Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Larry ten Voorde vergroot voorsprong in Porsche Carrera Cup Deutschland met 2e podium op de Lausitzring

Uitgegeven door Peter Vader • 21 augustus 2023 09:01

Race 10 van de Porsche Carrera Cup Deutschland op de Lausitzring betekende afgelopen zondag opnieuw een podium voor Larry ten Voorde. Op zaterdag werd hij tweede en op zondag veroverde hij de derde plaats. Goed gedaan want daarmee vergrootte de Nederlandse GP Elite-coureur zijn voorsprong in het kampioenschap. Domineerde Team GP Elite op zaterdag de wedstrijd met een P1 en P2, op zondag waren de rollen omgekeerd en was het de beurt aan grootste tegenstander Allied-Racing. Hun Porsche Junior Bastian Buus moest negen races wachten op zijn succes: maar op zondag kon de 20-jarige Deen eindelijk zijn eerste overwinning van het seizoen vieren. Teamgenoot Harry King uit het VK completeerde het een-tweetje voor Allied-Racing met zijn tweede plaats.

Larry_ten_Voorde
Op zondag opnieuw een podium voor Larry ten Voorde; met P3 vergrootte de Nederlandse GP Elite-coureur zijn voorsprong in het kampioenschap

Bastian Buus slaakte een zucht van verlichting: “Ik ben dit seizoen drie keer tweede geworden en nu hebben we eindelijk gewonnen”, zei de opgetogen Porsche Junior na een turbulente race op de Lausitzring. Buus begon de race vanaf de tweede startplek en schoot al in de eerste ronde polesitter Loek Hartog voorbij. Kort daarna werd de safety car ingezet om het deelnemersveld van de Porsche 911 GT3 Cup te leiden na een botsing op het rechte stuk van start en finish van de 3,478 kilometer lange EuroSpeedway. Toen de race weer groen werd, herschikte Hartog onvrijwillig de volgorde vooraan: tijdens het accelereren na de herstart vertraagde een technische storing de auto van Hartog, waardoor zijn GP Elite-teamgenoot Larry ten Voorde even werd gehinderd. Harry King greep deze kans om Ten Voorde te passeren. Tegelijkertijd had Bastian Buus ongeveer drie seconden voorsprong op zijn achtervolgers.

Bastiaan_Buus_racewinnaar
Racewinnaar op zondag: Bastiaan Buus

De Porsche Junior behaalde daarna onbetwist zijn eerste overwinning van het seizoen. Terwijl Loek Hartog – op zaterdag nog de racewinnaar - jammerlijk moest opgeven, raakten King en Ten Voorde de resterende ronden verwikkeld in een verhit duel. "Larry zette me enorm onder druk, maar we zijn verbeterd ten opzichte van gisteren, toen de oranje auto's een een-tweetje vierden", aldus King, verwijzend naar de race van zaterdag die Loek Hartog had gewonnen voor Larry ten Voorde. Toch was de kampioenschapsleider tevreden met zijn derde plaats: “Gezien de situatie in het algemeen klassement heb ik niet al te veel risico genomen”, gaf Ten Voorde toe. Zijn voorsprong op de nieuwe als tweede geplaatste coureur Harry King blijft 54 punten. Porsche Junior Bastian Buus eindigde als vierde in het algemeen klassement en verkleinde het gat naar Hartog en King. “Dat was precies mijn doel voor dit weekend. Hopelijk gaat het zo verder op de Sachsenring”, zei de Deen terwijl de Porsche Carrera Cup Deutschland op weg is naar het volgende doubleheader-evenement.

Morris_Schuring
P4 voor Morris Schuring

De vierde plaats ging naar Morris Schuring (FACH AUTO TECH). De Nederlander wist vanaf zijn startplek vijf posities goed te maken. Zijn landgenoot Huub van Eijndhoven (GP Elite) eindigde als vijfde en Harri Jones (Scherer Sport PHX) werd zesde. Beiden verloren echter hun respectievelijke posities vanwege tijdstraffen voor het veroorzaken van botsingen. Door deze beslissingen ging de vijfde plaats en overwinning in het Rookie-klassement naar de Duitse Theo Overhaus (CarTech Motorsport Bonk). Ghislain Cordeel uit België (GP Elite) werd geklasseerd als tweede Rookie, met Jones als derde. In het ProAm-klassement versloeg Ahmad Alshehab uit Koeweit (CarTech Motorsport Bonk) de Bulgaar Georgi Donchev (ProfilDoors by Huber Racing) en Michael Essmann (CarTech Motorsport Bonk) uit Duitsland.

Startveld Porsche Carrera Cup Deutschland op de Lausitzring

Zoals verwacht waren de twee races op de Lausitzring vol actie en een goed begin van de tweede seizoenshelft. Proficiat aan Loek Hartog, die met zijn overwinning op zaterdag een comeback heeft gemaakt. En ook de felicitaties voor Porsche Junior Bastian Buus met zijn eerste overwinning van het seizoen. Larry ten Voorde heeft zijn duidelijke voorsprong in het klassement behouden, maar zijn achtervolgers zijn dichter bij elkaar gekomen en zijn vastbesloten om Larry ten Voorde te pakken te krijgen. Op de Lausitzring wist ook Team GP Elite zijn eerste plaats verder uit te bouwen in het teamklassement. Er is ook enige herschikking geweest in de Rookie- en ProAm-ranglijsten. In ieder geval beloven de resterende zes races heel spannend te worden”, aldus Hurui Issak, projectmanager Porsche Carrera Cup Duitsland.

De elfde en twaalfde ronde van het seizoen worden over drie weken (8-9 september 2023) verreden op de Sachsenring, een van de meest legendarische circuits van Duitsland.

Huub_van_Eijndhoven
Huub van Eijndhoven (Team GP Elite)Uitslag race 10, Porsche Carrera Cup Deutschland, Lausitzring (D)
1. Porsche-Junior Bastian Buus (DK/Allied-Racing), 32:31.135 minuten
2. Harry King (VK/Allied-Racing), +2.932 seconden
3. Larry ten Voorde (NL/Team GP Elite), +3.565 seconden
4. Morris Schuring (NL/FACH AUTO TECH), +8.202 seconden
5. Theo Oeverhaus (D/CarTech Motorsport Bonk), +14.139 seconden
6. Alexander Tauscher (D/Huber Racing), +14.701 seconden

Stand Porsche Carrera Cup Deutschland / Coureurs (na 10 races)
1. Larry ten Voorde (NL/Team GP Elite), 217 punten
2. Harry King (VK/Allied-Racing), 163 punten
3. Loek Hartog (NL/Team GP Elite), 149 punten
4. Porsche-Junior Bastian Buus (DK/Allied-Racing), 148 punten

Stand Porsche Carrera Cup Deutschland / Rookies (na 10 races)
1. Theo Oeverhaus (D/CarTech Motorsport Bonk), 150 punten
2. Harri Jones (AUS/Scherer Sport PHX), 146 punten
3. Vincent Andronaco (D/Allied-Racing), 135 punten

Tussenstand Porsche Carrera Cup Deutschland / ProAm (na 10 races)
1. Sören Spreng (D/GP Elite), 199 punten
2. Ahmad Alshehab (KWT/CarTech Motorsport Bonk), 176 punten
3. Georgi Donchev (BG/ProfilDoors by Huber Racing), 165 punten

Stand Porsche Carrera Cup Deutschland / Teams (na 10 races)
1. Team GP Elite (NL), 381 punten
2. Allied-Racing (D), 321 punten
3. FACH AUTOTECH (CH), 162 punten

Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS