Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

INDYCAR: Rinus van Kalmthout scoort pole position op Barber Motorsport Park

Uitgegeven door Frank Korsel • 30 april 2022 20:49 • Print artikel

Rinus 'VeeKay' van Kalmthout heeft de tweede poleposition uit zijn NTT INDYCAR Series-carričre binnen. De 21-jarige Nederlander noteerde op het Barber Motorsports Park in Alabama, tijdens de kwalificatie voor de vierde race van het seizoen 2022, de snelste tijd.

Rinus Veekay van Kalmthout

De vooruitzichten waren al goed te noemen. VeeKay was tijdens de training op zaterdagochtend (lokale tijd) namelijk ook al de snelste geweest. Het Barber Motorsports Park is dan ook één van de favoriete circuits van de jonge Nederlander. In het seizoen 2021 reed hij er zijn eerste IndyCar-race, waarin VeeKay zich vanuit geslagen positie naar een knappe zesde plaats terugvocht.

Op zaterdagmiddag groeide VeeKay tijdens de kwalificatie 'in de sessie'. De coureur van team Ed Carpenter Racing, die voor de wedstrijd in Alabama weer plaatsneemt in de vertrouwde kleuren van de #21 SONAX Chevrolet, zette iedere keer dat hij de baan op kwam, een stap voorwaarts. De groepsfase en de Fast Twelve werden op die manier eenvoudig overleefd.

In de afsluitende Fast Six-fase reed VeeKay een rondje in 1.06.2507, waarmee hij naaste belager Patricio O’Ward ruim veertien honderdsten van een seconde voor wist te blijven. Ed Carpenter Racing-teamgenoot Conor Daly kon helaas niet in de feestvreugde delen. De Amerikaanse coureur bleef steken op een vierentwintigste positie.

“Ik wist dat het erin zat, maar toch ging het beter dan verwacht”, laat VeeKay vanuit Alabama optekenen. “We hoopten van tevoren op deelname aan de Fast Six en toen ik het eenmaal had bereikt, viel de druk weg. Het voelde goed, het voelde eigenlijk al de hele dag goed. In de training was ik ook al de snelste, al moest ik daar een slag om de arm houden omdat niet iedereen een snelle ronde had kunnen voltooien vanwege een chaotische eindfase.”

Rinus van Kalmthout

“Tijdens de kwalificatie kon ik mijzelf telkens verbeteren. Het eerste segment was oké, maar niet perfect, omdat ik door het vuil moest tijdens mijn snelste ronde. Vlak voor mij was er namelijk iemand kortstondig van de baan geraakt. Ook in het tweede gedeelte kon ik nog niet het maximale eruit halen, maar toch bereikte ik de Fast Six. Toen wist ik dat P1 binnen de mogelijkheden lag.”

“Dit is geweldig”, jubelt VeeKay, “precies wat we nodig hadden. Voor wat betreft de race van morgen is het natuurlijk mijn doel om te winnen. Als je vanaf P1 start, moet je ook voor P1 aan de finish gaan. Een paar factoren spelen ons in de kaart: de #21 SONAX Chevrolet ligt als een trein op rails en bovendien hoef ik niemand in te halen. Dat is ideaal op een circuit waar inhalen sowieso erg lastig is! Qua bandenmanagement heb ik een goed gevoel. Ik heb er zin in!”, besluit VeeKay strijdlustig.

De Honda Indy Grand Prix of Alabama presented by AmFirst op het Barber Motorsports Park in Birmingham, USA, start morgenavond (zondag, Nederlandse tijd) rond 19.15 uur. Er staan 90 raceronden gepland.


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS