Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Larry ten Voorde blikt terug op zijn titel in Porsche Cup-seizoen in Italie: "Het is allemaal fantastisch!"

Uitgegeven door Peter Vader • 1 november 2023 13:01

Een zeer zwaarbevochten seizoen van het Italiaanse monomerken kampioenschap eindigde onlangs in Imola, waarbij de Nederlandse favoriet op stevige wijze zijn stempel wist te drukken. Nederlanders deelnemend aan een Italiaans kampioenschap zie je zelden en het is werkelijk uitzonderlijk als ze dan ook nog voor de titel gaan. Larry ten Voorde presteerde het dit jaar, hij bezorgde Enrico Fulgenzi Racing zijn eerste titel en zichzelf een nieuwe sensatie na de Supercup en de Duitse Carrera Cup. Hij vocht ervoor tot het laatst, met een geweldige laquinta (steevast met kleine letter ‘l’ geschreven, red.), met een ‘Super Klein’ en een onverzettelijke titelverdediger genaamd Quaresmini.

Larry_ten_Voorde_gekroonde kampioen Porsche Carrera Cup Italia 2023

Larry ten Voorde is de kampioen van 2023 van de Porsche Carrera Cup Italia. De Nederlandse topper is de tweede buitenlandse coureur die deze titel heeft behaald, na de Fransman Come Ledogar en nee, het was geen verrassing, maar het proces waardoor deze titel uiteindelijk kwam was geenszins vanzelfsprekend. Het seizoen dat zojuist in Imola eindigde met een prachtige zondagrace die door Iaquinta van Klein werd gewonnen, waarbij de nieuwe kampioen en de 2022-titelverdediger Quaresmini nog steeds heel dichtbij waren tijdens de race.

Ten Voorde had ook een beetje geluk toen hij na de helft van het seizoen in een uitstekende positie terechtkwam, ondanks het feit dat hij twee cruciale evenementen, Vallelunga en Mugello, had gemist vanwege gelijktijdige verplichtingen in Duitsland (waar hij zijn derde titel won in de Duitse Carrera Cup) en in Engeland (Supercup, waar hij twee titels heeft en nu dus in totaal zes!).

Hij had echter ook pech in Race 1 van het Porsche Festival in Misano en daarom moest hij, net als iedereen, de ups en downs ondergaan die typerend zijn voor een serie van één merk, die historisch altijd zeer competitief zijn omdat de auto’s gelijk zijn. Zeker, de 27-jarige coureur van Enrico Fulgenzi Racing, die hem vooral inhuurde om juist zijn eerste lauwerkrans te winnen, maakte het verschil, maar bracht daarmee ook het niveau van het single-brand kampioenschap aanzienlijk omhoog, zozeer zelfs dat hij een ontketende en ook een ontembare Quaresmini, die hem niet wist te verslaan, tegenover zich kreeg. Ten Voorde zijn inspanning was lovenswaardig, ondanks dat hij al duidelijk de ‘best-of-the-rest’ was in het klassement.

Larry-ten-Voorde-Monza-voorop Porsche Carrera Cup Italia

Het had een mooi excuus kunnen zijn om ‘best-of-the-rest’ te blijven, maar Larry ten Voorde ging in plaats daarvan het zware gevecht aan tot het einde en zowel Iaquinta als Klein. Hij ging ervan uit dat niemand onverslaanbaar is en alles wordt verdiend op de baan, dus ging hij vol verve de strijd aan. Ten Voorde, die inmiddels kampioen is, weet heel goed dat hij een vechtersbaas is, reageerde als volgt op zijn eerste “Italiaanse” titel na de race van zondag: “Dankzij Enrico Fulgenzi Racing was het een spannende race. In het begin had ik wat problemen met de besturing, maar ik was in ieder geval al aan het nadenken over wat ik moest doen. Het was leuk om vooraan te genieten van het harde gevecht tussen Iaquinta en Klein, daarna hield ik gewoon in gedachten dat ik tot het einde moest volhouden en nu ben ik sprakeloos. Ik kon niet bedenken dat we dit resultaat konden realiseren, vooral nadat we een aantal races hadden gemist. Het is een geweldig seizoen geweest, ik bedank iedereen, nu heb ik even vakantie nodig, maar ik ben echt blij.”

En de emoties gaan nog even door, meer in het algemeen: “Het is allemaal fantastisch, ik heb er geen woorden voor... Met het team hadden we veel perspectief en uiteindelijk wonnen we het kampioenschap. Ik dacht er niet eerder over na, ik dacht er alleen maar aan om altijd de zaak op te duwen. Mede dankzij de organisatie voelde ik mij erg thuis in Carrera Cup Italia en dat had ik nog nooit eerder gevoeld, dus hartelijk dank aan iedereen. En ik zou jonge rijders willen zeggen dat ze naar de Carrera Cup Italia komen, het is ècht één van de beste platforms om te racen en aan je racecarrière te werken."

Dan keren we terug naar de race die hem de titel opleverde: “Dankzij Klein en laquinta was het een fantastische strijd en natuurlijk ging Quaresmini door tot het einde, ik kon het vuur in zijn ogen zien. Hij zou nooit hebben opgegeven, dus voor mij is hij de èchte kampioen."

Larry ten Voorde en Enrico Fulgenzi Porsche Carrera Cup ItaliaLarry ten Voorde en Enrico Fulgenzi

Een mooie erkenning voor de coureur uit Brescia en dan moeten we ook nog eens afwegen wat het betekent voor een Ten Voorde om te winnen in de Carrera Cup Italia, nadat hij overal al gewonnen heeft: “Ik voel zoveel emoties. Enrico omhelsde me en ik kon zijn energie voelen. Ik denk dat dit een van de speciale titels is, omdat ik denk dat we een stukje geschiedenis hebben geschreven. Ik kon twee rondes niet meedoen en we waren het erover eens dat hij gewoon zo hard mogelijk moest pushen. Uiteindelijk hebben we het gehaald!'

En aan het einde kwam er nog een kleine roddel met een grapje, toen hem werd gevraagd naar zijn toekomst in de racerij: "Alles ligt open, maar eerst heb ik nog iets belangrijkers te doen: ik ga volgende week trouwen, dus vanaf nu ben ik daarop gefocust. Maar als ik daar alleen maar aan denk en niet aan racen, dan voel ik me nu al ongerust!" Chapeau Larry en Voorde!

Larry_ten_Voorde_kampioen Porsche Carrera Cup Italia 2023 Foto 1

Larry_ten_Voorde_kampioen Porsche Carrera Cup Italia 2023 Foto 2

Larry_ten_Voorde_kampioen Porsche Carrera Cup Italia 2023 Foto 3

Larry_ten_Voorde_kampioen Porsche Carrera Cup Italia 2023 Foto 4

Larry_ten_Voorde_kampioen Porsche Carrera Cup Italia 2023 Foto 5

Larry_ten_Voorde_kampioen Porsche Carrera Cup Italia 2023 Foto 6null


Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS