Autosport NL • Formule Ford

Ontketende Bart van Os passeert 35 concurrenten en scoort drie podiumplekken

Uitgegeven door Casper Bekking • 14 augustus 2012 07:59

Als klassementsleider in het Dutch Formula Ford Championship wilde Bart van Os zich goede startposities verschaffen in de kwalificatie tijdens het Dutch Power Pack Festival op het circuit in Zandvoort. Groot was dan ook de verslagenheid toen de GT3.nl Junior-coureur nog voor hij een tijd kon neerzetten stil kwam te staan langs de baan. “Er was een gat geslagen in het motorblok”, verklaarde Van Os het stilvallen. “Waarschijnlijk is dat nog een souvenir van de Masters, toen ik immers een flinke luchtsprong maakte in de Tarzanbocht.” Max van Splunteren daarentegen deed het fantastisch in zijn sessie, hij scoorde een tweede plek voor race 1 en 2 en zelfs de poleposition voor race 3.


Het lukte zijn team Geva Racing gelukkig om op tijd voor de eerste race een nieuwe motor in de auto van Van Os te bouwen en strijdvaardig besloot hij in de races toch zoveel mogelijk punten te gaan scoren vanaf de veertiende startplek. Dankzij een superstart lag Van Os na de eerste doorkomst al op de zesde plaats, een positie die hij vervolgens ronde na ronde kon verbeteren. Als het beroemde mes door de warme boter sneed hij door het veld, waarbij hij ook zijn teamgenoot kon passeren. Toen raceleider Michel Florie in de laatste ronde met versnellingsbakproblemen terugviel, leken beide GT3.nl coureurs naar een podiumplaats te rijden. Maar ook Van Splunteren kreeg in de laatste ronde te kampen met problemen met zijn versnelling, waardoor hij net buiten het podium op de vierde plaats finishte. Bart Van Os pakte zo op fantastische wijze de tweede plek, de race werd gewonnen door Bas Schouten en Florie werd toch nog derde. Van Splunteren reed de snelste raceronde en dat levert hem een extra punt op.

Gesterkt door het goede resultaat van de eerste race begon Van Os de tweede race optimistisch. Ook nu kende hij een goede start, al ging het iets minder voortvarend dan in de eerste race. “De baan was erg glad en ik moest daardoor iets voorzichtiger rijden”, verduidelijkte Van Os. Het weerhield de IJselsteiner er niet van om evengoed naar voren te rijden, dit keer met een derde plaats en een punt voor de snelste raceronde als fraai resultaat. Max van Splunteren beaamde de gladde baancondities. “Bovendien ging het schakelen na het wisselen van de versnellingsbak nog niet echt goed. Meer dan een vierde plaats zat er niet in.”

Na twee fantastische races keek het GT3.nl Junior Team vol vertrouwen uit naar de derde en laatste race van het weekend. Met recht, want een ontketende Van Os sneed door het veld op jacht naar weer een podiumplek.

In de laatste ronde zat hij kort achter nummer twee Schouten en raceleider Florie. Met een gedurfde actie stak Van Os zijn Mygale in de S-bocht naast die van Schouten en dankzij een groot hart wist hij de tweede positie over te nemen. Had de race een ronde langer geduurd, dan had er wellicht nog meer in gezeten. Maar met opnieuw een tweede podiumplek én een snelste raceronde heeft Van Os er na zijn pech in de kwalificatie het maximale rendement uit gehaald.
Max van Splunteren mocht de laatste race vanaf pole starten, maar de nieuwe versnellingsbak had olie op de achterbanden gegooid. Met de gladde banden was het onmogelijk om de andere topcoureurs voor te blijven. Met opnieuw een vierde positie heeft Van Splunteren echter weer veel punten voor het klassement gescoord en staat hij stevig op de derde plek achter zijn teamgenoot.

De volgende races in het Dutch GT Championship staan gepland voor de Trophy of the Dunes op 22 en 23 september op Circuit Park Zandvoort. De Formule Ford-coureurs moeten wat langer geduld hebben, zij komen pas tijdens de Finaleraces op 6 en 7 oktober weer in actie, wederom op Circuit Park Zandvoort.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS