Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Larry ten Voorde moet 'stevig aan de bak' in Monza; pole voor Harry King en P3 voor Loek Hartog, wie wordt kampioen?

Uitgegeven door Peter Vader • 3 september 2023 06:40

Larry ten Voorde moet zondag de laatste race van de Porsche Mobil 1 Supercup winnen om nog kans te maken om de kampioenschapsleider Bastian Buus te passeren in de strijd om de titel. Na de kwalificatiesessie van zaterdag is de opgave er niet makkelijker op geworden voor de Nederlander: op het Formule 1-circuit in het Koninklijk Park van Monza zette Ten Voorde slechts de zesde tijd neer. De Britse coureur Harry King plantte de Porsche 911 GT3 Cup van het BWT Lechner Racing-team op pole position.

Larry_ten_Voorde__Monza_Foto_Peter_Vader
Larry ten Voorde moet zondag 'stevig aan de bak' in Monza (Foto: Peter Vader)

Het is geen hogere wiskunde: voorafgaand aan de laatste Porsche Mobil 1 Supercup-race in Monza, Noord-Italië, leidt Porsche Junior Bastian Buus (BWT Lechner Racing) de ranglijst met een voorsprong van 21 punten op Larry ten Voorde (Team GP Elite). Alleen bij een overwinning kan Ten Voorde de zaken omdraaien, waardoor hij 25 punten zou verdienen. De tweevoudig Supercup-kampioen was dan ook niet tevreden met de zesde snelste tijd in de kwalificatie. “Mijn doel was poleposition. Ik heb gefaald, daar bestaat geen twijfel over. De balans van mijn auto was niet goed in de kwalificatie en ik maakte ook een paar kleine foutjes”, gaf ten Voorde toe. “Maar ik geef niet op – ik zal er alles aan doen om de race zondag te winnen.”

Ook Bastian Buus had het moeilijk. De 20-jarige Porsche Junior reed in de kwalificatie slechts de negende tijd. “Het was niet de schuld van de auto, zoals de poletijd van mijn teamgenoot Harry King onderstreept. Ik kon het tempo van de koplopers vandaag niet evenaren. Dus in plaats daarvan concentreerde ik me erop Harry een goede slipstream te geven op weg naar pole position. Uiteindelijk zou het mij helpen als hij de race wint”, aldus de Deen.

Mocht Larry ten Voorde in Monza zijn eerste overwinning van het seizoen veiligstellen, dan zouden punten voor de elfde plaats nog steeds genoeg zijn voor Bastian Buus om zich te kronen tot jongste kampioen in de geschiedenis van de Supercup. “Mijn voordeel is dat ik geen grote risico’s hoef te nemen. De druk ligt zeker bij Larry”, zegt de relatief ontspannen Deen terwijl hij de beslissende race ingaat met een goed gevoel.

Harry_King__Monza_Foto_Peter_Vader
Harry King (Nr3) zal voor de tweede keer dit seizoen vanaf pole position starten (Foto: Peter Vader)

Harry King zal voor de tweede keer dit seizoen vanaf pole position starten na de Supercup-race tijdens de Grand Prix van Hongarije. Hij draaide zijn snelste kwalificatieronde met een gemiddelde snelheid van ruim 191 km/u en was de enige coureur die onder de 1:49 minuten bleef. “Ik kan nog steeds vice-kampioen worden en daarom ben ik volledig gefocust op het winnen van de race. Als ik Bastian daarmee kan helpen, des te beter”, aldus de 22-jarige Brit, die daarmee zijn strategie voor de seizoensfinale van de internationale merkenbeker met de Porsche 911 GT3 Cup beschrijft.

Ook de strijd om de teamtitel is nog open. BWT Lechner Racing – de ploeg van Buus en King – leidt het klassement voor GP Elite met zijn coureurs Ten Voorde en Loek Hartog. Hartog draaide de derde snelste ronde in de kwalificatie. In het Rookie-klassement gaat de beslissing over de draad tussen de Fransman Alessandro Ghiretti (Martinet van Alméras) en de Australiër Harri Jones, die eveneens voor BWT Lechner Racing rijdt.

De achtste en laatste ronde van de Porsche Mobil 1 Supercup duurt 15 ronden en wordt verreden als onderdeel van de Italiaanse Grand Prix op zondag (3 september 2023) vanaf 11.55 uur CEST. Onder meer tv-zenders Eurosport en Sky Sport verzorgen een live-uitzending, waarbij ook de streamingdienst f1tv.formula1.com de race uitzendt.

Porsche Mobil 1 Supercup @ Monza file in de pitstraat

Uitslag kwalificatie zaterdag 2 september 2023 ronde 8 Porsche Mobil 1 Supercup, Monza (I):
1. Harry King (VK/BWT Lechner Racing), 1:48,878 minuten
2. Dorian Boccolacci (F/CLRT), 1:49.028 minuten
3. Loek Hartog (NL/Team GP Elite), 1:49.029 minuten
4. Benjamin Paque (F/CLRT), 1:49.191 minuten
5. Harri Jones (AUS/BWT Lechner Racing), 1:49.209 minuten
6. Larry ten Voorde (NL/Team GP Elite), 1:49.238 minuten
. . .
9. Porsche Junior Bastian Buus (DK/BWT Lechner Racing), 1:49.311 minuten

Stand 2023 Porsche Mobil 1 Supercup (voor de finale):
1. Porsche Junior Bastian Buus (DK/BWT Lechner Racing), 118 punten
2. Larry ten Voorde (NL/Team GP Elite), 97 punten
3. Morris Schuring (NL/Fach Auto Tech), 91 punten
4. Harry King (VK/BWT Lechner Racing), 83 punten

Het seizoen 2023 van de Porsche Supercup wordt dit weekend afgesloten op het circuit van Monza. RaceXpress-reporter Peter Vader nam plaats op de tribune aan het einde van het rechte stuk. Met mooi zicht op de eerste chicane na start-finish is het vooral genieten van het geluid van de Porsches.Porsche Mobil 1 Supercup @ Monza Top 10 kwalificatie


Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS