Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Larry ten Voorde verovert op de Red Bull Ring zijn derde Porsche Carrera Cup Deutschland-titel!

Uitgegeven door Peter Vader • 25 september 2023 09:01

Larry ten Voorde verzekerde zich van zijn derde Porsche Carrera Cup Deutschland-titel met nog twee races te gaan op de kalender van 2023. Door de race van zondag op de Red Bull Ring op de vijfde plaats te eindigen, breidde de 26-jarige Nederlander zijn voorsprong in het algemeen klassement uit. Dankzij zijn overwinning op het Oostenrijkse Formule 1-circuit consolideerde Porsche Junior Bastian Buus zijn tweede plaats in het klassement. Op de Hockenheimring vindt van 20 tot en met 22 oktober 2023 de seizoensfinale van de merkenbeker met de Porsche 911 GT3 Cup plaats.

Derde kampioenschapstitel Porsche Carrera Cup Deutschland voor Larry ten Voorde
Larry ten Voorde veroverde op de Red Bull Ring zijn derde Porsche Carrera Cup Deutschland-titel!

Larry ten Voorde keek opgelucht. “Het was een zware race met meer strijd om posities en meer contacten dan ik had gewild, maar het was ontzettend leuk”, zei de Nederlander van het GP Elite-team, nadat hij de race van zondag op de Red Bull Ring op de vijfde plaats eindigde. “Toen ik in 2017 voor het eerst meedeed aan de Porsche Carrera Cup Deutschland, had ik nooit durven dromen dat ik met drie titels een nieuw record zou vestigen. Het is tot nu toe een ongelooflijke reis geweest en ik hoop dat deze nog lang zal voortduren.”

In de race had de dominante leider in het kampioenschap de druk van zichzelf kunnen wegnemen: om de titel te claimen hoefde hij in ronde 14 van de kalender van 16 races slechts twee punten te scoren. Toen Ten Voorde echter vanaf de vijfde startplek de race inging, was hij vastbesloten om voor een podiumplaats te vechten. Hij en Harry King (Allied Racing) gingen gedurende vele ronden de strijd aan om de derde plaats, waarbij hij soms van verf wisselde en een spectaculaire omweg door een grindbed maakte voor de GP Elite-auto. “Daarna deed mijn auto het niet meer zo goed”, meldde ten Voorde later. Hij liet King en even later Morris Schuring (Auto Tech) gaan en concentreerde zich erop om ongeschonden over de finish te komen. Uiteindelijk was de vijfde plaats genoeg om een vroege titel binnen te halen.

Porsche Carrera Cup Deutschland Larry ten Voorde actie Red Bull Ring Spielberg
Larry ten Voorde in gevecht met Harry King

Aan de kop van het veld reed Porsche Junior Bastian Buus een indrukwekkende race en behaalde daarmee zijn derde overwinning van het seizoen. In de derde ronde raasden de 20-jarige Deen en zijn Allied-Racing-teamgenoot Harry King aanvankelijk langs polesitter Loek Hartog (Team GP Elite) uit Nederland. De stewards oordeelden echter dat de inhaalmanoeuvre van King iets te ambitieus was. Toen de Engelsman de opdracht kreeg weer achter Hartog te gaan staan, ging de deur voor Buus open. Zijn voorsprong na 21 ronden bedroeg 4,1 seconden – een enorme marge voor Carrera Cup-normen. “Ik heb gewonnen, dat is alles wat ik vandaag kon doen. Felicitaties aan Larry voor het winnen van de titel”, zei Buus, met echte sportiviteit.

Bastiaan Buus winnaar zondagsrace 14 Porsche Carrera Cup DeutschlandBastiaan Buus passeerde als winnaar de zwart-wit geblokte finishvlag op zondag

Nadat hij er zaterdag niet in slaagde zijn pole position om te zetten in een overwinning, was Loek Hartog zondag ook niet bepaald enthousiast. “Ik ben niet blij dat ik de leiding in de race verloor. Ik heb in ieder geval nog de punten voor de tweede plaats”, besloot hij. Harry King, die op de derde plaats eindigde, had ook liever hogerop in het veld gefinisht. “Ik had kunnen winnen, maar de penalty kostte me twee posities. Ik heb in ieder geval een mooi duel gehad met Larry ten Voorde”, besloot hij.

Achter Morris Schuring en Larry ten Voorde kwam de Duitser Leon Köhler (Proton Competition) als zesde over de finish. Met een zevende plaats was zijn landgenoot Alexander Tauscher (Huber Racing) de best geplaatste coureur uit de Porsche Carrera Cup Deutschland Talent Pool.

Porsche Carrera Cup Deutschland Red Bull Ring Spielberg foto 4Morris Schuring was met zijn P4 wederom succesvol

Theo Oeverhaus (CarTech Motorsport Bonk) herhaalde het succes van de vorige dag en won het Rookie-klassement. “Al na een paar ronden wist ik de leiding van de Rookies over te nemen en vast te houden aan de vlag. De punten zijn waardevol”, aldus de 18-jarige uit Duitsland, opgetogen over zijn zevende overwinning van het seizoen en zijn grotere voorsprong in het klassement. Naast hem op het Rookie-podium stonden Vincent Andronaco (Allied-Racing) uit Duitsland op de tweede plaats en Jasin Ferati (Fach Auto Tech) uit Zwitserland op de derde plaats.

Ahmad Alshehab (CarTech Motorsport Bonk) claimde voor de vierde keer dit seizoen de bovenste trede van het ProAm-podium. “Mijn ingenieur zei dat ik moest duwen, duwen, duwen – dus dat deed ik”, straalde de Koeweitse racer. De huidige ProAm-leider Sören Spreng (GP Elite) uit Duitsland eindigde als tweede, voor de Bulgaar Georgi Donchev (ProfilDoors by Huber Racing).

Mijn oprechte felicitaties aan Larry ten Voorde met het winnen van de titel. Hij domineerde duidelijk het Porsche Carrera Cup Deutschland-seizoen 2023 en neemt voor de derde keer de welverdiende kampioenskroon mee naar huis. Nu kijk ik uit naar de seizoensfinale in Hockenheim en de titelbeslissingen in de ProAm-, Rookie- en Team-klassen. Er zit nog steeds veel spanning in alle drie de klasseringen”, zei Issak Hurui, projectmanager voor de Porsche Carrera Cup Deutschland na het weekend in Stiermarken.

Larry ten Voorde: eerste drievoudige kampioen in Porsche Carrera Cup Deutschland
Larry ten Voorde is Europa’s meest succesvolle coureur in de merkencups van Porsche. Tot nu toe heeft de 26-jarige 29 overwinningen behaald en 99 keer het podium beklommen in de internationale Porsche Mobil 1 Supercup en in nationale series in Duitsland, Italië en de Benelux. Hij won de Porsche Mobil 1 Supercup in 2020 en 2021. In de Porsche Carrera Cup Deutschland, die begon in 1990, is hij de enige kampioen van Nederland en heeft hij inmiddels een nieuw record gevestigd met zijn derde titel na 2020 en 2021.

Ook in de internationale duurraces heeft de magere Nederlander zijn sporen verdiend. Hij vierde een klasseoverwinning in het FIA World Endurance Championship (WEC) aan het stuur van een Porsche 911 RSR en leverde ook een sterke prestatie tijdens de 24 uur van Le Mans.

Uitslag race 14, Porsche Carrera Cup Deutschland, Red Bull Ring (A):
1. Porsche Junior Bastian Buus (DK/Allied-Racing), 32:18,355 minuten
2. Loek Hartog (NL/Team GP Elite), +4.119 seconden
3. Harry King (VK/Allied-Racing), +6.016 seconden
4. Morris Schuring (NL/Fach Auto Tech), +7,726 seconden
5. Larry ten Voorde (NL/Team GP Elite), +9,066 seconden
6. Leon Köhler (D/Proton Competitie), +9,388 seconden

Stand Porsche Carrera Cup Deutschland / Coureurs (na 14 races):
1. Larry ten Voorde (NL/Team GP Elite), 289 punten
2. Porsche Junior Bastian Buus (DK/Allied-Racing), 230 punten
3. Harry King (VK/Allied-Racing), 209 punten
4. Loek Hartog (NL/Team GP Elite), 206 punten
5. Morris Schuring (NL/FACH AUTO TECH), 155 punten

Porsche Carrera Cup Deutschland Red Bull Ring Spielberg foto 5In de derde ronde raasden Bastiaan Buus en zijn Allied-Racing-teamgenoot Harry King langs polesitter Loek Hartog (Team GP Elite) en pakten daarmee de leiding in de race

Porsche Carrera Cup Deutschland Red Bull Ring Spielberg foto 6Weliswaar geen raceoverwinning maar opnieuw een uitstekende prestatie van Morris Schuring in Spielberg

Porsche Carrera Cup Deutschland Red Bull Ring Spielberg foto 7Na de start voerde Loek Hartog het ontketende veld aan

Porsche Carrera Cup Deutschland Red Bull Ring Spielberg foto 8Loek Hartog nog steeds voorop, later in de race moest hij Bastiaan Buus voor laten gaan en werd het P2 voor de GP-Elite coureurPorsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS