Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Kas Haverkort klaar voor Porsche Cup-racen bij GP Elite: "Ik voelde gewoon direct een goede klik"

Uitgegeven door Frank Korsel • 8 april 2024 04:31

Kas Haverkort (20) maakt dit jaar zijn debuut in de Porsche Supercup en de Porsche Carrera Cup Duitsland voor het team van GP Elite. De coureur uit Hardenberg legde afgelopen winter zijn eerste meters af in de Porsche Cup-auto tijdens de Porsche Sprint Challenge Southern Europe. Hier scoorde hij in vier races, twee overwinningen. Tijdens de teamprestatie van GP Elite geeft het jonge talent aan, dat hij staat te popelen om te beginnen aan zijn échte seizoen.

Kas Haverkort GP Elite


Op het circuit van Zandvoort organiseerde GP Elite een dag voor partners van het team en media. Haverkort voelde de Porsche Cup-auto al aan de tand op verschillende Zuid-Europese circuits, maar trapt zijn auto nu ook op zijn staart tijdens taxi-ritjes op het circuit van Zandvoort. De partners en genodigden genieten met volle teugen en zijn onder de indruk van de hotlaps met Kas.

Haverkort rijdt dit jaar bij het team van GP Elite, dat onder de bezielende leiding staat van Marc Schipper en Torsten van Haasteren. In gesprek met RaceXpress geeft Haverkort aan dat hij zich al vanaf het eerste moment op zijn gemak voelde bij de equipe uit De Rijp: "Het voelde voor mij gewoon echt als thuiskomen en ook met de monteurs en engineers voelde het meteen goed. Ik voelde gewoon direct een goede klik met het hele team en dat was echt ontzettend fijn."

Kas Haverkort #Porsche


In de Porsche Carrera Cup Duitsland en de Porsche Mobil 1 Supercup rijdt Haverkort op de meest bijzondere circuits in Europa. Van de Hockenheimring tot Monza en van Monaco tot Zandvoort: "Het is natuurlijk enorm gaaf dat je op zulke gave circuits komt. Goed voor de ervaring natuurlijk, kan je altijd alleen maar helpen voor latere jaren en het is natuurlijk gewoon heel gaaf om op deze mooie circuits te kunnen doen."

Er is natuurlijk één race waar hij het meest naar vooruit kijkt, de race in Zandvoort, in het voorprogramma van de Formule 1: “Ik vind Zandvoort gewoon één van de gaafste circuits wat er bestaat. En om daar straks met volle tribunes in het voorprogramma van de Formule 1 te rijden moet echt heel bijzonder. Ik heb in mijn carrière één keer eerder gereden in het voorprogramma van de Formule 1 en toen scoorde ik een podium”, vertelt hij over zijn podium in 2022 tijdens de FRECA-ronde in Monaco.

In aanloop naar het seizoen testte hij afgelopen week op het circuit van Imola, waar zowel de eerste ronde van de Carrera Cup als de Porsche Supercup wordt verreden. Ook testte hij een dag op het Duitse circuit van Oschersleben.

Haverkort komt over vanaf de Formule-racerij. In zijn eerste seizoen in het Spaans Formule 4 werd hij kampioen en reed hij hierna in het FRECA. In die drie seizoenen scoorde hij diverse podiums en vier overwinningen, onder andere één op het circuit van Zandvoort. Hij blikt positief terug op zijn Formule-carriere, maar ziet het wel als een gesloten boek. Nu hij in de Porsches rijdt, geniet hij van de cup-auto: “Het is meer echt racen. En dat vind ik gewoon gaaf ook. Je rijdt meer op de limiet, echt op de limiet. Je kunt pushen en zelf hier en daar een tikje uitdelen. Wat dat betreft, is het racen in de Porsche wel vetter.”

GP Elite


Het hoofdstuk Formule-auto's is voor hem gesloten, maar door te rijden in de Porsche Supercup gaan er toch deuren open. Het GT-racen en het langeafstandsracen wordt steeds populairder. Met het intreden van de Hypercar-reglementen in het WEC komen er steeds meer plekken vrij bij fabrieksteam, waaronder Porsche: "Ik denk dat als je kijkt naar de top jongens die bij een Porsche fabriek rijden in de hypercars of andere fabrieken. Als je kijkt waar die vandaan komt, dan zijn er echt heel veel jongens die het Porsche Super Cup hebben gereden. Dus ik denk dat het Porsche Super Cup echt een heel goed traject is om je zo hoger op te werken."

In het weekend van 21 april rijdt Haverkort zijn eerste race in de Duitse Carrera Cup op het circuit van Imola. De eerste ronde van de Porsche Supercup is eveneens in Imola, in het weekend van 19 mei.

Kas Haverkort rijdt het volledige Porsche Carrera Deutschland en voorlopig vier races in de Porsche Mobil 1 Supercup, die in het voorprogramma van de F1 Grands Prix racen. Voor de resterende races van de Porsche Mobil 1 Super Cup is Haverkort nog op zoek naar ondersteuning. Kas is in ieder geval trots om voor GP Elite de Nederlandse eer te verdedigen.

Instagram Kas Haverkort

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS