Autosport NL • Formule Ford

Bart van Os bewijst talent op Spa-Francorchamps

Uitgegeven door Casper Bekking • 12 juli 2012 11:57

Bart van Os heeft goede resultaten geboekt op de voor hem onbekende baan van Spa-Francorchamps. Op de beroemde F1-omloop in de Belgische Ardennen liet de jongeling diverse malen zijn snelheid zien. Het weekend werd echter overschaduwd door een zware crash van Jos Kiekens, die daarbij diverse beenbreuken opliep en een lange tijd zal moeten revalideren.

bart van Os Spa

“Ik had nog niet eerder op Spa gereden. We zouden er met de Formule Ford gaan testen maar toen had de Formule 2 alle testsessies opgekocht”, legde Van Os uit. “We begonnen met een trackwalk om de baan te leren kennen. Ik had wat achterstand op de overige rijders maar gedurende het weekend ging het steeds beter. Het is een schitterend circuit, ik heb genoten!”

“De kwalificatie begon nat maar de baan werd steeds droger en sneller. Daardoor ontstonden grote verschillen. Ik had ook nog eens de pech dat ik als eerste werd afgevlagd. Anderen konden nog een ronde rijden en dat scheelde veel op de snel opdrogende baan. De eerste race vond plaats onder droge omstandigheden. Ik had een slechte start en kwam als laatste de eerste bocht door. Dat was achteraf misschien mijn geluk want er ging een Eco-boost te wijd en spinde. De kopgroep kwam er net aan en ik zag dat Jos Kiekens en drie anderen er vol in vlogen. Ik remde en kon uitwijken maar zag van alles door de lucht vliegen. De safetycar kwam op de baan en toen werd de race afgevlagd. Iedereen maakte zich zorgen om Jos, die met de helikopter werd afgevoerd. Dat was wel even schrikken!”

“In de tweede race had ik een goede start. Ik had een superleuk gevecht met Michel Florie: het was continu stuivertje-wisselen. Opnieuw gooide die Cullen roet in het eten. Hij spinde in Les Combes en kwam weer terug de baan op. Ik zag hem in een flits en toen raakte hij Michel. In twee dagen tijd twee flinke crashes door die Engelse rijder.” Bart van Os schreef deze spannende race wel op zijn naam.

In de derde race viel alles op de juiste plaats voor Van Os en sloot hij af met een tweede plaats op het podium: “Ik begon als zevende en klom door het veld op naar voren. In de slotfase lag ik achter Michel tweede maar de tijd was net te kort om hem nog te pakken. Al met al ben ik tevreden met de resultaten maar de zwarte pagina is toch wel de crash van Jos Kiekens. Hij heeft een lange revalidatie voor de boeg na diverse beenbreuken. Dat is erg jammer want het was goed om hem erbij te hebben. Ik hoop dat hij een goed herstel heeft, dat is het belangrijkste.”

Dit weekend staat de volgende race te wachten tijdens de Masters of Formula 3 op Circuit Park Zandvoort: “Het ziet er naar uit dat het wisselvallig wordt. We zitten half juli maar het gaat regenen! We zullen zien, ik heb er in elk geval veel zin in. Dit is het leukste evenement van het jaar. Het wordt een mooi weekend met drie races voor het NK Formule Ford.”

Bart van Os wordt in raceseizoen 2012 ondersteund door: GT3.nl Junior Team en sponsoren DTC, Freelife, HTC, Bilderberg, Sotrax, MDK Containers, TopTools, RS Installatie, Textaafoam, dedigitaledrukker.nl en GEVA Racing.

Bezoek eens de website van Bart van Os

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS