Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Larry ten Voorde maakt nog kans op de rijderstitel bij de finalerace Porsche Mobil 1 Supercup in Monza

Uitgegeven door Peter Vader • 31 augustus 2023 21:11

Een week na het spektakel op CM.com Circuit Zandvoort, waar er met Morris Schuring (Fach Auto Tech) en Loek Hartog (Team GP Elite) twee Nederlandse racewinnaars waren, volgt nu de seizoensfinale van de Porsche Mobil 1 Supercup op het Autodromo Nazionale Monza. In Italië maakt Larry ten Voorde nog een kleine kans op de rijderstitel, al is hij daar zelf niet zo mee bezig. Hoe dan ook, de finale is zeker iets om naar uit te kijken.

Porsche Mobil 1 Supercup @ Autodromo Nazionale Monza Foto 1 achterzijde Porsches pitstraat

Qua karakteristiek is het circuit in Monza heel anders dan Zandvoort. Monza wordt gekenmerkt door meerdere lange rechte stukken, met spannende slipstreamduels tot gevolg, en beroemde bochten als Lesmo, Ascari en Parabolica. Het circuit is gelegen in het enorm uitgestrekte Parco Reale, het koninklijke park van Monza. Alles ademt een rijke autosporthistorie uit. In Monza komen de zeven reguliere Nederlandse deelnemers aan de Porsche Mobil 1 Supercup voor de laatste keer dit seizoen in actie. Namens Team GP Elite zijn dat Huub van Eijndhoven, Lucas Groeneveld en de kersverse racewinnaar Loek Hartog, plus tweevoudig Supercup-kampioen Larry ten Voorde. Morris Schuring, die in Zandvoort zijn tweede overwinning op rij binnenhaalde, racet voor het Zwitserse Fach Auto Tech. Michael Verhagen (CLRT) en Jaap van Lagen, voor wiens Italiaanse team Dinamic Motorsport het optreden in Monza de thuiswedstrijd is, completeren het Nederlandse septet.

Ten Voorde: “Er kan altijd iets gebeuren, de druk ligt bij hem”
De beslissing in de strijd om de rijderstitel valt tijdens de finale in Monza, waarbij ook de Nederlander Larry ten Voorde nog een kans heeft. “Het is heel simpel: als ik nog kampioen wil worden, dan moet ik winnen en dan moet hij uitvallen”, zegt de Twentse rijder, verwijzend naar zijn grote tegenstrever, de Deen Bastian Buus (BWT Lechner Racing), die dit seizoen de officiële status van Juniorrijder van Porsche Motorsport heeft. “Maar daar denk ik niet teveel over na. Ik focus me gewoon op mezelf, zodat ik een zo goed mogelijke prestatie kan neerzetten. De rest komt dan wel.” Na zeven van de acht races heeft Ten Voorde als tweede in het klassement een achterstand van 21 punten op Buus, terwijl er maximaal 25 punten te verdienen zijn. “Maar je weet nooit, er kan altijd iets gebeuren”, weet Ten Voorde. “De druk ligt bij hem.”

Enkele dagen later kijkt Ten Voorde nog vol enthousiasme terug op het raceweekeinde in Zandvoort, waar hij in beide races als derde eindigde en daarmee op het podium stond. “Ongelooflijk gaaf, wat een evenement! En prachtig om daar op het podium te staan, al was het dan helaas niet als winnaar, maar de belevenis was enorm”, aldus Ten Voorde. “En mooi ook om te zien dat er ook andere Nederlandse winnaars zijn, met Morris (Schuring, red.) en mijn teamgenoot Loek (Hartog).”

Porsche Mobil 1 Supercup @ Autodromo Nazionale Monza Foto 2 Larry ten Voorde portret

Veld in de breedte steeds sterker
Tweevoudig kampioen Larry ten Voorde is bezig aan zijn zesde seizoen in de Porsche Mobil 1 Supercup en behoort daarmee tot de meest ervaren rijders in het deelnemersveld. Daarbij heeft hij het niveau steeds hoger zien worden. “De lucht wordt dunner, het veld in de breedte steeds sterker”, constateert hij. Kijkend naar zijn eigen seizoensverloop stelt hij vast: “Dat ik in Monaco niet goed startte is jammer, want daarmee verspeelde ik een mogelijke overwinning. In Oostenrijk was Buus sneller en kwam er voorbij en in Silverstone werd ik het slachtoffer van een aanrijding in de beginfase, waardoor ik daar niet scoorde. Maar goed, dat is allemaal achteraf en kijk je de koe in zijn kont, zoals wij in Twente zeggen. Daar heb je niets meer aan.” Of hij ook volgend jaar nog in de Supercup start, weet hij nog niet: “Ik vind het een ongelooflijk gave serie om in te rijden, maar ik kijk ook naar andere opties. Al richt ik nu mijn volledige aandacht natuurlijk op de finale van dit weekeinde in Monza.”

In Lombardije, ten noordoosten van Milaan, begint het programma voor de deelnemers aan de Porsche Mobil 1 Supercup met de vrije training op vrijdag 1 september van 18.25 tot 19.35 uur. Op zaterdag wordt van 11.05 tot 11.35 uur de kwalificatie verreden, bepalend voor de plaatsen in de startopstelling van de race. Die start op zondag om 11.55 uur en is als altijd te volgen via Ziggo Racing, Viaplay, Eurosport en F1tv.com. Informatie over de Porsche Mobil 1 Supercup is ook te vinden op X, voorheen Twitter (@PorscheSupercup en @PorscheRaces), Instagram (@PorscheSupercup) en Facebook (@PorscheSupercup).

Stand Porsche Mobil 1 Supercup na zeven van acht races:
1. Bastian Buus (DEN, BWT Lechner Racing), 118 punten
2. Larry ten Voorde (NED, Team GP Elite), 97
3. Morris Schuring (NED, Fach Auto Tech), 91
4. Harry King (GBR, BWT Lechner Racing), 83
5. Dorian Boccolacci (FRA, CLRT), 79
6. Loek Hartog (NED, Team GP Elite), 75
10. Jaap van Lagen (NED, Dinamic Motorsport), 39
11. Huub van Eijndhoven (NED, Team GP Elite), 39
23. Lucas Groeneveld (NED, Team GP Elite), 2

Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS