde aan dit duel. De botsing die de inzet van de safety car veroorzaakte, maakte ook een einde aan de race van Porsche Junior Alessandro Ghiretti. Ondanks de schade aan zijn auto slaagde de Fransman erin terug te kruipen naar de pits van zijn team Schumacher CLRT, maar moest hij uiteindelijk toch opgeven.

Na de herstart controleerde Larry ten Voorde de race. “Ik wil mijn nieuwe team, Schumacher CLRT, bedanken, dat voor mij als een familie is geworden. Ik ben trots op dit succes in onze eerste race samen. Ik denk dat ik in lange tijd niet zo goed aan een Supercup-seizoen ben begonnen.”

Porsche Mobil 1 Supercup in Imola Larry_ten_Voorde_glorieus_winnaar_200e_Porsche_CupraceLarry ten Voorde viert zijn 200e merkencuprace met Porsche met een overwinning in Imola

Ook Harry King was tevreden met de tweede plaats. “Helaas kon ik Larry bij de start niet inhalen. Daarna had ik mijn handen vol om mezelf te verdedigen tegen de aanvallen van Marvin Klein. Dat kostte me de tienden van een seconde die ik nodig had gehad om Larry aan te vallen”, blikte de 23-jarige Engelsman terug. Als bestuurder van de BWT Lechner Racing Porsche 911 GT3 Cup kwam hij met een kleine twee seconden achterstand van Ten Voorde over de finish.

Marvin Klein rondde het sterke debuut van het nieuw opgerichte Schumacher CLRT-team af met een derde plaats. “Mijn start was geweldig en ik kon Robert de Haan inhalen in de tweede bocht. Proberen een gat te vinden om Harry te passeren was een ander verhaal. Maar de derde plaats in de seizoensopener is geweldig en ik heb mijn eerste kampioenschapspunten veiliggesteld”, aldus de 24-jarige Supercup-rijder uit Frankrijk.

“Natuurlijk had ik liever de derde plaats gehad, maar ik heb in ieder geval het Rookieklassement gewonnen”, blikte Robert de Haan terug op het verlies van het duel met Klein. De 17-jarige Nederlander, die rijdt voor BWT Lechner Racing, is de jongste coureur in het huidige Porsche Mobil 1 Supercup-seizoen. De vijfde en zesde plaats gingen ook naar twee rookies: de Duitser Theo Oeverhaus (BWT Lechner Racing) en de Nederlander Kas Haverkort (Uniserver van Team GP Elite) onderstreepten de vechtlust van de Supercup-rookies.

De Nederlanders floreerden in Imola. Huub van Eijndhoven bewees opnieuw zijn vorm in dit erg competitieve veld met zijn P7. Tijdens de kwalificatie ging alles mis voor Jaap van Lagen. Maar de man uit Ede vocht zich tijdens de race terug van P18 naar P12. In ieder geval punten gescoord! Het Nederlandse 'Uniserver by Team GP Elite' kende een goed weekend met drie klasseringen in de Top-10: P6, P7, P9 en aansluitend nog P23 en P25.

“Ik ben vooral blij met de sterke prestaties van de rookies: vijf nieuwkomers in de top 10 in de eerste race – dat is nogal een statement”, prees Oliver Schwab, projectmanager Porsche Mobil 1 Supercup. “Felicitaties aan Schumacher CLRT voor de eerste overwinning en aan Larry ten Voorde, die opnieuw zijn bekwaamheid liet zien tijdens zijn 200e race. Deze seizoensopener was absoluut een geweldige start van het 32e Supercup-seizoen.”

Vanuit Imola reizen de Porsche Mobil 1 Supercup-teams rechtstreeks naar Monaco, waar aanstaande zondag de tweede race van het seizoen zal plaatsvinden. Het 3,337 kilometer lange stratencircuit in de wijken Monte Carlo en La Condamine is sinds 1950 een vast onderdeel van de Formule 1-kalender en een van de meest historische circuits ter wereld. De internationale merkenbeker met de Porsche 911 GT3 Cup werd voor het eerst verreden als onderdeel van de Grand Prix van Monaco in zijn eerste seizoen 1993.

Precies een jaar geleden won Harry King (BWT Lechner Racing) het evenement in Monaco voor Larry ten Voorde (Team GP Elite) en de Porsche Junior Bastian Buus (BWT Lechner Racing) uit Denemarken. “Je kunt in Monaco alleen winnen als alles perfect verloopt in de kwalificatie en je vanaf de eerste startrij aan de race kunt beginnen. Je hebt ook een beetje geluk nodig”, zegt King, vooruitkijkend naar het hoogtepunt van het Porsche Mobil 1 Supercup-seizoen 2024.

Uitslag ronde 1 Porsche Mobil 1 Supercup in Imola (Italië):
1. Larry ten Voorde (NL/Schumacher CLRT), 14 ronden
2. Harry King (VK/BWT Lechner Racing), +1,871 seconden
3. Marvin Klein (F/Schumacher CLRT), +2,436 seconden
4. Robert de Haan (NL/BWT Lechner Racing), +3.625 seconden
5. Theo Oeverhaus (D/BWT Lechner Racing), +9,082 seconden
6. Kas Haverkort (NL/Uniserver door Team GP Elite), +10,532 seconden

Klik hier voor de volledige uitslag van de Porsche Supercup race op het circuit van Emilia-Romagna (Imola) zondag 19 mei 2024

Porsche Mobil 1 Supercup in Imola volledige startveld met Larry ten Voorde vooropVolledige startveld met Larry ten Voorde al voorop

Porsche Mobil 1 Supercup in Imola Huub van EijndhovenHuub van Eijndhoven

Porsche Mobil 1 Supercup in Imola Robert de HaanRobert de Haan

Porsche Mobil 1 Supercup in Imola P12 voor Jaap van LagenP12 voor Jaap van Lagen

Porsche Mobil 1 Supercup in Imola startveld op de rug gezien

Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS