Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Kas Haverkort bezegelt tweede raceweekend Porsche opnieuw met overwinning, focus nu op Porsche Super Cup

Uitgegeven door Frank Korsel • 6 maart 2024 10:40

BARCELONA – “En dat is twee”, begint GP Elite-coureur Kas Haverkort na zijn tweede overwinningen in twee weken in de Porsche Sprint Challenge Southern Europe. Nadat de twintigjarige Porsche-rijder bij zijn debuut in Valencia al een overwinning scoorde, deed de talentvolle racer uit Hardenberg er in Barcelona nog een schepje bovenop. Na twee races zijn zijn alle pijlen nu gericht op de start van de Porsche Carrera Cup Duitsland en het Porsche Supercup-kampioenschap, dat in acht weekenden in het voorprogramma rijdt van de Formule 1.

null

In zijn eerste weekend in de Porsche Sprint Cup Southern Europe in Valencia beleefde Haverkort een magisch debuut. Na enkele luttele testsessies stormde hij in zijn eerste race naar een overwinning in de Porsche 911 992 GT3 Cup-auto. In de tweede race zat hij opnieuw in de kopgroep, maar werd door een fout van een tegenstander uit de wedstrijd gekegeld.

Met frisse moed begon Haverkort afgelopen weekend aan zijn tweede weekend in zijn Porsche. Ditmaal reisde het GP Elite-gezelschap af naar het Circuit Barcelona-Catalunya. Haverkort koestert mooie herinneringen aan het circuit in Montmeló. Hij won hier namelijk twee races in het jaar dat hij het Spaans Formule 4-kampioenschap op zijn naam schreef. Vorig jaar pakte hij nog een welverdiend podium in het FRECA: “Dat waren zeker mooie races. Het was leuk om weer terug te zijn op een circuit dat ik al goed ken. Ik heb er goede herinneringen aan, dus ik had er weer veel zin in”, begint Haverkort opgetogen tegenover RaceXpress.nl na het raceweekend.

“Het was weer echt een superweekend. De snelheid zit er echt in”, gaat hij opgetogen verder. “Zowel in de kwalificaties als de races was de snelheid aanwezig en dat is een erg positief vooruitzicht voor de rest van het seizoen. Ik heb veel druk op mijn tegenstanders kunnen uitoefenen en dat is goed om die auto goed te leren kennen.”

Kas Haverkort GP Elite

In de kwalificatie-sessies stormde Haverkort naar twee vierde startplaatsen voor de races. Kas wist al voor de races dat hij zijn startgrid goed vol kon leggen met een dikke laag rubber: “P4 is een goede plek om te starten en in de eerste race ging dat ook goed.” Haverkort kwam goed van zijn plek af en zat in de eerste bocht direct aan de buitenkant van zijn tegenstander: “Ik probeerde hem buitenom in te halen en zat tot bocht vier naast hem, maar helaas was het toch te moeilijk om het meteen te proberen.” Al snel werd de race meerdere keren onderbroken door langdurige Safety Cars.

Problemen met de concentratie tijdens deze onderbrekingen? “Nee joh, daar heb ik gelukkig geen last van”, vertelt hij lachend. Uiteindelijk was er nog maar weinig tijd over om de racecapaciteiten te laten spreken. “De eerste race was qua racepace erg goed. Het was jammer dat we er niet voor konden racen.”

In de tweede race mocht Haverkort vanzelfsprekend opnieuw vanaf P4 zijn weg vervolgen. Hij kwam goed weg en kon naar eigen zeggen ‘direct druk zetten’ op zijn tegenstanders. “Ik vond dit echt een toffe race. Het racen met de Porsches is op dit circuit sowieso een stuk beter dan met Formule-auto’s”, geef Haverkort glunderend toe. “Ik heb mooie inhaalacties kunnen laten zien, waaronder op de leider van de wedstrijd.” Haverkort liet bij het opkomen van het rechte stuk niets aan het toeval over, remde laat een dook aan de binnenkant van de leider om de koppositie over te nemen. Hierna controleerde hij de race en ging hij er opnieuw met een overwinningen vandoor. Haverkort bezegelde zijn twee weekenden in de Porsche Sprint Cup Southern Europe dus met twee klinkende overwinningen.

Kas Haverkort

“Qua snelheid zitten we er echt bovenop, om dat al na twee weekenden te hebben is ontzettend bemoedigend”, vertelt Haverkort, die zijn plek in de Porsches gevonden lijkt te hebben. “Het was tof dat GP Elite deze kans geeft om me goed voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Het waren twee mooie weekenden, zeker gezien het feit dat ik hiervoor nog geen enkele ervaring had.”

De focus ligt nu op de start van de Porsche Carrera Cup Duitsland en het hoofdprogramma in de Porsche Supercup. Komende maand rijdt Kas een officiële test op het Italiaanse Imola In het weekend van 19 tot 21 april rijdt hij in de Porsche Carrera Cup Duitsland in Imola. In het weekend van 17 tot 19 mei rijdt hij zijn eerste Porsche Supercup-race, eveneens op het Italiaanse F1-circuit.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS