Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Geheel Nederlands podium met overwinning voor Loek Hartog en teamtitel voor Team GP Elite; P2 voor Huub van Eijndhoven

Uitgegeven door Peter Vader • 21 oktober 2023 20:30

Er liggen drie kampioenstitels voor het grijpen tijdens de finale van de Porsche Carrera Cup Deutschland 2023 op de Hockenheimring (20 tot en met 22 oktober). Terwijl de Nederlander Larry ten Voorde de algemene kampioenstitel al mee naar huis heeft genomen, moesten de categorieën Rookie, ProAm en Teams nog worden beslist. Een deelnemersveld van 32 Porsche 911 GT3 Cup-auto’s ging de strijd met elkaar aan tijdens de laatste twee van de 16 races van dit seizoen op het Duitse Formule 1-circuit. De voorlaatste race van het Porsche Carrera Cup Deutschland-seizoen 2023 eindigde met een drievoudige overwinning voor Team GP Elite en een volledig Nederlands podium. Loek Hartog won de race op zaterdag en versloeg Huub van Eijndhoven en Larry ten Voorde. Met dit resultaat stelde Team GP Elite tevens de titel in het teamklassement veilig. Theo Oeverhaus van het CarTech Motorsport Bonk-team eindigde als vijfde in de voorlaatste race en werd de Rookie-kampioen. De overall winnaar van het ProAm-klassement wordt op zondag (22 oktober 2024) gekroond, als de merkenbeker haar zestiende en laatste ronde van het seizoen betwist met de Porsche 911 GT3 Cup.

Porsche Carrera Cup Deutschland 2023 seizoensfinale Hockenheimring foto 1

Race 1 zaterdag
De voorlaatste race van het Porsche Carrera Cup Deutschland-seizoen kende een tactische meesterzet van Team GP Elite. Larry ten Voorde, die al tot kampioen was gekroond, startte vanaf pole position maar opende de deur voor zijn teamgenoten Loek Hartog en Huub van Eijndhoven, die direct achter hem startten, door hen al voor de eerste bocht te laten passeren. “Het plan was om Huub naar zijn eerste podium in de Porsche Carrera Cup Deutschland te helpen en Loek zoveel mogelijk punten te laten scoren in de strijd om de tweede plaats overall”, schetste teambaas Torsten van Haasteren de strategie.

Deze tactiek bleek 100 procent succesvol. “Mijn overwinning is geweldig. Maar nog mooier is het om drie GP Elite-coureurs op het podium te zien”, aldus Loek Hartog in overeenstemming met zijn teambaas. De 21-jarige Nederlander had een indrukwekkende voorsprong van ruim vijf seconden opgebouwd voordat een safety car kort voor de finish het veld samenvoegde. Toch weigerde Hartog zijn vierde overwinning van het seizoen uit handen te geven.

Hartog nam de trofee voor dit succes in ontvangst uit handen van Alexander Pollich, CEO van Porsche Deutschland GmbH. “Felicitaties aan de winnaars van de race van vandaag en aan de kampioenen van 2023”, aldus Pollich. “Hier in Hockenheim is een spannend seizoen ten einde gekomen waarin coureurs en teams de aanwezige fans hebben getrakteerd op autosport van topklasse. Er waren niet alleen coureurs uit een tiental Europese landen, maar er waren ook deelnemers uit Koeweit, Australië en Israël. De races werden live uitgezonden door ongeveer 70 televisiestations in bijna 50 landen. Dit onderstreept de wereldwijde betekenis van de Porsche Carrera Cup Deutschland. Met ProSieben hebben we ook voor Duitsland een sterke nieuwe mediapartner.”

Porsche Carrera Cup Deutschland 2023 seizoensfinale Hockenheimring foto 2

De drievoudige strijd om de tweede plaats gaat door
Met zijn overwinning in de race van zaterdag schoof Loek Hartog op naar de derde plaats in het algemeen klassement en dichtte het gat met de tweede plaats in het algemeen klassement, met Bastian Buus (Allied-Racing). Op weg naar de laatste race van het seizoen op zondag (11:35 uur), scheiden slechts acht punten de Porsche Junior van Denemarken en zijn Nederlandse rivaal. Buus eindigde de eerste race van het weekend op de zevende plaats. De Brit Harry King, Buus’ teamgenoot bij Allied-Racing, die de race als zesde eindigde, heeft nog een theoretische kans om de eer van de tweede plaats te pakken, achter kampioen Larry ten Voorde met een voorsprong van 20 punten.

De startopstelling voor ronde 16 werkte in het voordeel van Hartog: zondag start de winnaar van zaterdag vanaf de derde startplek. King en Buus kwalificeerden zich daarentegen voor gridposities zeven en acht. Opnieuw zal Larry ten Voorde vanaf de voorkant van het veld starten, waardoor het voor de 26-jarige Nederlander de 50e pole position in de Porsche Carrera Cup Deutschland wordt.

In het duel met het Duitse Allied-Racing-team bezorgde de drievoudige overwinning van Team GP Elite hen zo'n ruime voorsprong dat ze voor de eerste keer de Porsche Carrera Cup Deutschland-teamtitel veiligstelden. “Ik ben ongelooflijk trots op mijn hele team. We hebben er hard voor gewerkt en alles gegeven wat we hadden”, besluit Torsten van Haasteren.

Porsche Carrera Cup Deutschland 2023 seizoensfinale Hockenheimring foto 3

Talentpoolrijder Theo Oeverhaus kroonde zich tot Rookiekampioen
Met zijn achtste overwinning van het seizoen in de Rookie-categorie breidde Theo Oeverhaus uit Duitsland zijn voorsprong in het juniorenklassement zo ver uit dat hij nu buiten bereik is. Het 18-jarige lid van het Talent Pool-ontwikkelingsprogramma van de Porsche Carrera Cup Deutschland eindigde als vijfde achter de Nederlander Morris Schuring (FACH AUTO TECH). “Ik bleef in de beginfase uit de problemen om geen onnodige risico's te nemen. Pas toen het na de late safety car-fase weer krap werd, vocht ik meer terug”, schetste Oeverhaus, die voor het CarTech Motorsport Bonk-team rijdt. “Het feit dat ik met deze tactiek opnieuw het Rookie-klassement won en zelfs een vijfde plaats behaalde, is een schitterende beloning.”

Porsche Carrera Cup Deutschland 2023 seizoensfinale Hockenheimring foto 4

De beslissing in de ProAm-ranking zal zondag iedereen tot het uiterste laten gaan. Kampioenschapsleider Sören Spreng (GP Elite) raakte in de beginfase betrokken bij een botsing. “Daarna was de besturing wankel. Gelukkig wist ik mezelf te redden en over de finish te komen”, meldt de coureur uit Duitsland. De ProAm-overwinning ging voor het eerst naar Michael Essmann. De Duitser rijdt zijn eerste seizoen in de Porsche Carrera Cup Deutschland bij CarTech Motorsport Bonk. “Het was echt een verhitte strijd vandaag, iedereen was volledig gemotiveerd”, voegde Essmann toe, terwijl hij de turbulente race in de ProAm-klasse beschreef, die talloze incidenten en positiewisselingen omvatte. “Ik besloot voorzichtig te zijn en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.”

TV- en internetverslaggeving van de race van zondag
De laatste race van de Porsche Carrera Cup Deutschland 2023 wordt op zondag (22 oktober 2023) vanaf 11:15 uur live uitgezonden op internet op het YouTube-kanaal van de merkenbeker (@PorscheCarreraCupDeutschland) en de Porsche Motorsport Hub www.porsche. de/pccd.

Uitslag race 15, Porsche Carrera Cup Deutschland, Hockenheimring (D)
1. Loek Hartog (NL/Team GP Elite), 30:38.384 minuten
2. Huub van Eijndhoven (NL/Team GP Elite), +0,688 seconden
3. Larry ten Voorde (NL/Team GP Elite), +1.290 seconden
4. Morris Schuring (NL/FACH AUTO TECH), +1,852 seconden
5. Theo Oeverhaus (D/CarTech Motorsport Bonk), +2,265 seconden
6. Harry King (VK/Allied-Racing), +2,934 seconden

Stand Porsche Carrera Cup Deutschland / coureurs (na 15 races)
1. Larry ten Voorde (NL/Team GP Elite), 305 punten*
2. Porsche-Junior Bastian Buus (DK/Allied-Racing), 239 punten
3. Loek Hartog (NL/Team GP Elite), 231 punten
4. Harry King (VK/Allied-Racing), 219 punten
5. Morris Schuring (NL/FACH AUTO TECH), 168 punten
* reeds tot kampioen gekroond

Stand Porsche Carrera Cup Deutschland / Rookies (na 15 races)
1. Theo Oeverhaus (D/CarTech Motorsport Bonk), 266 punten*
2. Harri Jones (AUS/Scherer Sport PHX), 212 punten
3. Vincent Andronaco (D/Allied-Racing), 211 punten
* reeds tot kampioen gekroond

Stand Porsche Carrera Cup Deutschland / Teams (na 15 races)
1. Team GP Elite (NL), 555 punten*
2. Allied-Racing (D), 478 punten
3. FACH AUTO TECH (CH), 273 punten
* reeds tot kampioen gekroond

Porsche Carrera Cup Deutschland 2023 seizoensfinale Hockenheimring foto 5

Porsche Carrera Cup Deutschland 2023 seizoensfinale Hockenheimring foto 6

Porsche Carrera Cup Deutschland 2023 seizoensfinale Hockenheimring foto 7

Porsche Carrera Cup Deutschland 2023 seizoensfinale Hockenheimring foto 8

Porsche Carrera Cup Deutschland 2023 seizoensfinale Hockenheimring foto 9

Porsche Carrera Cup Deutschland 2023 seizoensfinale Hockenheimring foto 10

Porsche Carrera Cup Deutschland 2023 seizoensfinale Hockenheimring foto 11

Porsche Carrera Cup Deutschland 2023 seizoensfinale Hockenheimring foto 12

Porsche Carrera Cup Deutschland 2023 seizoensfinale Hockenheimring foto 13

Porsche Carrera Cup Deutschland 2023 seizoensfinale Hockenheimring foto 14
Porsche Carrera Cup Deutschland 2023 seizoensfinale Hockenheimring foto 15


Porsche Carrera Cup Deutschland 2023 seizoensfinale Hockenheimring foto 16


Porsche Carrera Cup Deutschland 2023 seizoensfinale Hockenheimring foto 17


Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS