Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

FOTO'S - Porsche Carrera Cup Deutschland: beslissing uitgesteld tot zondag ondanks winst Larry ten Voorde

Uitgegeven door Peter Vader • 24 september 2023 06:27

Hoewel Larry ten Voorde zijn zesde overwinning van het seizoen behaalde in de zaterdagrace van de Porsche Carrera Cup Deutschland op de Red Bull Ring, staat de beslissing om de titel na deze zaterdag nog open na de eerste race van de voorlaatste ronde. Porsche Junior Bastian Buus scoorde met zijn derde plaats genoeg punten om het finale duel om het kampioenschap, althans in theorie, nog open te houden tot zondag (24 september 2023). Vandaag wordt dus de veertiende en laatste ronde van de monomerkencup verreden op het Oostenrijkse Formule 1-circuit. Dankzij zijn overwinning in de race van zaterdag op de Red Bull Ring vergrootte Larry ten Voorde (Team GP Elite) zijn voorsprong op Porsche Junior Bastian Buus (Allied-Racing) naar 73 punten. Dit betekent dat Buus nog een theoretische kans heeft om de Porsche Carrera Cup Deutschland-titel van de Nederlander af te pakken. Maar zelfs als zijn Deense achtervolger de race van zondag wint, heeft Ten Voorde nog maar twee punten nodig om vandaag al zijn derde overall titel in de Porsche Carrera Cup Deutschland met de Porsche 911 GT3 Cup, mee naar huis te nemen.

Porsche Carrera Cup Deutschland Red Bull Ring foto 1

Ten Voorde controleert zaterdagrace
“Cijferspelletjes zijn niet mijn ding, dus ik concentreerde me gewoon op mijn race en benutte mijn kansen optimaal”, zei Ten Voorde, die ronde 13 vanaf de tweede startplaats startte. In de tweede bocht haalde Ten Voorde zijn teamgenoot en polesitter Loek Hartog in. De 26-jarige controleerde vervolgens de race vanaf zijn eerste plaats en weigerde zich door een safety car-fase in zijn ritme te laten verstoren.

Voor Loek Hartog luidde de neutralisatie achter de safety car echter pech in. Kort na de herstart werd de Nederlander ingehaald door de twee Allied-Racing-coureurs Harry King en Bastian Buus en vervolgens ook nog door Leon Köhler (Proton Competition). Hartog passeerde uiteindelijk op de zesde plaats de finishvlag.

Porsche Carrera Cup Deutschland Red Bull Ring foto 2

Van P4 op de grid naar de tweede plaats
“Ik startte vanaf P4 op de grid en eindigde op de tweede plaats, dus ik ben erg blij met mijn race. Ik moet toegeven dat Larry vandaag buiten bereik was”, aldus Harry King. In ieder geval is de Britse coureur nu definitief uitgeschakeld voor de strijd om de titel. “Voor mij gaat het erom Bastian en Loek te verslaan in de strijd om de tweede plaats.”

Porsche Junior Buus reageerde gemengd op zijn dag. “Ik haalde Loek in en werd ingehaald door Harry, waardoor ik mijn gridpositie niet kon verbeteren. De derde plaats is niet mijn doel, ik ben hier om voor overwinningen te vechten”, bekende de 20-jarige Deen.

Porsche Carrera Cup Deutschland Red Bull Ring foto 3

Buus start zondag voor Ten Voorde
Ook in de tweede race van het weekend zal dit geen gemakkelijke opgave worden voor Bastian Buus. Zondag start de Porsche Junior pas vanaf positie vier, maar in ieder geval direct voor titelfavoriet Larry ten Voorde. Loek Hartog start wederom vanaf pole position en deelt de eerste startrij met Harry King.

Achter Leon Köhler ging de zesde plaats naar Theo Oeverhaus. De Duitser, rijdend voor het CarTech Motorsport Bonk-team, won dit seizoen voor de zesde keer het Rookie-klassement van de Porsche Carrera Cup Deutschland. “Ik heb mijn voorsprong in het klassement aanzienlijk vergroot, wat geruststellend is. Vanaf nu kan ik me concentreren op het verdedigen van de leiding”, zei de 18-jarige, vooruitkijkend op de resterende drie races van het seizoen. Het Rookie-podium werd gecompleteerd door de Australiër Harri Jones (Scherer Sport PHX) en de Belg Ghislain Cordeel (GP Elite).

Porsche Carrera Cup Deutschland Red Bull Ring foto 4

Sören Spreng ProAm-winnaar
Sören Spreng (Team GP Elite) klom voor de zevende keer dit seizoen naar de top van het ProAm-podium. “Ik kwam bij de start goed van de start en heb daarna een paar leuke gevechten om de positie gehad”, aldus de GP Elite-coureur afkomstig uit Duitsland. Dankzij dit resultaat heeft Spreng zijn voorsprong in het kampioenschap vergroot op de Bulgaar Georgi Donchev (ProfilDoors by Huber Racing) en Ahmad Alshehab (CarTech Motorsport) uit Koeweit, die met hem het ProAm-podium deelden.

Ronde 14 van de Porsche Carrera Cup Deutschland wordt op zondag 24 september 2023 vanaf 11.10 uur live gestreamd op internet op het YouTube-kanaal van de merkenbeker en de Porsche Motorsport Hub (www.porsche.de/pccd).

Uitslag race 13, Porsche Carrera Cup Deutschland, Red Bull Ring (A):
1. Larry ten Voorde (NL/Team GP Elite), 32.47.080 minuten
2. Harry King (VK/Allied-Racing), +1,568 seconden
3. Porsche-Junior Bastian Buus (DK/Allied-Racing), +2,677 seconden
4. Leon Köhler (D/Proton Competitie), +3,157 seconden
5. Loek Hartog (NL/Team GP Elite), +5,687 seconden
6. Theo Oeverhaus (D/CarTech Motorsport Bonk), +6,646 seconden

Stand Porsche Carrera Cup Deutschland / Coureurs (na 13 races):
1. Larry ten Voorde (NL/Team GP Elite), 278 punten
2. Porsche-Junior Bastian Buus (DK/Allied-Racing), 206 punten
3. Harry King (VK/Allied-Racing), 193 punten
4. Loek Hartog (NL/Team GP Elite), 186 punten
5. Morris Schuring (NL/FACH AUTO TECH), 142 punten

Stand Porsche Carrera Cup Deutschland / Rookies (na 13 races)
1. Theo Oeverhaus (D/CarTech Motorsport Bonk), 216 punten
2. Harri Jones (AUS/Scherer Sport PHX), 199 punten
3. Vincent Andronaco (D/Allied-Racing), 180 punten

Stand Porsche Carrera Cup Deutschland / ProAm (na 13 races):
1. Sören Spreng (D/GP Elite), 234 punten
2. Georgi Donchev (BG/ProfilDoors van Huber Racing), 226 punten
3. Ahmad Alshehab (KWT/CarTech Motorsport Bonk), 217 punten

Stand Porsche Carrera Cup Deutschland / Teams (na 13 races):
1. Team GP Elite (NL), 479 punten
2. Allied-Racing (D), 416 punten
3. FACH AUTO TECH (CH), 231 punten

Volledige resultaten en kampioenschapsklassement:
motorsports.porsche.com/germany/de/category/carreracup/pccd-2023-results

Porsche Carrera Cup Deutschland Red Bull Ring foto 5

Porsche Carrera Cup Deutschland Red Bull Ring foto 6

Porsche Carrera Cup Deutschland Red Bull Ring foto 7

Porsche Carrera Cup Deutschland Red Bull Ring foto 8

Porsche Carrera Cup Deutschland Red Bull Ring foto 9Podium: v.l.n.r. Harry King (UK), Allied-Racing, Larry ten Voorde (NL), Team GP Elite, Porsche Junior Bastian Buus (DK), Allied-Racing, Sven Snoeks (GP Elite), Hurui Issak (Projekt Manager Porsche Carrera Cup Deutschland), Porsche Carrera Cup Deutschland 2023, Red-Bull-Ring, Austria, 2023

Porsche Carrera Cup Deutschland Red Bull Ring foto 10Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS