Autosport NL • Formule Ford

Het einde van een tijdperk, het Brits Formule Ford kampioenschap bestaat niet meer

Uitgegeven door Dirk Kempen • 15 oktober 2014 17:04

Het Brits Formule Ford kampioenschap bestaat niet meer. Het oudste Formule Ford kampioenschap ter wereld reed afgelopen weekeinde op Brands Hatch haar laatste races. Na 38 seizoenen wordt het prestigieuze kampioenschap vervangen door de MSA Formula certified by FIA powered by Ford.

Nadat er in de jaren zestig van de vorige eeuw diverse regionale Formule Ford kampioenschappen waren in Groot Brittanië werd in 1973 het eerste nationale Formule Ford kampioenschap georganiseerd. Voormalig Shadow F1 coureur David Kennedy won het eerste kampioenschap. Ayrton Senna won het kampioenschap in 1981 waarna hij ook het Brits F3 kampioenschap waarna hij doorgroeide naar de Formule 1 om een legende te worden. Ook voormalig Ferrari F1 coureur Eddi Irvine won het kampioenschap.

Nederlanders en Belgen hebben ook succes gekend in het meest prestigieuze Formule Ford kampioenschap. Bertrand Gachot won het kampioenschap waarna hij doorgroeide tot F1 coureur voor, onder andere, Jordan. Michael Vergers was de eerste Nederlander die het kampioenschap won. De race-duizendpoot bleef gedurende zijn carrière racen in Formule Ford races naast zijn reguliere races in GT's.

In 1991, één jaar na Vergers, won Marc Goossens het Britse kampioenschap. 'The Goose' werd vooral erg succesvol in sportscars en maakte zelfs enkele NASCAR starts. Zijn landgenoot, Bas Leinders, won het kampioenschap in 1995. Ook voor Leinders lag een lange succesvolle carrière in het verschiet. Momenteel rijdt de Belg in de NASCAR Whelen Euro Series. De laatste kampioen uit de lage landen was de Nederlander Jacky van der Ende. Van der Ende maakte vooral furore in de nationale raceklasses.

Ookal werden zij geen kampioen, Chris Maliepaard en Jeroen Slaghekke waren ook succesvolle coureurs in de Britse Formule Ford. Maliepaard won drie races in 2008 en werd derde in het kampioenschap. Slaghekke won drie races in 2011 en werd tweede in het kampioenschap.

De laatste jaren had het kampioenschap moeite om volle startvelden te trekken. Vanaf 2010 bedroegen de velden zelden meer dan vijftien coureurs. Om de klasse te moderniseren werd in 2013 de EcoBoost motor geïntroduceerd. Mygale was de enige constructeur een nieuw chassis ontwikkelde. Het werd geen succes en een veld van tien coureurs was de regel. Hierna werd in 2013 de Formule Ford mét vleugels geïntroduceerd. Ook deze innovatie kon de klasse niet redden.

De overkoepelende organisatie, MSA, kiest er voor om de klasse te vervangen door de Formule 4, de MSA Formula. Zuid-Afrikaan Jayde Kruger gaat de boeken in als de laatste kampioen van het Britse Formule Ford kampioenschap.

Hoewel het nog slechts een schim is van de klasse die het ooit was is de Formule Ford nog niet dood. In Australië en Denemarken zijn nog nationale kampioenschappen. Ook in de VS bestaat de Formule Ford, zei het in aangepaste vorm, nogsteeds. Het Formule Ford Festival wordt dit jaar verreden op 25 en 26 oktober. Het Festival is echter niet meer de meest prestigieuze Formule Ford race. De Walter Hayes Trophy wordt nu door velen beschouwd als de belangrijkste Formule Ford race van het seizoen. De race telde vorig jaar meer dan 100 inschrijvingen en wordt dit jaar verreden op 1 en 2 november.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS