Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Larry ten Voorde stelt de eerste pole position van het nieuwe seizoen veilig; Robert de Haan op P3!

Uitgegeven door Peter Vader • 18 mei 2024 20:01

Met de twaalf snelste Porsche 911 GT3 Cup-auto's binnen slechts één seconde van elkaar, vormde de kwalificatie voor de seizoensopener van de Porsche Mobil 1 Supercup in Imola (Italië) het decor voor de race. De poleposition werd veiliggesteld door tweevoudig Supercup-kampioen Larry ten Voorde. De Nederlander reed op het 4,909 kilometer lange Formule 1-circuit in Emilia-Romagna slechts 0,138 seconde sneller dan de Brit Harry King. De race begint morgenochtend, zondag, om 11:45 uur.

Porsche Mobil 1 Supercup in Imola_Larry_ten_Voorde_op_poleDe poleposition werd veiliggesteld door tweevoudig Supercup-kampioen Larry ten Voorde.

De topcoureurs behaalden hun snelste ronden in de 30 minuten durende kwalificatiesessie op de tweede set banden. “De baan bood aan het einde van de kwalificatie meer grip dan aan het begin, omdat er meer rubber op de baan lag”, legt Larry ten Voorde uit, die zich aan het begin van het seizoen bij het Schumacher CLRT-team voegde, na jaren bij Team GP Elite onderweg geweest te zijn. “Ik was zelf een beetje verrast dat ik de snelste was. Zelfs mijn beste ronde was niet helemaal perfect”, gaf de Nederlander toe. Niettemin was zijn beste tijd ongeveer drie tienden van een seconde beter dan de snelste ronde in de kwalificatie van twee jaar geleden, toen de internationale merkenbeker met de Porsche 911 GT3 Cup voor het laatst te gast was in Imola.

Ook Harry King, de tweede snelste van de 30 coureurs, was niet geheel tevreden. “Misschien had ik wat agressiever moeten zijn met de baanlimieten”, mijmerde de Brit van het BWT Lechner Racing-team, verwijzend naar de strikte controle en, indien nodig, sancties die door de raceorganisatoren werden opgelegd voor het negeren van de baanlimieten. “Maar met de tweede plaats en een startpositie op de eerste rij is mijn plek op de grid voor de race uiteraard nog steeds erg goed”, voegde King eraan toe, die vier weken geleden op dezelfde locatie twee ronden van de Porsche Carrera Cup Deutschland won.

In totaal haalden vijf Supercup-rookies de Top-10 tijdens de kwalificatie; waarvan de snelste Robert de Haan was. Met zijn 17 jaar is de Nederlander de jongste coureur op de grid. Hij moest vrijdag de vrije training missen vanwege een technisch probleem. Vierentwintig uur later zette hij de derde snelste kwalificatietijd neer aan het stuur van de 375 kW (510 pk) Porsche 911 GT3 Cup van BWT Lechner Racing. “Gelukkig kon ik me heel snel vertrouwd maken met het circuit”, aldus de Haan. “Het ging heel goed met de tweede set banden, mijn derde plaats voelt bijna als pole position.”

Porsche Mobil 1 Supercup in Imola Harry King gevolgd door Robert de Haan BWT Lechner Racing P2 en P3Harry King (P2) gevolgd door Robert de Haan (3) in de Porsches van BWT Lechner Racing

De Haan zal de tweede startrij delen met Larry ten Voorde’s teamgenoot Marvin Klein. De Duitse rookie Alexander Tauscher (Proton Huber Competition) en Huub van Eijndhoven uit Nederland (Uniserver van Team GP Elite) zullen de race vanaf de derde startrij aangaan. Alessandro Ghiretti, de nieuwe Porsche Junior, kwalificeerde zich als zevende. “Ik kon mijn ritme gewoon niet vinden”, gaf de 22-jarige Fransman van Team Schumacher CLRT toe. Ook Huub van Eijndhoven had een goede kwalificatie achter de drug. Hij pakte niet onverdienstelijk met zijn Porsche van het Uniserver by Team GP Elite, de zesde plaats. Kas haverkort pakte P10 en Jaap van Lagan tenslotte, kwalificeerde zich op P18.

De openingsrace van de Porsche Mobil 1 Supercup in Imola is vrijwel een thuisrace voor Dinamic Motorsport. Het team, zo'n 100 kilometer verderop gevestigd in Reggio Emilia, heeft voor dit seizoen een nieuwe teammanager: ex-Formule 1-coureur Gianni Morbidelli. De 56-jarige Italiaan reed in de jaren negentig 67 Grands Prix. Hij streeft lange termijnplannen na met Dinamic Motorsport: “We willen ons als team blijven ontwikkelen en elk seizoen verbeteren. Het doel moet zijn om in de nabije toekomst overwinningen te behalen en op de middellange termijn om de titel te strijden.”

Voor het Supercup-seizoen 2024 vertrouwt Dinamic Motorsport op de Italiaanse rookies Aldo Festante en Francesco Braschi, evenals op veteraan Jaap van Lagen uit Nederland. Het team is ook betrokken bij de Porsche Carrera Cup Italia en de Porsche Sports Cup Suisse. In het verleden heeft het team succes geboekt met het inzetten van Porsche-racewagens in enduranceraces.

Uitslag kwalificatie, ronde 1 Porsche Mobil 1 Supercup in Imola (I):
1. Larry ten Voorde (NL/Schumacher CLRT), 1:42.447 minuten
2. Harry King (VK/BWT Lechner Racing), +0,138 seconden
3. Robert de Haan (NL/BWT Lechner Racing), +0,169 seconden
4. Marvin Klein (F/Schumacher CLRT), +0,218 seconden
5. Alexander Tauscher (D/Proton Huber Competitie), +0,476 seconden
6. Huub van Eijndhoven (NL/Uniserver bij Team GP Elite), +0,518 seconden

Klik hier voor de volledige uitslag van de kwalificatie van de Porsche Mobil 1 Supercup in Imola (Italië)

Porsche Mobil 1 Supercup in Imola pole position voor Larry ten VoordePole position voor Larry ten Voorde

Porsche Mobil 1 Supercup in Imola Huub_van_Eijndhoven_op_P6
Marvin Klein op P4 gevolgd door Huub van Eijndhoven (NL/Uniserver by Team GP Elite) op P6

Porsche Mobil 1 Supercup in Imola Robert de Haan op P3Robert de Haan kwalificeerde zich niet onverdienstelijk op P3!

Porsche Mobil 1 Supercup in Imola Huub_van_Eijndhoven onderweg naar P6Huub van Eijndhoven onderweg naar P6

Porsche Mobil 1 Supercup in Imola Kas Haverkort P10Kas Haverkort pakte P10

Porsche Mobil 1 Supercup in Imola overview

Porsche Mobil 1 Supercup in Imola kleurrijke achterkantPorsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS