Autosport NL • Formule Ford

Formule Ford: ten dode opgeschreven of herrijzenis uit de as?

Uitgegeven door Casper Bekking • 27 april 2014 09:23

De Formule Ford is in Nederland met de stille trom vertrokken, maar hoe is het in de rest van de wereld? In Europa behoort de klasse vrijwel overal tot de lange lijst met succesvolle raceklasses van vroeger. Veel van de huidige Formule 1-coureurs hebben in de Fordjes hun eerste stappen in de autosport gezet.

Het oudste en meest prestigieuze kampioenschap, het British Formula Ford Championship, stapte in 2013 definitief over op Ford EcoBoostmotoren en auto’s met vleugels. Met deze overstap kwam een einde aan een traditie die sinds 1976 bestond. De Formule Ford-auto’s rijden nog in een eigen kampioenschap georganiseerd door de BRSCC maar heeft aan prestige moeten inboeten. Een nationaal kampioenschap dat nog wel een sterke bezetting kent is het Deense kampioenschap. In 2008 domineerde McLaren F1-coureur Kevin Magnussen de titelstrijd. Voor 2013 werd er een kampioenschap gestart met races in de landen rond de Noordzee: Formula Ford North Sea International Series. Hoewel de klasse in Denemarken volle velden trok, kwam het concept niet echt van de grond door de kleine velden in Nederland en Engeland. Wat wel nog elk jaar grote velden trekt is de Walter Hayes Trophy. Deze race is elk jaar een krachtmeting voor internationale Formule Ford-coureurs. Deze race trekt sinds enkele jaren meer coureurs dan het eveneens traditionele Formule Ford Festival.

In andere delen van de wereld is de Formule Ford nog volop in leven, al zij het in aangepaste vorm. In de Verenigde Staten en Canada racen Formule Ford-auto’s nog met de originele Ford Kent-motoren. Sinds 2011 worden ook moderne 1600cc Hondamotoren toegelaten in de raceklasse.

Naast de regionale races zijn ook de nationale kampioenschappen erg populair. Mygale en Spectrum racen in de series met dealerteams. In het land van oorsprong van Spectrum, Australië, is Formule Ford ook nog steeds erg populair. Na enkele jaren met magere velden werd eind 2013 het einde ingeluid van het kampioenschap. Echter liet de Australische Formule Ford-vereniging er niet bij zitten. Het nieuwe kampioenschap zal niet in het voorprogramma rijden van de V8 Supercar Series maar is actief bij lokale klassen. Hierdoor zijn de kosten drastisch verlaagd en zijn er al 25 coureurs bevestigd voor de eerste race.

In Nederland wordt op 3 en 4 mei door de HARC een ode geleverd aan Marcel Albers en de Formule Ford. Tijdens de Marcel Albers Memorial Trophy zullen er klassieke en moderne Formule Fords aan de start zijn. Marcel Albers won in 1989 in zijn debuutjaar het Nederlandse kampioenschap. Echter kwam aan zijn carrière een abrupt einde na een dodelijk crash op het circuit van Thruxton in de Formule 3.

Tekst: Dirk Kempen

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS