Formule 1

Jan Lammers niet verbaasd over ontbreken Zandvoort op voorlopige kalender: "Racen zonder publiek moet ons niks kosten"

Uitgegeven door Bart • 28 april 2020 10:47

Aanstaande zondag zou eigenlijk de Dutch Grand Prix met Max Verstappen verreden worden. Na 35 jaar zou de Formule 1 weer naar Zandvoort komen, maar het coronavirus gooit roet in het eten. De F1 hoopt in juli van start te kunnen gaan met races in Oostenrijk, Silverstone en Hongarije. Op de voorlopig kalender die het Duitse Bild presenteerde ontbraken Zandvoort en Spa-Francorchamps. Navraag bij sportief directeur van de Dutch Grand Prix Jan Lammers leert dat hij daar niet verbaasd over is.

Jan Lammers


"Het verbaast me niet dat Zandvoort en Spa er niet op staan", zegt Jan Lammers in gesprek met RaceXpress.nl. "Bij een race zonder publiek moet de FOM alles betalen. Oostenrijk is één van de weinige races die zonder overheidssteun verreden wordt. Dat wordt allemaal geregeld door Red Bull en als zij de eerste race mogen organiseren, heeft dat veel commerciële waarde. Wij kunnen een race zonder publiek organiseren, maar dan moet het ons niks kosten. Dat zou hetzelfde zijn als ik tegen iemand zeg 'organiseer jij een feestje, dan kom ik langs'."

De organisatie van de Dutch Grand Prix is nog niet benaderd voor een race achter gesloten deuren. Lammers staat er echter niet onwelwillend tegenover. "In de eerste plaats willen we weten hoe de toeschouwer met een kaartje tegen een race zonder publiek aankijkt. Onze handen zijn gebonden en voorlopig mogen we geen race met publiek organiseren. Als de toeschouwers moeten kiezen tussen een race op televisie kijken of helemaal geen race, dan lijkt de voorkeur toch te liggen bij het doorgaan van de Grand Prix en die via de tv te bekijken."

"Voorlopig zitten we in de wachtkamer, omdat de vraag ons nog niet gesteld is om een race zonder publiek te houden", vervolgt Lammers. "Een race zonder publiek is logistiek gezien wel eenvoudiger om te organiseren. En ik verwacht dat dit lokaal en in de regio bespreekbaar zal zijn. Het kost de FOM veel geld en daarom verbaast het me niet dat wij en Spa nog niet gevraagd zijn."

De coronacrisis zorgt volgens Lammers voor creatieve oplossingen die ook in de toekomst hun effect zullen hebben. "De hele wereld kiest voor een andere modus operandi. We komen niet meer fysiek bij elkaar, maar kiezen nu voor een videovergadering. Als we dat in de toekomst blijven doen, hoeft er minder gereisd te worden en gaan de kosten omlaag."

Voor de uitbraak van het coronavirus lag het Circuit Zandvoort op schema om alles op tijd gereed te krijgen. Uitstel van de Grand Prix naar wellicht pas volgend jaar biedt ook kansen. "Er waren natuurlijk altijd dingen gekomen die last minute stress hadden opgeleverd", weet ook de sportief directeur. "Nu kunnen we dat rustiger en wellicht beter aanpakken. In de tussentijd moeten we niet klagen en zeuren, maar aanpakken. Als het dit jaar niet door kan gaan, kijken we uit naar volgend jaar, maar dat kan alleen als er een medicijn of een vaccin komt."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS