Autosport NL • Formule Ford

Nederlandse toprookie in zelfde boekje als Jenson Button en Mark Webber

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 november 2012 06:54

BRANDS HATCH - Als rookie naar het podium rijden tijdens het Formule Ford-festival op het beroemde circuit van Brands Hatch, Bart van Os flikte het hem. De twintigjarige coureur van Geva Racing werd zondag derde in de race die bekendstaat als het officiŽle Formule Ford-wereldkampioenschap. Zo stonden in het verleden onder meer de huidige F1-coureurs Jenson Button en Mark Webber op het podium van dit festival.

Bart van Os Formula Ford Festival Brands Hatch

Uiteraard was de jonge rookie opgetogen over zijn fraaie resultaat in Engeland. "Ik wist wel dat ik kon meedoen om de voorste plaatsen; de derde plek is echt supergoed. Ik kan terugkijken op een goed jaar", zei Van Os, die tweede werd in de eindstand in de Formule Ford Benelux Cup en dan nu afsloot met een mooie podiumplaats op het Formule Ford Festival. "Ik kom nu mooi in een boekje met namen als Jenson Button en Mark Webber. Supergaaf."

De derde plek van Van Os was het resultaat van een kleine week consequent goed rijden. Al in de trainingen op woensdag, donderdag en vrijdag meldde hij zich in de bovenste regionen van de tijdentabellen. Zijn derde tijd in de kwalificatie op zaterdag kwam dan ook niet als een grote verrassing. Van Os, vorig jaar nog winnaar van de Suzuki Swift Cup, moest daarna de kwartfinale in de regen beginnen.

De rookie uit IJsselstein, nog niet gewend aan de soms gure omstandigheden op Engelse banen, had in het begin wat moeite zijn banden op temperatuur te krijgen en miste daardoor de aansluiting bij de leiders in de race, al kon hij wel de derde plek veiligstellen. "Aan het eind reed ik wel dezelfde tijdens als zij, maar toen kon ik het gat niet meer dichtrijden."

Door die derde plek mocht hij in de halve finale van die positie vertrekken. Van Os had een goede start en wijs geworden door de race in de kwartfinale, zorgde hij er ditmaal voor dat hij zijn banden nu wel goed had opgewarmd. Vervolgens ontspon zich een spannende race. "Er waren veel mooie gevechten, ik lag zelfs even tweede. Het was continu duwen en trekken. Het ging er heel hard aan toe. Op een gegeven moment raakte iemand mij. Daardoor raakte ik de aansluiting met de voorste twee iets kwijt."

Bart van Os Formula Ford Festival Brands Hatch

Daardoor moest Van Os uiteindelijk opnieuw genoegen nemen met de derde plaats. "Niet slecht voor een rookie", concludeerde de door Damen Shipyards ondersteunde coureur tevreden. "Dit is een mooie afsluiter van een seizoen waarin ik veel pech heb gehad, maar ach, dat hoort bij het racen."

Of Van Os volgend seizoen de overstap naar een nog aansprekender singleseaterklasse maakt, durfde hij nog niet te zeggen. "Door mijn goede weekend in het Formule Ford Festival kreeg ik wel gelijk wat aanbiedingen, maar ik heb nog geen idee wat ik ga doen. Dat hangt allemaal met budget samen. Gelukkig heb ik nog de hele winter om dat uit te zoeken."

Bezoek de website eens van Bart van Os

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS